Slovenija
995 ogledov

Težave v šolah: Toliko jih je v celoti na daljavo

Samotestiranje v slovenskih šolah Profimedia
Število obolelih in število tistih, ki morajo v karanteno narašča v sistemu vzgoje in izobraževanja.

Na podlagi odločitve ravnateljev in v soglasju z ministrstvom za izobraževanje pouk v 13 osnovnih šolah in dveh srednjih šolah v celoti poteka na daljavo. Po podatkih Sledilnika je bilo 12. januarja v osnovnih šolah v karanteni 1.417 oddelkov (29.651 učencev) v osnovni šoli, 657 oddelkov v srednji šoli (16.779 dijakov) in 275 oddelkov v vrtcih (3.952 otrok), pravijo na ministrstvu.

"Če bo podana strokovna ocena, da je potrebno zaradi varnosti zaščitne ukrepe še okrepiti, bomo to podprli tudi na resornem ministrstvu, same spremembe v izvajanju vzgojnoizobraževalnega procesa pa niso predvidene, ne sprememba šolskega koledarja in tudi ne sistemski prehod na izobraževanje na daljavo za celo državo. Skladno s PKP 10 je slednja odločitev v primeru poslabšanja epidemiološke situacije v pristojnosti ravnatelja, ki se po posvetovanju z MIZŠ in NIJZ odloči za prehod na izobraževanje na daljavo za določen čas. Na ta način se zagotavlja možnost ukrepanja glede na lokalne epidemiološke razmere," pojasnjujejo na ministrstvu.

Glede na povečevanje števila okuženih in odsotnih učiteljev je zavod za šolstvo ravnateljem priporočil da v organizacijo pouka vključijo tudi svetovalne delavce, knjižničarje in druge strokovne delavce. Cilj je namreč, da pouk v največji možni meri še vedno poteka v šoli.

Da so razmere v šolstvu že zelo resne, je včeraj opozoril tudi predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Težave po njegovih besedah povzroča predvsem novo pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec, medtem ko je bil prej ta čas 45 minut.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 16:35 13.januar 2022.

    tri dni nazaj ministrica Kustec-- pa ne ni panike... kje pa !!!! kdo ma zdej prav ??