Slovenija
928 ogledov

Naval na PCR: Teste morajo pošiljati v tujino

PCR testiranje v Stožicah Saša Despot
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) od srede del vzorcev za PCR-testiranje pošilja v tujino.

Zaradi novega protokola PCR testiranja, ko se na test ne gredo več le tisti, ki jih zaradi simptomov pošlje osebni zdravnik, pač pa vsi, ki jim okužbo s koronavirusom pokaže hitri test, se laboratoriji soočajo z bistveno večjim številom vzorcev.

V tujino več tisoč testov dnevno

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) vzorce prejema na šestih lokacijah po Sloveniji. "Vsi laboratoriji obratujejo na najvišjih kapacitetah, zato brise, ki jih ne moremo obdelati, v istem dnevu odpeljemo v tujino. Vse vzorce, ki presegajo naše kapacitete, v popoldanskem času izvajalec odpelje in tekom naslednjega dne vrne rezultate," sporočajo z NLZOH. 

V tujino trenutno izvažajo 3000 do 4000 tisoč vzorcev dnevno.

Skladno s spremenjenim protokolom je čas obdelave vzorca 48 ur, zagotavljajo v laboratoriju. "V NLZOH ne zavrnemo nobenega brisa, kar pomeni, da sprejmemo vse brise in jih obdelamo v roku 48 od prejema v laboratorij, po vrstnem redu. Zasebni izvajalci pa so dolžni spoštovati spremenjen protokol PCR testiranja," sporočajo z NLZOH. 

Klasična molekularna (PCR) preiskava v slovenskih mikrobioloških laboratorijih, od 1. 2. 2021 stane 45 evrov in je ista za vse  naročnike - to ceno je s sklepom določilo ministrstvo za zdravje.

Za življenjsko ogrožene testi s hitrejšo diagnostiko

Nov protokol odvzema brisov za PCR teste, ki velja od srede, daje prednost hospitaliziranim bolnikom in bolnikom z zdravstvenimi težavami, ki bi lahko zahtevale hospitalizacijo. Za življenjsko ogrožene bolnike uporabljamo v laboratorijih molekularne teste, ki omogočajo hitrejšo diagnostiko. "Stopnjo nujnosti ocenijo zdravniki, ki obravnavajo bolnika, ki poznajo njegovo zdravstveno stanje in pridružene bolezni," pravijo na NLZOH. 

Komentarjev 3
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 09:34 21.januar 2022.

    Zaletavate se z glavo v zid in potem jamrate, da vas boli....

  • evelux 09:23 21.januar 2022.

    Mah kar nekaj vsak bi že rad koristil bolniško, karanteno ljudem se je spipalo.... zato pa imamo to kar imamo .....

  • Anica Kozlevčar 09:03 21.januar 2022.

    Zdaj pa tudi sebi ne verjamejo veččč