Slovenija
24242 ogledov

Na vidiku nove spremembe glede karanten v šolah in vrtcih

Samotestiranje v slovenskih šolah Profimedia
Cel razred bi šel v karanteno šele, ko bi bilo v njem okuženih 30 odstotkov otrok.

Po poročanju portala 24ur.com naj bi epidemiologi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) predlagali, da po visoko tveganem stiku z okuženim v karanteno ne bo treba celemu šolskemu razredu ali skupini otrok v vrtcu. Cel razred oziroma skupina naj bi šla v karanteno šele, ko bi bilo v njej okuženih 30 odstotkov otrok. Do takrat naj bi se otroci, katerih sošolci so okuženi, vsak dan testirali. 

Pisali smo že, da na podlagi odločitve ravnateljev in v soglasju z ministrstvom za izobraževanje pouk v 13 osnovnih šolah in dveh srednjih šolah v celoti poteka na daljavo. Po podatkih Sledilnika je bilo 12. januarja v osnovnih šolah v karanteni 1.417 oddelkov (29.651 učencev) v osnovni šoli, 657 oddelkov v srednji šoli (16.779 dijakov) in 275 oddelkov v vrtcih (3.952 otrok), pravijo na ministrstvu. V šolah in vrtcih se že pojavljajo številne težave z zagotavljanjem dovolj kadra. 

ljudje Analiza Zdravje Analiza: Začetek konca, tako bomo živeli s koronavirusom

Izjeme naj bi, tako 24ur.com, epidemiologi predlagali tudi za določeno kritično infrastrukturo - za zaposlene v vzgoji in izobraževanju, zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih. Predlagali naj bi, da se teh zaposlenih ne napoti v karanteno, če ne kažejo kakšnih bolezenskih znakov, temveč bi se morali vsakodnevno testirati.

Epidemija covida-19 sicer še vedno raste zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron. Predvidoma v torek bi lahko potrdili več kot 10.000 okužb, če bodo kapacitete PCR-testiranja to omogočale, napoveduje Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan.

Delež pozitivnih izvidov testov je sicer danes dosegel skoraj 60 odstotkov. Število potrjenih okužb (6012) je precej višje kot prejšnjo soboto, ko so s PCR-testi potrdili 3349 primerov okužbe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar Mansniolla
    Mansniolla 00:03 17.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • rd2dmk2 22:00 16.januar 2022.

    dokler so imel par sto pozitivnih in so belohalniki lahko z mezincem leve roke to podelal , pa so še vedno imel zraven čas grabit denarce je blo vse v redu in so pošiljali ljudi in njihove sence v 14 ...prikaži več dnevno karanteno. dons, ko jim ne rata pobasat ves denar pa, ne ni treba nič karantene... bi pa prosil nekoga, ki je vešč da vloži ustavno presojo odloka da se dobi 100% bolniška za covid, ki se ga dobi na šihtu , za angino, gripo , sifilis pa ne samo 80%.

  • Luksi 20:29 16.januar 2022.

    Zo je fašist naročil, tako kot napačen zapisnik. Otroci pa naj pocrkajo...