Neuradno: Šarec bo za evropskega komisarja predlagal Lenarčiča

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
S to potezo bo Šarec rakuril koalicijske partnerje
Oglej si celoten članek

Premier Marjan Šarec bo danes sporočil ime slovenskega kandidata za evropskega komisarja. Po informacijah naših virov bo Šarec na to mesto predlagal Janeza Lenarčiča, vodjo slovenskega predstavništva v Bruslju in državnega sekretarja za evropske zadeve v treh vladah. Dogovor z izkušenim diplomatom naj bi Šarec dosegel že pred evropskimi volitvami konec maja. 

Komisarja mora potrditi (manjšinska) vlada

Postopek imenovanja komisarja v Sloveniji ni natančno predpisan, imenuje ga sicer vlada, ki naj bi o Lenarčiču razpravljala že jutri. Evropski parlament je namreč včeraj za predsednico Evropske komisije podprl Nemko Ursulo von der Leyen, zato v Bruslju imena komisarjev pričakujejo čim prej, Šarec pa bi seveda rad popravil slab vtis, ki si ga je Slovenija naredila s kandidaturo Alenke Bratušek.  Za kateri resor se bo potegoval Lenarčič, oziroma Slovenija, še ni znano. 

Predsednik največje koalicijske stranke Marjan Šarec bo s tem, ko bo za novega slovenskega komisrja predlagal Lenarča, ignoriral vse zahteve koalicijskih partnerjev. Najbolj glasna pri tem je bila SD,  kjer so vztrajali, da mora biti kandidat za evropskega komisarja tistia oseba, ki je imela "pogum, da se izpostavi na volitvah".

Nov komisar Apetitov za komisarsko mesto ne skrivajo

Fajonova glasovala proti predsednici EK

Njihov adut je bila Tanja Fajon, ki je v evropski parlament izvoljena že tretjič, hkrati pa je na evropskih volitvah dobila največ preferenčnih glasov. Fajonova, ki se je že pred petimi leti omenjala kot možna zamenjava Alenke Bratušek, je včeraj sicer glasovala proti Ursuli von der Leyen.

predsednica EK Evropski parlament potrdil Ursulo von der Leyen za novo predsednica Evropske komisije

V Levici menijo, da bi moral komisarja potrditi parlament, NSi pa si je prizadevala, da bi postopek imenovanja komisarja spremenili in bi morala kandidata za ta položaj podpreti večina izvoljenih evroposlancev. SDS, ki je skupaj s SLS na evropskih volitvah dobil največ glasov, pa je menil, da je model imenovanja evropskega komisarja potrebno spremeniti in da bo moral komisar prihajati iz vrst zmagovite stranke.

Ostali bodo samo kandidati

SDS komisarski kandidat je bil  Anže Logar, v javnosti pa so se kot možni kandidati pojavljali še Karl Erjavec, predsednik Desusa, Samuel Žbogar, nekdanji zunanji minister, Klemen Grošelj, evropski poslanec, Miro Cerar, zunanji minister, Marta Kos Marko, nekdanja veleposlanica v Berlinu in Marjeta Jager, namestnica generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski komisiji. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.