Neuradno spet nov rekord, učinka ukrepov še ni

Foto: Epa
Foto: Epa
Po neuradnih podatkih TV Slovenija je bilo včeraj potrjenih največ primerov okužb doslej.
Oglej si celoten članek

Včeraj naj bi pri nas potrdili več kot 1600 okužb, se na neuradne podatke sklicuje TV Slovenija. Pozitiven naj bi bil že vsak četrti test. Za primerjavo, prejšnjo sredo je bilo v Sloveniji potrjenih 748 primerov. 

V torek se je sicer število dnevno potrjenih okužb pri nas dvignilo nad tisoč. Našteli so 1504 okužbe, kar je predstavljalo 113-odstoten skok v primerjavi s torkom, 13. oktorbra. 

Zdravje Popravnega izpita ne bo, ustavitev javnega življenja povsem realna

Minister za zdravje Tomaž Gantar se zavzema za ustavitev javnega življenja. Problem vidi v tem, da bodo ukrepi, ki jih je v zadnjih dneh sprejela vlada, vidni šele čez deset ali 14 dni. "Trenutno zdravstveni sistem deluje. Ob naraščajočem številu.okužb, pa bi lahko zašli v resne težave," je dejal. Da bi morali čim prej popolnoma ustaviti javno življenje v državi, je sicer njegovo osebno mnenje, s katerim se sicer strinja tudi stroka "Nihče si ne želi, da pridemo do točke, ko ne bi mogli pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo," je dodal minister. 

Zaskrbljujoče je tudi število okužb med zdravstvenimi delavci. Doslej so jih našteli že več kot 1000, samo v zadnjem mesecu 150 v UKC Ljubljana. Na to opozarjajo tudi vodstva bolnšnic. "Glavna težava je ta, da bo standard obravnave bolnikov v prihodnje zagotovo padel," je dejal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin, ki se boji, da bodo v naslednjem obdobju rezultati slabši, zdravniki pa bodo morali odločitve sprejemati v naglici. 

Slovenija Črna sreda: Statistika po popravku še bolj strašljiva, kot je bila zjutraj

Na Institutu Jožef Stefan, kjer pripravljajo projekcijo širjenja virusa pri nas, ocenjujejo, da se je v prvem epidemičnem valu okužil približno odstotek prebivalstva. V drugem valu se je do zdaj okužilo približno 2,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 40. prebivalec.

Ob optimistični predpostavki, da bodo ukrepi s konca preteklega tedna polno delovali in zaustavili širjenje epidemije, bo v četrtek potrjenih 1289 primerov okužb, lahko tudi do dva tisoč, nato bo sledil počasen upad. Ob tem scenariju bo največ bolnikov s covidom-19 potrebovalo bolnišnično obravnavo 4. novembra, takrat naj bi bilo 668 hospitaliziranih, nato naj bi sledil počasen upad. Tri dni pozneje pa naj bi jih bilo največ na oddelkih za intenzivno nego, kar 179. Če ukrepi ne bodo prijeli, pričakujejo bistveno več bolnikov v bolnišnicah.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • mph
    13:25 22. Oktober 2020.

    Pa kakšen učinek kdo pričakuje PAR DNI po ukrepih??? Par TEDNOV bo trajalo, da bi se moralo poznat. @bugmenot, verjetno …

  • 10:31 22. Oktober 2020.

    same lažne novice in nikjer resnice ;)

  • 10:03 22. Oktober 2020.

    Morda, morda pravim, bi se pa vpliv učinkov opazil, če gospa Beovič in gospoda Gantar in Kacin ne bi na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.