Slovenija
34311 ogledov

Graf, ki napoveduje okužbe za naslednje tedne, je grozljiv

covid-19
1/3
Epa
Na Institutu Jožef Stefan (IJS) navajajo, da se je ocenjeno reprodukcijsko število povzpelo na 2,18, medtem ko se število dnevno potrjenih okužb podvoji v 6,2 dneva. "Virus je prvi obrambni zid ukrepov z 9. oktobra prebil, kot da ga ne bi bilo," ocenjujejo. Poleg tega je po njihovi oceni trenutno okužen odstotek in pol prebivalstva.

Vpliv ukrepov s konca preteklega tedna z omejevanjem prehoda med rdečimi regijami in zaprtjem gostinskih lokalov v teh regijah naj bi se začel poznati konec tedna, vpliv ukrepov, ki jih je vlada sprejela v torek, pa naslednji teden. Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov, ki bo objavljeno v četrtek, manjše od 1580, bo reprodukcijsko število nekoliko padlo, podvojitveni čas pa nekoliko narasel, sicer bo ravno obratno.

Na IJS ocenjujejo, da se je v prvem epidemičnem valu okužil približno odstotek prebivalstva. Na vrhuncu je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, to pomeni približno vsak 300. prebivalec.

 | Avtor: Institut Jožef Stefan Institut Jožef Stefan

V drugem valu se je do zdaj okužilo približno 2,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 40. prebivalec. Trenutno je delež kužnih približno 1,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 70. prebivalec, in hitro raste. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno 3,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 30. prebivalec.

covid-19 | Avtor: Epa Epa

Ob optimistični predpostavki, da bodo ukrepi s konca preteklega tedna polno delovali in zaustavili širjenje epidemije, bo v četrtek potrjenih 1289 primerov okužb, lahko tudi do dva tisoč, nato bo sledil počasen upad. Ob tem scenariju bo največ bolnikov s covidom-19 potrebovalo bolnišnično obravnavo 4. novembra, takrat naj bi bilo 668 hospitaliziranih, nato naj bi sledil počasen upad. Tri dni pozneje pa naj bi jih bilo največ na oddelkih za intenzivno nego, kar 179. Če ukrepi ne bodo prijeli, pričakujejo bistveno več bolnikov v bolnišnicah.

 
Komentarjev 7
 • contra 13:39 22.oktober 2020.

  Nekateri komentatorji so res kratkovidni, krivce iščejo pri tistih, ki zamejujejo virus! Levičarske horde cepcev naroda pa so jim vzor, ker ti virus načrtno širijo in propagirajo največje neumnosti o virusu! Abotno do konca!

 • contra 13:38 22.oktober 2020.

  Nekateri komentatorji so res kratkovidni, krivce iščejo pri tistih, ki zamejujejo virus! Levičarske horde cepcev naroda pa so jim vzor, ker ti virus načrtno širijo in propagirajo največje neumnosti o virusu! Abotno do konca!

 • Avatar Leon
  Leon 08:25 22.oktober 2020.

  Janšizem ubija demokracijo ! Ukrepi so neustrezni saj ni dokazano kako učinkujejo .Nihče ni opravil analize učinkovitosti ukrepov. Zanima ma kako so učinkovite maske za milijardo evrov, čistila ,ki se uporabljajo ....vse je to v interesu kapitala ...pardon vladajoče mafije.