Novi podatki: To kažejo zadnje številke!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Novi podatki kažejo, da epidemija stagnira.
Oglej si celoten članek

V nedeljo je bilo ob 1226 opravljenih PCR testih potrjenih 205 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je delež okužb znašal 12,6 odstotka, kar je spodbudno, glede na to, da je bil v preteklih dveh dneh precej visok. Opravljenih je bilo tudi 6285 hitrih testov, a podatki o potrjenih okužbah niso znani. 

Slovenija V eni regiji bi lahko odprli lokale, v drugi bi jih morali zapreti

V primerjavi s prejšnjo nedeljo, ko je bilo potrjenih 210 novih okužb, je bilo tokrat okužb za pet manj. 

V bolnišnicah se zdravi 463 covidnih bolnikov, od tega 87 na oddelkih za intenzivno nego. Zaradi covid-19 so v nedeljo umrle štiri osebe.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se nahajamo v oranžni fazi. V rumeno fazo, ki bi pomenila tudi umik policijske ure, bomo prešli, ko bo povprečno število dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh znašalo manj kot 600, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa nižje od 500. Drugi kriterij smo v preteklem tednu že dosegli, pri številu novih potrjenih okužb pa se gibamo okoli 700. 

IJS: Epidemija stagnira

Po tem ko je v prejšnjem tednu epidemija rahlo upadala in se je reprodukcijsko število znižalo pod ena, Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja Covid-19 v Sloveniji, piše, da epidemija v naši državi stagnira. Reprodukcijsko število je spet ocenjeno na R=1, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese na eno osebo, zaradi česar epidemija ne upada. 

Evropa se sooča s tretjim valom

Hkrati pri IJS opozarjajo, da raste število okužb z britansko različico virusa, ki je bolj kužna in bi lahko postala v Sloveniji dominantna že konec marca, kar bi pomenilo, da se lahko krivulje takrat znova obrnejo navzgor. Pri Sledilniku opozarjajo tudi na porast prisotnosti virusa v odpadnih vodah, ki so ga zaznali v Kopru in Mariboru, kar bi lahko pomenilo, da se bo število pozitivnih PCR testov na teh območjih v naslednjih dneh povečalo. Merjenje prisotnosti virusa v odpadnih vodah je namreč pomembno, saj povečanje virusa v okolju zazna v realnem času in ne z zamikom, kot pri številu pozitivnih testov in številu hospitaliziranih, ki prihaja z zamikom.

Krivulje novih okužb se vzpenjajo tudi v drugih evropskih državah - pri naših sosedih Hrvatih, v Italiji, Avstriji in na Madžarskem. Na Češkem, kjer so razmere alarmantne, se je število okužb v zadnjih dneh malo zmanjšalo in krivuljo epidemije obrnilo navdol.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 14:49 15. Marec 2021.

    Kaj obalno-kraška regija še meji na Furlanijo? Kaj goriška regija meji na Madžarsko?

  • 13:43 15. Marec 2021.

    Najnovejše številke so pa tole, banda fašistična. https://www.facebook.com/100004333804923/videos/1836152566539186/

  • 13:05 15. Marec 2021.

    Število okuženih upada, a hkrati zaznavamo tudi rast." Podaljšnje policijske ure in prepoved zbiranja. In pa "Naslednjih 14 dni bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.