Slovenija
27619 ogledov

Znano, kdaj bo dosežen vrh petega vala

covid-19 Epa
V prihodnjih dneh je pričakovati nove rekordne številke okužb.

Epidemija covida-19 po napovedi Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan (IJS) še vedno raste zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron. Predvidoma v torek bi lahko potrdili več kot 10.000 okužb, če bodo kapacitete PCR-testiranja to omogočale. Medtem naj bi bila v ponedeljek znane spremembe pravil pri odrejanju karanten.

Cepljenje Pandemija Zdravje Odstop skoraj vseh članov svetovalne skupine za covid

Vrh okužb s koronavirusom v petem valu epidemije covida-19 bo dosežen predvidoma do konca meseca

Kot napoveduje Leskovar, bomo v Sloveniji vrh števila potrjenih okužb dosegli predvidoma do konca januarja, vrh hospitaliziranih covidnih bolnikov pa predvidoma v prvi polovici februarja. Če so njegove prve ocene možnega razvoja epidemije predvidevale, da bi se lahko takrat približali zasedenosti covidnih bolnišnic ob vrhuncu četrtega vala epidemije, pa se to po zadnji napovedi ne bo zgodilo.

Ob tem bi lahko zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron v prihodnjem tednu, predvidoma v torek, presegli 10.000 potrjenih okužb s koronavirusom na dan, a bo vse odvisno od kapacitet PCR-testiranja.

Ob bližanju robu zmogljivosti PCR-testiranja prihajajo opozorila pred pomanjkanjem reagentov za izvajanje testiranja.

Covid-19, koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj bo s testi?

Virologinja Tatjana Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) je v četrtek za Odmeve Televizije Slovenije opozorila, da v laboratorijih od proizvajalcev že dobivajo obvestila, da se bo znova pojavila svetovna kriza in težave z dobavljanjem reagentov, potrebnih za analizo brisov za PCR-testiranje.

IMI je po njenih besedah minulo sredo dosegel rekord testiranja vzorcev s PCR-metodo. Mejo dnevne zmogljivosti, ki so jo sami predhodno sicer postavili na največ 5000 vzorcev dnevno, so že presegli za dobrih 30-odstotkov. IMI sicer analizira približno polovico odvzetih brisov za PCR-testiranje v Sloveniji.

ljudje Analiza Zdravje Analiza: Začetek konca, tako bomo živeli s koronavirusom

Drugo polovico analizira Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), od koder so v četrtek za STA sporočili, da pomanjkanja testov trenutno še ne beležijo. Hkrati pa so tudi sami poudarili, da je položaj zaradi silnega porasta okužb s koronavirusno različico omikron zelo nepredvidljiv.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v četrtek ob obisku cepilne točke v Laškem namignil, da bi lahko v prihodnjih dneh prišlo do sprememb glede dostopa do PCR-testiranja. Kot je dejal, naj bi bilo več znanega v prihodnjih dneh.

karantena | Avtor: Profimedia Profimedia

Obeta se spremmba pravil odrejene karantene ob stiku z okuženo osebo

Predsednik vlade Janez Janša je v petek po sestanku koalicije na Brdu pri Kranju v izjavi pojasnil, da bo ministrstvo za zdravje predlog spremembe veljavnosti karanten ob tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, pripravilo do danes oz. ponedeljka. V ponedeljek pa bo po njegovih besedah predlog tudi sprejet in uveljavljen sredi prihajajočega tedna.

planinec Policija poziva Slovenija Policija poziva vse, ki so nudili pomoč okuženemu planincu

Po besedah podpredsednika vlade in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je skrajšanje karantene eden od ukrepov, s katerim bodo lahko pomagali gospodarstvu: "V okviru tega, kar je predlagala stroka." Čeprav krajšanje karanten po četrtkovih informacijah STA ni bilo predvideno, bo do te spremembe po petkovih usklajevanjih očitno vendarle prišlo.

Kot je v četrtek nakazal Poklukar, bi se spremembe lahko nanašale tudi na odrejanje karanten v šolstvu. Na vprašanje glede možnosti zapiranja šol zaradi pospešenega širjenja koronavirusa je namreč odgovoril, da bodo šole, če bo treba zapirati družbo, gotovo na vrsti zadnje. Sam pa verjame, da bo k nadaljnjemu delovanju šol prispevala tudi sprememba na področju karanten.

otroci, samotestiranje Sobota Slovenija Sobota: Skoraj 60 odstotkov pozitivnih testov!

Razmere v šolah so zaradi okužb s koronavirusom namreč zelo resne, je v sredo za STA opozoril predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Težave po njegovih besedah povzroča predvsem novo pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec, medtem ko je bil prej ta čas 45 minut.

 
Komentarjev 21
 • Avatar Mansniolla
  Mansniolla 00:06 17.januar 2022.

  Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

 • PaPajapopi 19:13 16.januar 2022.

  https://bestnewshere.com/breaking-news-the-supreme-court-in-the-us-has-ruled-that-the-covid-pathogen-is-not-a-vaccine-is-unsafe-and-must-be-avoided-at-all-costs-supreme-court-has-canceled-universal-vax/

 • smoljo 18:29 16.januar 2022.

  Tile,so tolk strokovni ,da bodo z temi vali ,se triglav zalili...višinski cunami