SDS: Šele ko bo jasno, koliko imamo glasov, bo stekel tretji krog

Foto: SDS
Foto: SDS
Tretji krog pod vprašajem?
Oglej si celoten članek

"Pogovori in usklajevanje vsebinskih prioritet med SDS, SMC, NSi in DeSUS potekajo v 2. krogu vse od petka dalje in se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh," so dopoldne preko twitterja sporočili s stranke SDS.

Janez Janša je v vabilu strankam glede pogovorov o novi koaliciji zapisal, da bo drugi krog pogajanj, če v prvem krogu ugotovijo, da med strankami vlada interes za pogajanja o novi koaliciji, danes, 11. februarja, vendar predsedniki strank danes niso sedli za skupno mizo.

Slovenija Drugi krog pogajanj s SDS: slaba popotnica iz SMC

Koliko glasov lahko zagotovi SMC?

Kot je mogoče razumeti sporočilo SDS, naj bi se pogajanja torej nadaljevala v zakulisju in kot kažejo zadnje informacije pod vtisom včerajšnjega dogajanja v SMC, ki je pokazalo na razkol v stranki glede pogajanj z Janšo.

Slovenija Stranka SMC razpada: "Bolj od dela šteje populizem!"
Podpredsednica stranke in ministrica za delo Ksenija Klampfer je včeraj zaradi nestrinjanja z dogovarjanjem z Janšo izstopila iz stranke, nekdanji predsednik in zunanji minister Miro Cerar pa je v pismu predsedniku stranke Počivalšku sporočil, da v Janševi vladi ni pripravljen sodelovati. Cerar je bil izvoljen za poslanca, kar pomeni, da v primeru, če se vrne v parlament, SMC Janši ne more zagotoviti vseh deset glasov. Tretji krog pogajanj je zato pod vprašajem. 

"Šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka bo stekel morebitni 3. krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi," so dopoldne še sporočili s SDS. 

SMC na dveh stolčkih

Hkrati se po SMC pogovarja z LMŠ. Marjan Šarec je ob odstopu predlagal, da bi stranki na morebitnih predčasnih volitvah nastopili skupaj.  Kot poroča Reporter, je SMC na včerajšnjem sestanku predstavila konkretno ponudbo o skupnem sodelovanju na volitvah: na skupni listi naj bi SMC kandidirala tretjino kandidatov, LMŠ pa dve tretjini.

Hkrati pa je LMŠ postavila SMC pogoj, da tudi po volitvah ne bo oblikovala vlade s SDS. Če bodo v SMC na to pristali, se bodo pogovori nadaljevali.
 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:05 11. Februar 2020.

    Velik prdec iz Trstenjakove !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.