Slovenija
12643 ogledov

Drugi krog pogajanj s SDS: slaba popotnica iz SMC

Janez Janša Anže Petkovšek Janez Janša
SMC, NSi in DeSUS naj bi danes z Janšo odprle vsebinske pogovore.
Stranke SMC, DeSUS in NSi naj bi danes nadaljevala pogajanja o novi koaliciji pod vodstvom Janeza Janše. Po petkovem sestanku, ko naj bi Janša predsednike predvsem "tipal" ali so pripravljeni na sodelovanje v njegovi koaliciji, naj bi se zdaj lotili konkretnih vsebinskih vprašanj, kar pa lahko povzroči več napetosti.
Janez Janša Nova vlada? Slovenija Tako je Janša pokazal zadovoljstvo po prvem krogu pogajanj

Janša: Odgovornost bodo morali prevzeti vsi

Stranke so po naročilu Janše pripravile prioritetno listo projektov, ki jih hočejo uresničiti v naslednjih dveh letih. Na lestvico so lahko uvrstile deset projektov, od zanje najpomembnejšega do najmanj pomembnega. Glede na število poslanskih sedežev naj tudi razdelili ministrske položaje in organizirali vlado v kateri bo morala vsaka od strank prevzeti odgovornost. "Stranka SDS ne bo sodelovala v nobeni koalicijski vladi, v kateri ne bi odgovornosti in naporov delili predsedniki VSEH koalicijskih strank," je v soboto na twitterju zapisal Janša.

Janševa SDS v premoči, razmislek o trojčku še ni zaživel

V strankah, ki se pogajajo z Janšo, o nadaljnjih korakih in možnosti za sestavo koalicije, govorijo previdno. Skrbi jih predvsem dejstvo, da imajo SMC, NSi in DeSUS skupaj 22 glasov, Janševa SDS pa 26, kar pomeni premoč SDS in možnost preglasovanja pri ključnih odločitvah. 
V SMC, NSi in DeSUS prizadevali, da dobijo ministra več, kot jim glede na število poslanskih mest pripada. Zavedali naj bi se tudi, da bi s to idejo pri Janši lažje prodrli, če nastopijo skupaj, v tako imenovanem neformalnem trojčku pa naj glede skupnega nastopa še ne bi dosegle dogovora.

Dodatni pomisleki naj bi se, predvsem pri kandidatih, ki menijo, da bi lahko v novi koaliciji zasedli katero od resornih ministrstev, porajali ob  tem, da menda Janez Janša na ministrskih položajih želi videti tiste člane SDS, ki so ministrsko funkcijo že opravljali. 

SMC ne bo mogel zagotoviti 10 mandatov

Vprašanje je tudi, kako bo na nadaljevanje pogajanj vplivalo razburljivo dogajanje konec tedna v SMC, ki je pokazalo, da je stranka ob dejstvu, da se njen predsednik pogaja z Janezom Janšo zelo razdvojena. Počivalšek v drugi krog pogajanj ne prihaja z dobro popotnico. 
Miro Cerar, ki je bil izvoljen za poslanca, je jasno sporočil, da z vlado Janeza Janše ni pripravljen sodelovati, kar pomeni, da Počivalšek Janši ne bo mogel zagotoviti vseh 10 poslanskih glasov. Zaradi pogovorov z Janšo je podpredsedniško mesto v SMC zapustila ministrica za delo Ksenija Klampfer, kar lahko vzpodbudi odhod (prestop) še katerega od poslancev.

Zdravstvo, volilna zakonodaja, arbitraža ...

Morebitna nova koalicija bo mogla preseči tudi več vsebinskih vprašanj. Veliko vprašanje je, kako bi se lahko stranke SDS, NSi, SMC, in DeSUS uskladile glede reševanja nakopičenih problemov v zdravstvu, kar bi morala biti ključna tema njihove koalicije. Če je ob glasovanju o ukinjanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja januarja letos delovalo, da imajo stranke enaka stališča pa je dejstvo, da so pogledi na javno in zasebno zdravstvo izključujoči. 

Stranke morebitne prihodnje koalicije prav tako niso poenotene glede zakonskih sprememb povezanih z volilno zakonodajo. Glede na odločbo ustavnega sodišča je treba neustavnost 4. člena zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa meje volilnih okrajev, odpraviti do decembra letos. SMC in NSi sta tako podpisali pod predlog novele zakona (poleg njiju tudi LMŠ, SD, Levica, SAB in NSi), bi na ravni volilnih enot uvedel neobvezni relativni prednostni glas. V DeSUS se zavzemajo za realiziranje ustavne odločbe v smeri preoblikovanja volilnih okrajev. V SDS se medtem osamljeni vztrajajo pri uvedbi večinskega volilnega sistema. 

Različno je tudi dojemanje odločbe arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško za katero Janša meni, da je pravno zavezujoča, a da hkrati dopušča tudi dvostranski dogovor za del ali celotno vprašanje meje, kar je zunanji minister Cerar označil za nevarno in škodljivo stališče, ki Slovenijo pelje v podrejeni položaj. 

 

Komentarjev 17
  • gasper80 13:40 11.februar 2020.

    6 popraucou prezident levuharji a to je vse kar premorete

  • borut08 13:06 11.februar 2020.

    Se vec se bo kradlo in korucije bo se vec kot 3,6 milijarde in posledicno se vec terorja in fizicnih napadov pristasev politike,korupcije na celu z politicno policijo,ki je 100% predana politiki korupcije nad nas drugace mislecimi,ki se vzyrajamo in ...prikaži več se nocemo pritruziti politili korupcije in terorja.

  • Avatar Minovak
    Minovak 12:30 11.februar 2020.

    Bolj, kot bi morali vladati, so levi delovali v smeri antijanša in vse svoje sile usmerili v kompromintiranje njega in stranke, kar se je lepo odražalo v padanju našega ratinga v svetu. Največji strah levih, ki mislijo, da lahko vladajo ...prikaži več samo oni, je v paniki izgube vseh neupravičenih privilegijev in kriminala, ki so ga zganjali v času svojega "vladanja" in zato bodo storili vse, da z dokazanimi lažmi, poskušajo pihati na dušo naivnemu ljudstvu, kar pa bo sedaj nemogoče.