Slovenija
34382 ogledov

Tega vam glede PCR testa morda niso povedali

Testiranje na koronavirus Profimedia
V Stanežičah izjemna gneča, ustavljajo celo promet, v Ljubljani pa še šest testirnih točk.

Zadnje dni poročamo o hudi gneči na parkirišču P+R Stanežičah, kjer je od 12. januarja vstopna točka Zdravstvenega doma Ljubljana za odvzem PCR brisov. Glede na to, da ZD Ljubljana ne pokriva samo mesta Ljubljana pač pa tudi primestne občine, tja na testiranja prihajajo ljudje s širše okolice Ljubljane. "Po naših informacijah odvzem brisov na vstopnih točkah poteka tekoče. Vidne so nove spremembe spremenjenega protokola," medtem pravijo na ministrstvu za zdravje.

Manj znano pa je, da PCR teste opravljajo še na šestih lokacijah v Ljubljani. 

Pet lokacij Zavoda za zdravje

Brezplačno PCR testiranje v Ljubljani tako poteka še v Tivoliju, na Kongresnem trgu, V Medicinskem centru Ljubljana v Vilharjevem prehodu 1, pri Hoferju na Celovški in na Chengujski. Na teh lokacijah opravljajo tako HAGT in PCR testiranja, na Vilharjevi pa je  "walk-in" točka namenjena samo PCR testiranju po pozitivnem HAGT testu. Na nobeni točki ni potrebno naročanje, imeti pa je treba fotografijo pozitivnega HAT testa ter izkaznico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument. 

 | Avtor: MCL MCL

Zakaj ljudi, ki se množično odpravljajo na testiranje v Stanežiče, ne obveščajo tudi o testirnih točkah v Ljubljani, nam niso odgovorili niti na mestni občini niti na ministrstvu za zdravje. 

Zasebnika izbralo ministrstvo

Testiranja sicer izvaja zasebni Zdravstveni zavod zdravje, ki ga vodi specialist torakalne kirurgije Marko Bitenc. Gre za enega od izvajalcev testiranje, ki ga je z javnim pozivom izbralo ministrstvo za zdravje v času, ko ga je vodil Janez Janša. 

V Zdravstvenem zavodu zdravje sicer pravijo, da je v zadnjih dneh naval tudi pri njih, da pa rezultat testa še vedno zagotavljajo v roku med 24 in 48 ur, kot to tudi predvideva novi protokol. 

Pacientova testirna točka

Prav tako je brez naročanja PCR testiranje možno na Pacientovo covid točko na Savski cesti v Ljubljani. Testiranje poteka vsak dan med 7. in 19. uro. PCR test je v primeru napotitve zdravnika preko elektronske pošte oziroma v primeru pozitivnega HAG-testa, brezplačen. Na testiranje je treba prinesti pozitiven hitri test za samotestiranje oziroma pokazati sporočilo NIJZ, iz katerega je razvidno, da je bil HAG-test pozitiven. Rezervacija termina ni potrebna, testiranje pa poteka tekoče, pravijo pri Pacientu. 

NZLOH: Brise obdelujemo po vrstnem redu

Na Nacionalnem laboratoriju kjer opravljajo analizo PCR testov so zavrnili namige, da testi zasebnikov niso obravnavani aeako hitro kot testi, opravljeni preko Zdravstvenega doma Ljubljana. "V NLZOH brise, ki jih dobimo od naročnikov, obdelujemo po vrstnem redu, kakor jih dobimo v laboratorij. Po protokolu , ki velja od srede, vsa testiranja opravimo znotraj 48 ur (95 % vzorcev celo znotraj 24 ur) od takrat, ko jih prejemamo v laboratorij," pravijo na NLZOH. Kot smo poročali, del testov pošiljajo na analizo v tujino. 

 

Komentarjev 7
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:08 21.januar 2022.

    Striženje ovc se nadaljuje do zadnjega diha...Ko ves normalen svet odpravlja ukrepe ali vsaj razmišlja o tem, pri nas norijo na polno...Seveda je tudi Avstrija izjema, vendar imajo tam opravičilo saj se tam ni Hitler slučajno rodil..Če je Pfizer zaslužil ...prikaži večl že preko 100 milijard, potem je podkupit par deset ljudi pri nas ali v Avstriji ter v ostalem pokvarjenem svetu, mačji kašelj...

  • Avatar Leon
    Leon 12:04 21.januar 2022.

    Vlada občutno izboljšala učinkovitost PCR testiranj, pozitivnih že 63 % testov! https://www.norakrava.si/vlada-obcutno-izboljsala-ucinkovitost-pcr-testiranj-pozitivnih-ze-63-testov/

  • Ender3 12:00 21.januar 2022.

    Se je kdo vprašal zakaj je, PCR..zlati standard za testiranje. Še dobro, da ga niso uvrstili na Borzo.