Zdravje > Aktualno
3611 ogledov

Popravnega izpita ne bo, ustavitev javnega življenja povsem realna

Covid intenzivna enota UKC Maribor Janez Lencl, UKC Maribor
Bo Gantar že danes vladi predlagal zaustavitev javnega življenja v državi?

"Mislim, da je ustavitev javnega življenja realna možnost," je sinočjih Odmevih dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Problem, ki ga trenutno vidi minister, je, da bodo šele čez deset ali 14 dni vedeli, ali bodo ukrepi, ki jih je v zadnjih dneh sprejela vlada, učinkovali. "Trenutno zdravstveni sistem deluje. Ob naraščajočem številu.okužb, pa bi lahko zašli v resne težave," je dejal. 

Da bi morali čim prej popolnoma ustaviti javno življenje v državi, je sicer njegovo osebno mnenje, s katerim se sicer strinja tudi stroka "Nihče si ne želi, da pridemo do točke, ko ne bi mogli pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo," je dodal minister. 

Covid-19 Slovenija Črna sreda: Statistika po popravku še bolj strašljiva, kot je bila zjutraj

V torek so sicer opravili 5891 testov na novi koronavirus, 1503 izvidi so bili pozitivni, kar je 25,51 odstotka. Na Institutu Jožef Stefan so ob zadnjih izračunih opozorili, da se je ocenjeno reprodukcijsko število povzpelo na 2,18, medtem ko se število dnevno potrjenih okužb podvoji v 6,2 dneva. "Virus je prvi obrambni zid ukrepov z 9. oktobra prebil, kot da ga ne bi bilo," dodajajo. Po njihovi je oceni trenutno okužen odstotek in pol prebivalstva.  "V kolikor tudi ukrepi, sprejeti v torek, ne bi prijeli, verjetno ne bo več popravnega izpita," so še zapisali. 

covid-19 Slovenija Graf, ki napoveduje okužbe za naslednje tedne, je grozljiv

Minister je v sinočnjih Odmevih še dejal, da ga skrbijo tudi okužbe med zdravstvenimi delavci, ki se okužijo predvsem zunaj zdravstvenih ustanov. Doslej so jih našteli že več kot 1000, samo v zadnjem mesecu 150 v UKC Ljubljana. Na vprašanje, ali po vzoru Češke na pomoč poklicaali zdravnike, ki delajo v tujini, je Gantar odgovoril, da je to "smisleni ukrep."

Covid-19: UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor UKC Maribor
Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je  včeraj opozoril, da delajo brez 102 ljudi, od tega 12 zdravnikov in 64 medicinskih sester. "Glavna težava je ta, da bo standard obravnave bolnikov v prihodnje zagotovo padel," je dejal strokovni direktor, ki se boji, da bodo v naslednjem obdobju rezultati slabši, zdravniki pa bodo morali odločitve sprejemati v naglici. 

Vogrin je dodal še podatek o zakrbljujočeem številu bolnikov pri njih v primeru scenarija 1100 bolnikov dnevno, kar bi pomenilo skoraj 200 bolnikov na akutnem oddelku in več kot 40 takih, ki bi potrebovali intenzivno terapijo. Ker je danes številka presegla že 1500 okuženih v enem dnevu, bi tudi številke hospitaliziranih lahko bile še bistveno višje.

Standardi se bodo hitro znižali

Kov UKC Maribor presegel 80 ali 100 akutnih bolnikov ter 25 na intenzivni terapiji, se bodo standardi zagotovo znižali. Strokovni derektor je zato javnosti enkrat sporočil, da se mora zavedati nevarnosti v primeru dokončne eskalacije epidemije, kakor se je zgodilo v Belgiji, na Nizozemskem in še kje.

Janša se je zahvalil

Zvečer se je na Twitterju na trenutne epidemiološke razmere odzval tudi premier Janez Janša. Ob ključniku zmoremo je napisal, da bodo številke še nekaj časa neizogibno visoke, a da po streznitvi v zadnjih dneh "povsod po Sloveniji končno upoštevamo nujne higienske in zdravstvene ter druge omejitvene ukrepe". "Hvala vsem in vsakemu posebej," je dodal in spet pozval tudi k naložitvi aplikacije #OstaniZdrav ter k varovanju zdravja.

 

Komentarjev 4
  • ode 07:40 22.oktober 2020.

    Na daleč se izognimo osebam brez ali nepravilno nadete maske. Tudi zunaj. Ne vstopajmo v prostore, kjer se nahajajo takšne osebe ali so se tam nahajale. Od sogovornikov zahtevajmo distanco, tudi, če imajo pravilno nadeto masko. Od najavljenih oseb ali ...prikaži več skupin obisk pogojmo z nošnjo mask. Ob terenskem delu od strank v naprej zahtevajmo nošnjo mask in distaco. ITD

  • Avatar ovca
    ovca 07:27 22.oktober 2020.

    Jajo, kako bo tebi raja hvaležna in kako se ti bomo zahvaljevali, ko od*jebeš v Argentino. Sicer je preblizu, pa vseeno.