Slovenija
14317 ogledov

Zdaj tudi uradno: Jutri začnejo veljati nova pravila

Samotestiranje, covid-19 Profimedia
S februarjem bo nastopila nova ureditev na področju testiranja za covid-19.

Od torka vas bo lahko na PCR test napotil le zdravnik, s pozitivnim hitrim testom pa boste že smatrani kot okužena oseba, smo izvedeli iz naših virov. Ustrezne zdravstvene ustanove so že dobile navodilo, naj se pripravijo na spremenjen režim testiranja, smo še izvedeli.

V ponedeljek dopoldne je prišla tudi uradna potrditev. "Gre za začasen ukrep. Pri tem sledimo priporočilom stroke," je na novinarski konferenci o stanju pandemije glede spremembe pri testih dejal minister za zdravje Janez Poklukar. 

"Širom po Evropi so uvedli podobne pristope. Španija, Švedska, Danska, Finska, Hrvaška, Ciper, Češka, Norveška, Slovaška, Italija, Litva in Madžarska že imajo podobne protokole. Na uvedbo podobnih protokolov se pripravljajo še v Nemčiji in Avstriji," je pojasnil Poklukar.

telefon oseba Slovenija Zato pri rezultatih testov prihaja do zamud

Spremembe pri postopkih testiranja bodo nastopile zaradi vse večje obremenjenosti slovenskih laboratorijev, ti vse težje analizirajo naraščajoče število testov. Nekaj tisoč vzorcev se vsakodnevno analizira v južni Nemčiji, saj so kapacitete v naši državi zapolnjene.

V preteklih dneh so zasebni izvajalci razkrili, da so imeli s pretočnim časom obravnave testov v januarskih tednih veliko težav.

Pandemična statistika je medtem vendarle začela kazati znake umirjanja. Na poslednjo januarsko nedeljo je bilo izdanih manj TAN kod kot 23. januarja.

Janez Žibert, avtor modela razvoja epidemije, je napovedal, da bomo v drugi polovici februarja dosegli stanje, kot smo ga imeli v začetku januarja.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je ocenil, da morda že marca karantene ne bodo več potrebne, če bo zdržal "obrambni zid, ki smo ga zgradili z imunostjo, prebolevnostjo in cepljenjem."

laboratorij analiza bakterij Slovenija Za PCR teste milijoni dnevno, v tujini bistveno ceneje
Komentarjev 5
  • Gandi123 10:46 31.januar 2022.

    PCT - Prisilno Cepljenje in Testiranje za polnjenje žepov koritarjev! 😡

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 10:22 31.januar 2022.

    od samega začetka nakladate ,veliko manj testirnih centrov je bilo in nenormalno veliko število testov na dan in ni bilo problem.Problem je skozi ker preprosto lažete .Nihče vas ne preverja ,če sploh sme kdo preverit.Isto je z obdukcijami ,nimate dokaza o ničemer

  • QSprm 09:57 31.januar 2022.

    Pateticni rezimski placanec seveda uturi cepljenje cisto povsod. Samo ko se ugotavlja skodljivost teh zvarkov ga ni nikjer. Povrh vsega, so tako cepljeni kot necepljeni cist na istem, kajti nihce v resnici ni cepljen. Ni cepiva, je samo zvarek, ki ...prikaži več se ga na vsak nacin vsiljuje kot cepivo, ceprav nima nobene lastnosti cepiva. Cepivo prepreci okuzbo, prepreci prenos in obolenje. Nic od tega ni delezen srecni prejemnik te brozge. Kvecjem kaksen zaplet, zamasene zile ali zastoj srca si lahko privosci

Sorodne novice