Slovenija
1808 ogledov

Nove spremembe v izobraževanju zaradi covida

Samotestiranje v slovenskih šolah Profimedia
Zaradi trenutnih epidemioloških razmer bodo letos informativni dnevi spet virutalni, spremembe pa čakajo tudi študente v zimskem izpitnem obdobju.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so odločitev, da bodo tudi letos informativni dnevi potekali virtualno, sprejeli, ker "gre za dogodek visokega tveganja". Več o tem smo pisali v članku Tako bodo letos potekali informativni dnevi. Danes je odločitev o tem, da bodo informativni dnevi potekali virtualno, sprejel tudi senat Univerze v Ljubljani. 

Poleg tega so sprejeli tudi odločitev, da glede na trenutne epidemiološke razmere fakultete in akademije presodijo o možnostih dodatnega izpitnega roka v zimskem izpitnem obdobju, ki se začenja prihodnji teden. "Dodatne izpitne roke, če to dopuščajo prostorske in druge razmere, lahko članice Univerze v Ljubljani razpišejo tudi po končanem izpitnem obdobju. K dodatnemu izpitnemu roku pristopajo praviloma študenti in študentke z dokazili o okuženosti oz. napotilu v karanteno v obdobju rednih, že najavljenih izpitnih rokov. Pri izvajanju izpitov v dodatnem roku, kot tudi v rednih in že najavljenih rokih, je treba slediti ukrepom in zagotoviti večje predavalnice oz. izvedbo izpitov v več predavalnicah hkrati," so sporočili. 

Zaprti dve osnovni šoli in sedem srednjih šol

V sistemu vzgoje in izobraževanja beležijo porast karanten in odsotnosti zaposlenih. "Po podatkih Covid-19 Sledilnika je bilo v petek, 14. januarja 2022, v karanteni 5.129 otrok v vrtcu oziroma 343 oddelkov, 43.632 učencev osnovne šole (22,6 odstotka vseh učencev v OŠ) oziroma 2.074 oddelkov ter 14.884 dijakov (19,6 odstotka vseh vpisanih dijakov) oziroma 598 oddelkov," so sporočili z ministrstva za izobraževanje. "Po podatkih aplikacije Covid-19 je trenutno zaprtih 11 podružničnih šol. 15 podružničnih šol pa ima v karanteni pol ali več oddelkov. Trenutno sta zaprti 2 matični šoli, 6 šol ima v karanteni več kot 2/3 oddelkov, 15 matičnih šol pa ima v karanteni polovico vseh oddelkov. Zaprtih je tudi 7 srednjih šol." 

Včeraj je bilo na samotestiranju v učilnicah pozitivnih 732 učencev. Delež otrok, ki se izobražujejo na daljavo, ker se njihovi starši oziroma skrbniki ne strinjajo s samotestiranjem v šoli, pada in je 0,84 odstotka osnovnošolske populacije (1625 učenk in učencev), navajajo na pristojnem ministrstvu.

Od srede dalje tako stopajo v veljavo nova pravila glede karanten v vzgoji in izobraževanju. Kot izjeme od karantene se bodo šteli tudi učenci, dijaki in študenti, ki so v bili v rizičnem stiku pri izvajanju izobraževalnega procesa, torej v šoli. Namesto karantene se bodo vsakodnevno sedem dni pri pouku testirali s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Luksi 18:25 18.januar 2022.

    Jaz se nisem strinjal s testiranjem, da bi zaščitil otroke, ampak so fašisti uredili tako, da je bilo delo na daljavo takorekoč nemogoče... Očitno ima fašist interes, da se čimveč otrok okuži.