Slovenija
52643 ogledov

Spet rekordno, takšne številke še nismo videli

Testiranje covid test
1/5
Profimedia
Torkove številke okuženih so že ves čas epidemije med višjimi, tokrat ni nič drugače. Zadnja napoved razvoja epidemije kaže, da se bližamo vrhu.

Že podatki o izdanem številu TAN kod so nakazovali, da lahko danes spet pričakujemo zelo visoko, če že ne rekordno število potrjenih primerov. V torek je bilo namreč izdanih 13.763 TAN kod, kar je največ doslej. Izkazalo se je, da so bile slutnje pravilne, saj je bilo potrjenih do zdaj rekordnih 17.491 okužb, kar pa ni bil edini rekord. Več o tem v članku Zdaj je uradno, številke so poletele v nebo.

Seveda iz tega podatka ni mogoče razbrati, kolikšne so zamude pri potrjevanju okužb, ki nastajajo zaradi visokega števila testiranj PCR.

Projekcije razvoja epidemije kažejo, da je zdaj epidemija na vrhuncu. Matjaž Leskovar v zadnji napovedi piše: "Vrh števila potrjenih okužb bomo predvidoma dosegli do konca januarja, če zaradi nove variante omikrona BA.2, ki se širi še hitreje, ne bo prišlo do ponovnega zagona epidemije". Leskovar ob tem dodaja, da bi lahko bilo torkovo število potrjenih okužb rekordno. 

Nekoliko kasneje bo glede na njegovo napoved dosežen vrh v bolnišnicah. "Vrh v bolnišnicah bomo predvidoma dosegli v prvi polovici februarja oz. nekoliko kasneje, če se bodo okužbe izdatno prenašale iz mlajših starostnih skupin, kjer je incidenca največja, na starejše ranljive starostne skupine. Zasedenost bolnišnic, predvsem enot intenzivne terapije, bo predvidoma le zmerno narasla," dodaja.

Trenutno je ocenjeno reprodukcijsko število približno R=1,3, tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb pa je 11.111. Raste število dnevno pozitivnih oseb, starejših nad 65 let. 

projekcija epidemija | Avtor: IJS IJS
Narašča tako zasedenost bolnišničnih kapacitet kot dnevni sprejem v bolnišnice. Dobra novica je, da v tem trenutku še vedno pada število bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje v enotah intenzivne terapije. 

projekcija epidemija | Avtor: IJS IJS

Iz projekcije dr. Janeza Žiberta lahko razberemo, da smo zelo verjetno vrh števila okužb že dosegli. Čeprav na dnevni ravni še vedno beležimo visoke, tudi rekordne številke, pa bo več jasno iz primerjave skupnega števila vseh potrjenih primerov v tem in prejšnjem tednu. Glede na njegove projekcije bi se to število moralo znižati. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Avatar pantani
    pantani 16:07 26.januar 2022.

    Izgorelost kadra. Imamo pacienta z kovidom a je asimptomatski. Joj kako mi grejo tele izjave že pošteno na živce. Prideš v bolnico in jih zanima samo če maš kovid in ne zakaj si zares prišel. Pa tele karantene zdravih. Ni ...prikaži več ti nič a moraš bit doma,da lahko jamrajo da ni kadra. Dost je no. Še mal pa bojo mehaniki začeli ustvarjati rdeče cone,ko boste avto pripeljali na menjavo olja a bo ugotovljeno da imate zavore pri koncu. Dost je res. 130 komadov je na intenzivni.

  • Avatar zoo
    zoo 15:26 26.januar 2022.

    Če koga zanima, naj posluša - https://www.youtube.com/watch?v=F1r2oHAdk_k

  • desyncx 12:13 26.januar 2022.

    Bravo !!! Tak se dela. Sem si mislo, da bo po omikronu konec gonije. Pol pa že Leskovar nekaj o novi različici. Me zanima, koliko bo Janša odštel za novi sev ?