Slovenija
2171 ogledov

Neuradno: Šarec bo za evropskega komisarja predlagal Lenarčiča

Državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič Žurnal24 main
S to potezo bo Šarec rakuril koalicijske partnerje

Premier Marjan Šarec bo danes sporočil ime slovenskega kandidata za evropskega komisarja. Po informacijah naših virov bo Šarec na to mesto predlagal Janeza Lenarčiča, vodjo slovenskega predstavništva v Bruslju in državnega sekretarja za evropske zadeve v treh vladah. Dogovor z izkušenim diplomatom naj bi Šarec dosegel že pred evropskimi volitvami konec maja. 

Komisarja mora potrditi (manjšinska) vlada

Postopek imenovanja komisarja v Sloveniji ni natančno predpisan, imenuje ga sicer vlada, ki naj bi o Lenarčiču razpravljala že jutri. Evropski parlament je namreč včeraj za predsednico Evropske komisije podprl Nemko Ursulo von der Leyen, zato v Bruslju imena komisarjev pričakujejo čim prej, Šarec pa bi seveda rad popravil slab vtis, ki si ga je Slovenija naredila s kandidaturo Alenke Bratušek.  Za kateri resor se bo potegoval Lenarčič, oziroma Slovenija, še ni znano. 

Predsednik največje koalicijske stranke Marjan Šarec bo s tem, ko bo za novega slovenskega komisrja predlagal Lenarča, ignoriral vse zahteve koalicijskih partnerjev. Najbolj glasna pri tem je bila SD,  kjer so vztrajali, da mora biti kandidat za evropskega komisarja tistia oseba, ki je imela "pogum, da se izpostavi na volitvah".

volitve v evropski parlament 2019, Tanja Fajon Nov komisar Slovenija Apetitov za komisarsko mesto ne skrivajo

Fajonova glasovala proti predsednici EK

Njihov adut je bila Tanja Fajon, ki je v evropski parlament izvoljena že tretjič, hkrati pa je na evropskih volitvah dobila največ preferenčnih glasov. Fajonova, ki se je že pred petimi leti omenjala kot možna zamenjava Alenke Bratušek, je včeraj sicer glasovala proti Ursuli von der Leyen.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije predsednica EK Svet Evropski parlament potrdil Ursulo von der Leyen za novo predsednica Evropske komisije

V Levici menijo, da bi moral komisarja potrditi parlament, NSi pa si je prizadevala, da bi postopek imenovanja komisarja spremenili in bi morala kandidata za ta položaj podpreti večina izvoljenih evroposlancev. SDS, ki je skupaj s SLS na evropskih volitvah dobil največ glasov, pa je menil, da je model imenovanja evropskega komisarja potrebno spremeniti in da bo moral komisar prihajati iz vrst zmagovite stranke.

Ostali bodo samo kandidati

SDS komisarski kandidat je bil  Anže Logar, v javnosti pa so se kot možni kandidati pojavljali še Karl Erjavec, predsednik Desusa, Samuel Žbogar, nekdanji zunanji minister, Klemen Grošelj, evropski poslanec, Miro Cerar, zunanji minister, Marta Kos Marko, nekdanja veleposlanica v Berlinu in Marjeta Jager, namestnica generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski komisiji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.