Nove spremembe v izobraževanju zaradi covida

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zaradi trenutnih epidemioloških razmer bodo letos informativni dnevi spet virutalni, spremembe pa čakajo tudi študente v zimskem izpitnem obdobju.
Oglej si celoten članek

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so odločitev, da bodo tudi letos informativni dnevi potekali virtualno, sprejeli, ker "gre za dogodek visokega tveganja". Več o tem smo pisali v članku Tako bodo letos potekali informativni dnevi. Danes je odločitev o tem, da bodo informativni dnevi potekali virtualno, sprejel tudi senat Univerze v Ljubljani. 

Poleg tega so sprejeli tudi odločitev, da glede na trenutne epidemiološke razmere fakultete in akademije presodijo o možnostih dodatnega izpitnega roka v zimskem izpitnem obdobju, ki se začenja prihodnji teden. "Dodatne izpitne roke, če to dopuščajo prostorske in druge razmere, lahko članice Univerze v Ljubljani razpišejo tudi po končanem izpitnem obdobju. K dodatnemu izpitnemu roku pristopajo praviloma študenti in študentke z dokazili o okuženosti oz. napotilu v karanteno v obdobju rednih, že najavljenih izpitnih rokov. Pri izvajanju izpitov v dodatnem roku, kot tudi v rednih in že najavljenih rokih, je treba slediti ukrepom in zagotoviti večje predavalnice oz. izvedbo izpitov v več predavalnicah hkrati," so sporočili. 

Zaprti dve osnovni šoli in sedem srednjih šol

V sistemu vzgoje in izobraževanja beležijo porast karanten in odsotnosti zaposlenih. "Po podatkih Covid-19 Sledilnika je bilo v petek, 14. januarja 2022, v karanteni 5.129 otrok v vrtcu oziroma 343 oddelkov, 43.632 učencev osnovne šole (22,6 odstotka vseh učencev v OŠ) oziroma 2.074 oddelkov ter 14.884 dijakov (19,6 odstotka vseh vpisanih dijakov) oziroma 598 oddelkov," so sporočili z ministrstva za izobraževanje. "Po podatkih aplikacije Covid-19 je trenutno zaprtih 11 podružničnih šol. 15 podružničnih šol pa ima v karanteni pol ali več oddelkov. Trenutno sta zaprti 2 matični šoli, 6 šol ima v karanteni več kot 2/3 oddelkov, 15 matičnih šol pa ima v karanteni polovico vseh oddelkov. Zaprtih je tudi 7 srednjih šol." 

Včeraj je bilo na samotestiranju v učilnicah pozitivnih 732 učencev. Delež otrok, ki se izobražujejo na daljavo, ker se njihovi starši oziroma skrbniki ne strinjajo s samotestiranjem v šoli, pada in je 0,84 odstotka osnovnošolske populacije (1625 učenk in učencev), navajajo na pristojnem ministrstvu.

Od srede dalje tako stopajo v veljavo nova pravila glede karanten v vzgoji in izobraževanju. Kot izjeme od karantene se bodo šteli tudi učenci, dijaki in študenti, ki so v bili v rizičnem stiku pri izvajanju izobraževalnega procesa, torej v šoli. Namesto karantene se bodo vsakodnevno sedem dni pri pouku testirali s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:25 18. Januar 2022.

    Jaz se nisem strinjal s testiranjem, da bi zaščitil otroke, ampak so fašisti uredili tako, da je bilo delo na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.