Zdravje > Aktualno
17985 ogledov

Padel je rekord: Takšnega deleža pozitivnih primerov pri nas še ni bilo

Covid-19, UKC Maribor, zdravstveni delavci med posegom UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, zdravstveni delavci med posegom
V nedeljo so v naših laboratorijih analizirali 7. 901 PCR testov, delež pozitivnih pa  62,7

Po najnovejših podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v naših laboratorijih v nedeljo potrdili kar 4.976 okužb z novim koronavirusom, medtem ko je bilo prejšnjo nedeljo potrjenih 2.529 primerov okužb. Število novih okuženih se je v primerjavi s prejšnjim vikendom skoraj podvojilo. 

Narašča število bolnikov

V bolnišnicah danes zdravijo 566 bolnikov, kar je 15 več kot včeraj. Številka (158) na intenzivni nega ostaja enaka. Umrlo je še sedem bolnikov s covidom-19. V zadnjih 24.urah je na covid oddelke po Sloveniji prišlo 40 pacientov, odpustili so jih 16.  

Včeraj so v naših laboratorijih analizirali 7. 901 PCR testov, delež pozitivnih pa 62,9 %, kar je rekord vseh rekordov. S hitrimi testi se je v nedeljo testiralo 41.628 ljudi. 

Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi s prejšnjim dnevom povečalo za 3983. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je višje za 352. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 3340, kar je 188 več kot dan prej.

Delež pozitivnih izvidov je za 4,6 odstotne točke višji kot dan prej in 14,9 odstotne točke višji kot prejšnjo nedeljo.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 70.760 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 6381.

Na vidiku so nove spremembe glede karanten v šolah in vrtcih. Epidemiologi NIJZ naj bi namreč predlagali, da po visoko tveganem stiku z okuženim v karanteno ne bo treba celemu šolskemu razredu ali skupini otrok v vrtcu. 

Karantene ob vstopu v državo ni več mogoče prekiniti z negativnim testom

Zaradi skrajšanja trajanja karantene na domu z deset na sedem dni je črtana možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom PCR, je ob sprejemu odločitve v petek navedla vlada. Brez napotitve v karanteno na domu lahko sicer v Slovenijo vstopi oseba, ki izpolnjuje pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja, torej pogoj PCT, za kar mora imeti ustrezna dokazila.

Sicer je pa v prihodnjih dneh pričakovati tudi uveljavitev sprememb pri odrejanju karantene ob stiku z okuženo osebo. Kot je v petek po sestanku koalicije na Brdu pri Kranju dejal predsednik vlade Janez Janša, bo ministrstvo za zdravje predlog spremembe veljavnosti karanten ob tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, pripravilo do danes, po sprejetju na vladi pa bi lahko začel veljati sredi tedna.

Pri britanskem BBC so medtem naredili analizo, kako bomo živeli po koncu pandemije covid-19. Prepričani so, da bolezen prehaja v endemično fazo, ko bo cepljenje v prihodnje potrebno le za najbolj ranljive, vzporedni pojav gripe in covida pa ne bo nujno usoden.

 

 
Komentarjev 21
  • QSprm 16:09 17.januar 2022.

    Ultra smrtonosen sev tega prehladnega obolenja ima za posledico upadanj obolelih v bolnicah. Katere se kar veselo pokajo po sivih in delajo na robu zmogljivosti. Dejmo, zalega rezimskih simpatizerjev, dejte bit vsaj mal koristni in pojdite druzno pomagat kovid oddelkom, ...prikaži več kjer pregorevajo ze 2 leti. Smo prica epidemiji cepljenih, vi bi pa se povecali stevilo cepljenih. Ze zdej je med preminulimi vec kot 80% cepljenih.

  • Ender3 13:56 17.januar 2022.

    In kakšno vlogo ima testiranje, ko število okužb preseže 50%.? Je to, zaradi vsakodnevne statistike ?. Pravijo, da je statistika kot bikini, odkriva vse, a pokaže malo ali nič. Torej je, truditi se s tem, kontraproduktivno in nesmiselno.

  • denis_lednik_sp 12:28 17.januar 2022.

    Pa opaleni ste že s tem forim res polni k... Vas že mam vse povsot morš kazat osebne pct hujše kot na meji tukaj res nebo prej mira dokler nebo začel ornk pokat.... Ki ste sedaj tisti za človekove pravice