Slovenija
5345 ogledov

Apetitov za komisarsko mesto ne skrivajo

volitve v evropski parlament 2019, Tanja Fajon Saša Despot
Komisarja bodo izbirale stranke manjšinske vlade, vsaka ima svoje interese.

"Projekt evropskega komisarja bo zelo zanimiv projekt in se bo začel s ponedeljkom," je med nedeljskimi volitvami nekoliko zaskrbljeno napovedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič. "Glede postopka pa bo tak kot vedno, določila ga bo vlada," dodaja Golubovič.

Postopek ni natančno določen

Marjan Šarec | Avtor: Epa Epa
Postopek imenovanja komisarja v Sloveniji ni natančno predpisan, imenuje ga sicer vlada, vprašanje po kakšnih kriterijih pa je odprto. Spomin na mencanje in prerekanje glede imenovanja komisarja še posebej zaradi polomije Alenke Bratušek iz leta 2014, ki se je zgodil zaradi politične nepodpore iz Slovenije, še ni zbledel.
Ob dejstvu, da bo novega komisarja iskala manjšinska vlada s kopico strank vsaka s svojimi interesi pa je že skoraj gotovo, da tudi tokrat ne bo šlo brez zapletov.

Šarec: Slovenija se mora pohiteti za boljša mesta

Evropski parlament bo najprej imenoval predsednika ali predsednico komisije, ki bo nato državne članice EU, predvidoma ob koncu poletnih počitnic, obvestila kakšne ljudi potrebuje v svoji komisiji in države članice pozvala, da predlagajo svoje kandidate.
Premier Marjan Šarec želi, da bi Slovenija svojega kandidata predlagala čim prej, saj bodo po njegovem tako boljša mesta še na voljo.
Čeprav v LMŠ tega uradno ne potrdijo, naj bi kandidata oziroma kandidatko že imeli zbrano, prihajal pa naj bi iz njihovih vrst. 

Fajonova zelo zainteresirana že pred petimi leti

volitve v evropski parlament 2019, Tanja Fajon | Avtor: Saša Despot Saša Despot
 "Jaz se ne bi toliko ukvarjal s tem, kdo je dobil koliko odstotkov, pomembno je, da pošljemo dobro ime," pravi Šarec, dejstvo pa je, da bo premier moral prisluhniti interesom SD, ki je LMŠ na nedeljskih volitvah prehitela za tri odstotne točke.
In interesi SD so veliki. 
"Prepričani smo, da mora biti to nekdo, ki je imel pogum, da se izpostavi na volitvah," usmeritve ne skriva Dejan Židan. Adut SD je seveda evroposlanka Tanja Fajon, ki je na nedeljskih volitvah prejela daleč največ preferenčnih glasov, že pred petimi leti pa je jasno pokazala apetit, da zamenja Alenko Bratušek.

Levica in NSi s svojo idejo

V Levici menijo, da bi moral komisarja potrditi parlament, NSi pa si že nekaj časa prizadeva, da bi postopek imenovanja komisarja spremenili in bi morala kandidata za ta položaj podpreti večina izvoljenih evroposlancev.

SDS: Komisar mora biti iz SDS

volitve v evropski parlament 2019, Milan Zver | Avtor: Saša Despot Saša Despot
SDS, ki je na nedeljskih volitvah sicer izgubil en poslanski mandat, vendar v koaliciji s SLS velja za zmagovalca volitev prav tako vztraja, da je model imenovanja evropskega komisarja potrebno spremeniti in da bo moral komisar prihajati iz vrst zmagovite stranke.
SDS komisarski kandidat je Anže Logar, včasih se omenja tudi Milana Zvera. 

SMC: Prepričani smo, da je bila Bulčeva dobra

Po katastrofalnem rezultatu na nedeljskih volitvah bo SMC verjetno bolj sramežljivo ponujala svojo kandidatko, Violeto Bulc, čeprav menijo, da bi svoje delo tudi v drugem mandatu odlično opravila.
Šarec se medtem sprašuje, ali je bil v resnici pomemben resor transporta, ki ga je vodila Bulčeva, dovolj izkoriščen. "Glede na to, da se zdaj mučimo za posojilo Evropske investicijske banke za drugi tir in vlagamo mnoge napore, se mi zdi, da bi to vendarle moralo iti nekoliko laže," je nedavno ocenil Šarec.

Komentarjev 30
  • Janez 10:44 29.maj 2019.

    Pri vsem skupaj ne gre za nič drugega kot dobre službe in za prestižne boje med strankami. Za dobro države Slovenije pa niti eden od EU poslancev doslej ni nič dobrega naredil. Niti enotnega nastopa pri arbitražni razsodbi niso sposobni!! Sramota!!

  • Pepe007 16:28 28.maj 2019.

    Šarca za predsednika komisije. Tako bo kontinuiteta ostala. V Bruslju so vajeni, da je glavni akter komedijant.

  • Avatar jezeran
    jezeran 16:15 28.maj 2019.

    spet bo cel kup drk.nja in metanja polen pod noge. Tole je vse bolj zanimivo gledati, kako se prc.jo med sabo. Naj zmaga najboljši, nas ovce bodo pa še naprej strigli