Slovenija
6385 ogledov

Kdaj bomo ukrepe sproščali pri nas in zakaj jih še ne

Mateja Logar Vlada RS, twitter
V Veliki Britaniji so napovedali ukinitev skoraj vseh ukrepov proti širjenju virusa. Kdaj se bo to zgodilo pri nas?

"Še vedno prihajajo ljudje, ki so okuženi z delto, predvsem pri teh, ki prihajajo zaradi drugega razloga in je covid odkrit naključno, pa gre skoraj v sto odstotkih za okužbo z omikronom. V intenzivni negi pa imamo tudi bolnika, ki je okužen z omikronom in nima hudih pridruženih bolezni, tako da lahko tudi omikron vodi so sprejema v intenzivno enoto," je vodja svetovalne skupine Mateja Logar odgovorila ba vprašanje, koliko ljudi je v bolnišnicah zaradi omikrona in koliko zaradi delte. 

Na vprašanje, ali bi lahko na podlagi teh podatkov že razmišljali o sproščanju ukrepov, pa je odgovorila: "Podatki iz tujine in nekaj naših podatkov nakazuje, da je potreba po hospitalizaciji pri omikronu precej manj pogosta, a to še vedno ne pomeni, da ne bomo imeli nikogar več v bolnišnicah zaradi covida. Večina podatkov iz Evrope je iz Velike Britanije in Skandinavije, kjer je precepljenost bistveno višja kot pri nas. Ugotavljali so, da je potreba bo bolnišničnem zdravljenju manjše kot v predhodnih valovih. Iz ZDA, kjer je precepljenost podobna kot pri nas, nekaj čez 60-odstotna, pa žal poročajo kar o velikem pritisku na urgentne centre in bolnišnice." 

Če je bistveno več okužb, lahko tudi pri nižjem odstotku okuženih, ki morajo v bolnišnico, to pomeni več bolnikov, je še opozorila. 

"Še vedno imamo sorazmerno malo podatkov, kako poteka okužba pri tistih s kroničnimi boleznimi in pri starejših. V tem trenutku nismo sproščeni in nas skrbi, kako se bo okužba odražala v teh populacijah. Okužba se bo prelila v starejše starostne skupine in takrat lahko pride do povečanega pritiska na bolnišnice," je pojasnila. 

Dodala je še, da ukrepi ostajajo tudi zaradi tega, ker bi še dodatno povečanje števila izolacij in karanten lahko ohromilo državo. "Če je veliko mlajših okuženih in v karanteni lahko pride to težav pri delovanju javnih služb in kritične infrastrukture, zato ukrepi zaenkrat ostajajo. Se bomo pa seveda pogovarjali v prihodnjih tednih tudi o izhodni strategiji," je dejala Mateja Logar. 

Pred dnevi smo poročali, da bodo v Veliki Britaniji ukinili PCT potrdila, karantene ter obvezno uporabo mask. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 13
 • Linux0099 08:23 22.januar 2022.

  Dokler je se kaj za pokrast sproscanje ukrepov ne bi bilo smiselno

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 23:26 21.januar 2022.

  Janez je precenil, da trenutno mora biti tako kot je, naprej pa kakor mu bo bolj prav za volitve hodilo.

 • molka 16:51 21.januar 2022.

  baba nesposobna