Slovenija
60141 ogledov

Poklukar in Fafangel o novih pravilih, ki začnejo veljati v sredo

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Na dopisni seji vlade so bile danes sprejete spremembe glede seznama izjem oseb pri odrejanju karanten.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v izjavi za javnost pojasnil spremembe glede odrejanja karanten, ki bodo v veljavo stopile v sredo, 19. januarja.

Doslej veljavnim izjemam od karanten na domu, ki veljajo od 10. januarja, so dodane nove kategorije. Že veljavne izjeme, ki še naprej ostajajo v veljavi, so tako:

- osebe, ki so prejele poživitveni odmerek,

- osebe, ki so covid-19 prebolele pred več kot 10 dnevi in hkrati od tega ni preteklo več kot 45 dni,

- osebe, ki so polno cepljene in so hkrati prebolele covid-19.

Poklukar: "Po koncu druge akcije cepljenja, smo skupaj z Inštitutom Jožef Stefan podali sporočilo o številu preprečenih hospitalizacij, ki smo jih dosegli s tem. Če smo jih v primeru delte prihranili tisoč, je omikron vendar drugačen; v primerjavi z zadnjimi cepilnimi dnevi, smo na tak način prihranili 500 hospitalizacij."

Nove izjeme v šolah, zdravstu in socialnem varstvu

Od srede, 19. januarja, v karanteno ob visoko rizičnem stiku ni potrebno tudi naslednjim osebam:

- osebam, zaposlenim v zdravstvu, sociali, vzgoji in izobraževanju.

Ob tem velja, da se morajo po rizičnem stiku ob prihodu na delovno mesto vsakodnevno testirati še nadaljnjih 7 dni. Testiranje je lahko izvedeno s HAT testom pri delodajalcu ali s HAT testom pri izvajalcu testiranja. Obenem za te osebe veljajo še dodatna pravila glede vrste mask, je dejal Poklukar. ''Hkrati morajo učitelji uporabljati FFP2 masko. V primeru, da so izven delovnega mesta v tesnem kontaktu z nekom, ki je okužen s covidom-19, morajo o tem obvestiti delodajalca.''

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, so z omenjenim odlokom med drugim otrokom zagotovili 20 hitrih antigenskih testov za samotestiranje na mesec.

Nadalje se bodo kot izjeme od karantene šteli tudi učenci, dijaki in študenti, ki so v bili v rizičnem stiku pri izvajanju izobraževalnega procesa, torej v šoli. ''Hkrati so izjeme zato, ker se bodo od tistega dne, namesto karantene, vsakodnevno 7 dni pri pouku testirali s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje,'' je odločitev pojasnil Poklukar. Učitelji morajo v tem primeru nositi zaščitno masko tipa FFP2. 

''Oddelek gre vseeno v karanteno, kadar znotraj 14 dni doseže število okuženih v oddelku 30 odstotkov,'' je dodal. Enako velja za predšolske otroke, s to razliko, da se pri njih samotestiranje ne izvaja. 

Učenci bodo po novem upravičeni do 20 in ne več 15 testov na mesec. 

Covid-19, UKC Maribor, zdravstveni delavci med posegom COVID-19 V SLO Zdravje Padel je rekord: Takšnega deleža pozitivnih primerov pri nas še ni bilo

''Izjeme od karantene, ki so bile sprejete 10. januarja, so superiorne. To pomeni, da na primer učitelj, ki je polno cepljen, ne spada v nove izjeme, ki se morajo testirati na delovnem mestu, ampak v izjeme od karantene, ker je polno cepljen,'' je še povedal minister za zdravje. To torej pomeni, da za takšno osebo sedemdnevno testiranje ni obvezno.

''S tem zagotavljamo, da najpomembnejši in najbolj vitalni ter ranljivi deli družbe še naprej karseda nemoteno delujejo. Hkrati verjamem, da s temu ukrepi pomagamo tudi vsem ostalim segmentom družbe, da bodo normalno delovali, tudi gospodarstvu,'' je razlog sprejetih ukrepov pojasnil Poklukar in dodal, da bo na ta način posledično odrejenih manj karanten in višjih sil zaradi varstva otroka ob karanteni.

Nekontrolirano širjenje omikrona še ne pride v poštev

"Epidemiološka situacija ostaja resna, pričakujemo še nadaljnji porast v naslednjih dnevih in tednih. Pozorni smo na to, kaj se dogaja v bolnišnicah. Situacija je stabilna, pritisk je še vedno velik ampak v primerjavi z delta valom je razlika očitna," je dejal predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel.

"Ne moremo dopustiti, da se omikron nekontrolirano širi po državi, kaj bo v bodoče, bomo videli čez nekaj tednov. Videli bomo, kaj se dogaja drugod po Evropi," je napovedal in dodal, da bodo čez nekaj tednom spremembe protokolov morda bolj prijazne.

Karantene trenutno ostajajo eden ključnih ukrepov, čeprav so, kot je dejal Fafangel, "grob ukrep".

"Karantene so v enormnih številkah, samo epidemiološka stroka na teden izda več kot 40 tisoč karanten, treba je dodat še tiste, ki jih obvesti posameznik in tisti, ki obvestilo dobijo prek aplikacije," je pojasnil.

Da se v šolah nekoliko sprostijo ukrepi, so se odločili, ker v šolah že sicer veljajo strogi ukrepi: mehurčki, zračenje, samotestiranje, nošnja mask in podobno. 

Zaradi izolacij in karanten ima država težave pri zagotavljanju kritične infrastrukture, predvsem zdravstva in socialnega skrbstva.

"Sprememba pravil glede karanten v kritični infrastrukturi povzroča povišanje tveganja, a tudi če ni zdravnikov in medicinskih sester to povzroča tveganje za zdravje ljudi, zato smo predlagali nekaj dodatnih pristopov, da bi tveganje obvladovali, na primer nošnja FFP2 mask in dnevno testiranje," je pojasnil Fafangel.

"Razumemo, da so vsi utrujeni in naveličani, pozorno spremljamo, kaj se dogaja, čez nekaj tednov bo bolj jasno, kaj se dogaja, mogoče bodo spremembe bolj prijazne in lepše, a treba je prebroditi ta val na nek sprejemljiv način," je dejal Fafangel in vse še enkrat pozval na cepljenje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Avatar Helliasta
    Helliasta 00:01 18.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • jure220 20:15 17.januar 2022.

    Kaj so bolan. Ukrepi se dnevno spreminjajo. Minister več ne ve kaj je zapovedal par dni nazaj. Za šolo, za zdravstvo bi ukrepi morali biti strožji. Razen če je komu v interesu da se ne zmanjša število okuzenih

  • Ivo 18:33 17.januar 2022.

    Ker v šolah nosijo maske in zračijo so spremenili ukrepe! Ha ha haaaaaaaaaaa! Dober vic! Kdaj ste pa na zadnje surlo pomolili v šolo, da to veste?!?