Svet
3400 ogledov

Evropski parlament potrdil Ursulo von der Leyen za novo predsednica Evropske komisije

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije Epa
Napeto vse do zadnjega

Nemška krščanska demokratka Ursula von der Leyen bo nova predsednica Evropske komisije. Na današnjem tajnem glasovanju v Strasbourgu je zanjo glasovalo 383 evropskih poslancev, 327 jih je bilo proti, 22 vzdržanih. Junckerja je pred petimi leti podprlo 422 evroposlancev.

Vse do zadnjega ni bilo jasno, ali bo nemški obrambni ministrici, ki so jo pred dvema tednoma za kandidatko za predsednico Evropske komisije izbrali voditelji držav članic, v parlamentu uspelo zbrati zadostno podporo. Možnosti za njeno izvolitev so se okrepile šele popoldne tik pred glasovanjem, ko se je izvedelo, da jo poleg poslancev Evropske ljudske stranke ter liberalcev podpira tudi večina socialistov in demokratov.

Von den Laynovo je podprlo šest od osmih slovenskih poslancev.

Novakova: Predstavila je odličen program

 "Kot večkratna ministrica v nemški vladi ima veliko izkušenj in je tudi zagovornica evropskih vrednot in v ospredje postavlja človeka. Predstavila je odličen program in konkretne ukrepe na področju okolja, varnosti, gospodarstva, migracij in zaščite ranljivih skupin," dejala Ljudmila Novak (EPP/NSi). j

Po besedah Novakove je von der Leynova zagotovila, da ne bo kompromisov na področju vladavine prava in ohranitve evropskih vrednot. "Pričakujem, da bo ta program ob pomoči komisarjev, Evropskega parlamenta in Evropskega sveta tudi v čim večji meri lahko uresničila," je dodala.

Tomc: Odločala se bom sproti

Prav tako podprla von der Leynovo podprla Romana Tomc (EPP/SDS). "Glede na njeno današnjo predstavitev v Evropskem parlamentu, ko je predvsem nagovarjala in iskala podporo na levem polu, pa se bom o podpori njenim predlogom odločala na podlagi konkretnih dosjejev, ki jih bo pošiljala v Evropski parlament. Trenutno je najbolj pomembno, da dobimo predsednico in da Evropska komisija začne z delom," je pojasnila Tomčeva.

Bogovič: Weber je bil izigran

Franc Bogovič (EPP/SLS) je Von der Leynovo je podprl, "ker so člani političnih skupin socialistov in demokratov ter liberalcev v Evropskem parlamentu z nepodporo sistemu vodilnih kandidatov, čemur se je kasneje pridružil tudi Evropski svet, precej neokusno izigrali najbolj legitimnega kandidata za predsednika Evropske komisije in vodilnega kandidata EPP Manfreda Webra".

"Kandidatko Ursulo von der Leyen sem podprl predvsem zato, ker je to taktična izbira v dani klimi, ki ni naklonjena upoštevanju izida demokratičnih volitev," pa je sporočil Milan Zver (EPP/SDS).

Joveva: V tem trenutku najboljši kompromis

Kandidaturo dosedanje nemške obrambne ministrice je podprla tudi evropska poslanka iz vrst liberalcev (RE) Irena Joveva (LMŠ), in sicer "ne zato, ker bi bila idealna, in ne zato, ker bi bila popolna izbira, ampak ker gre za v tem trenutku najboljši kompromis".

"Pričakujem pa, da njen program, ki ga je predstavila, ne bo ostal samo na papirju. Papir namreč prenese vse, Evropska unija pa ne bo (več) prenesla dodatnega oddaljevanja od ljudi zaradi neizpolnjevanja obljub," je poudarila.

Grošelj zadovoljen s pojasnili

Tudi Klemen Grošelj (RE/LMŠ), ki je prav tako podprl von der Leynovo, pričakuje, da se bo držala zavez pred izvolitvijo, predvsem pa izboljšanje na področju vladavine prava, prekinitev nedopustnih praks, ko visoki uradniki komisije delujejo zoper interese ene izmed držav članic ali pa celo s svojimi potezami vplivajo na odločitve in stališča komisije. Pričakuje tudi, da bo izboljšala sodelovanje med Evropskim parlamentom, Evropskim svetom in Evropsko komisijo. Pričakuje še okrepitev naporov za skupno migracijsko in prenovo azilne politike v EU.

Zanjo je glasoval, potem ko je s svojim pismom skupini in pa nekaterimi dejanji ter izjavami pojasnila kar nekaj dilem, ki so še visele v zraku po srečanju z njo prejšnji teden.

Fajon: Preslišali so voljo ljudi

Evropska poslanka iz vrst S&D Tanja Fajon (SD) je medtem glasovala proti, ker, kot je dejala, ostaja zvesta zavezam, ki so jih Socialni demokrati predstavljali v času evropskih volitev. Gre za načelnost in integriteto, je poudarila.

"Danes ni zmagovalca, veliko pa je poražencev. Še največ pa so izgubili volivci, ki so na volitvah izrazili demokratično voljo in dali glas tistemu, ki je predstavil vizijo, rešitve in zaveze za Evropo. Obžalujem, da so voditelji EU z dogovorom o tem, kdo bo zasedel najvišje položaje v EU, in za zaprtimi vrati preslišali voljo ljudi," je poudarila Fajonova.

"Celotna komisija bo šla še čez jesensko preizkušnjo. Ta utegne biti še težja, če prihodnja komisarska ekipa ne bo spolno in politično uravnotežena in zadostno jamstvo za spremembe," je izpostavila Fajonova.

Da bo glasoval proti von der Leynovi, je že pred glasovanjem napovedal tudi njen strankarski kolega Milan Brglez.

 

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 09:36 17.julij 2019.

    Ursula ali Urška po naše je otrok staršev EU komisarjev ,ki jih vodijo Bilderbergi . Preberite malo kako se delijo stolčki v EU. Tudi Lagardeva sodi v to skupino .

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 09:08 17.julij 2019.

    Malo je nabila evropski levici za migrante in že je izvoljena.Drugače je čista srednja.Vseeno je boljša kot tisti alkoholik.Vsaj upam...

  • mph 22:40 16.julij 2019.

    Me ne čudi, da je Fajonva dobila toliko glasov na volitvah, reče bobu bob. O komisarki pa je bilo toliko člankov in izjav politiko, ki nekaj štejejo, da je škoda besed. Najbolj napačna oseba verjetno na tej funkciji.