Slovenija
7585 ogledov

Stranka SMC razpada: "Bolj od dela šteje populizem!"

Ksenija Klampfer Saša Despot
Bo odstopil tudi Miro Cerar?

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je odstopila z mesta podpredsednice SMC in izstopila iz stranke. Klampferjeva je ministrica za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle.

Klampferjeva je odstopila v času, ko se SMC skupaj z NSi in DeSUS s SDS dogovarja za oblikovanje nove vlade. 

Klampferjeva: Bolj od dela šteje populizem

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je predsedniku SMC sinoči poslala pismo, v katerem je poudarila, da je njena odločitev posledica nestrinjanja z vodenjem stranke, še posebej v času po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca.

"Vedno sem verjela, da so rezultati dela tisto, kar politiku daje verodostojnost, s katero lahko stopi pred ljudi. S svojo ekipo sem kljub manjšinski vladi uspešno zaključila številne projekte," je zapisala Klampferjeva. Ob tem je navedla ohranitev socialne varnosti, dvig minimalne plače, dvig materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter starševskega dodatka, ustavitev padanja pokojnin in dvig odmernega odstotka, pa tudi ukrepe na trgu dela. "Menim, da smo opravili veliko dobrega za ljudi, prav gotovo pa je ostalo še veliko izzivov." 

"Žal pa v naši stranki niso vsi takšnega mnenja. Kot kaže, tudi ti ne, spoštovani predsednik. Najin pogovor tistega jutra, tik pred odstopom predsednika vlade, je razkril marsikatero pomanjkljivost v delovanju stranke," je zapisala v pismu Počivalšku. Pogovor je po njenih besedah razkril tudi, da delo ni cenjeno, "bolj od dela namreč šteje populizem.

Bo odstopil tudi Miro Cerar?

V stranki SMC se je po petkovem prvem krogu pogajanj s SDS začel spopad med privrženci in nasprotniki sodelovanja v koaliciji pod Janezom Janšo. Predsednik stranke Zdravko Počivalšek, ki je bil po petkovih pogovorih z Janšo sicer redkobeseden, je nato članstvu v pismu sporočil, da je bil pogovor odkrit in konstruktiven, članstvo pa pozval, naj gleda na "razmere v političnem prostoru z razumnostjo".

Janez Janša Nova vlada? Slovenija Tako je Janša pokazal zadovoljstvo po prvem krogu pogajanj

Cerar: "Sit sem iger, ki Sloveniji škodijo"

Sledilo je pismo nekdanjega predsednika stranke Mira Cerarja, ki je vodstvu stranke sporočil, da v Janševi vladi ne želi sodelovati kot minister, prav tako ga ne zanimajo kakšni drugi politični položaji. "Te dni so se v medijih pojavila manipulativna sporočila, da želim kot minister sodelovati v Janševi vladi in da si načelno prizadevam tudi za druge visoke politične položaje," je pismo začel Cerar. 

Po poročanju nekaterih medijev naj bi se Cerar potegoval za mesto predsednika parlamenta.Cerar je v pismu poudaril, da v politiko ni stopil zato, da bi se oklepal položajev, da pa je dokončno sit iger, ki Sloveniji škodijo ter, da mu je žal državljank in državljanov, ki so dnevno tarča laži in manipulacij.

"V vladi Janeza Janše ne morem sodelovati"

"Od vstopa v politiko sem vseskozi zagovarjal ista načela in nasprotoval politiki, ki jo pooseblja g. Janez Janša. Ob tem seveda podpiram prizadevanja predsednika SMC, ki vodi dialog z vsemi strankami, vendar s ciljem oblikovanja takšne koalicije, ki jo bo vodila oseba, ki v praksi udejanja demokratične vrednote in višjo politično kulturo. V primeru, da bi se oblikovala vlada pod vodstvom g. Janše, v njej ne morem sodelovati," je poudaril Cerar.

 | Avtor:

Cerar je v pismu ocenil tudi, da Marjan Šarec vlade ni vodil povezovalno in ni omogočil pogojev za tekoče nadaljevanje dela in izvedbo zastavljenih reform. Odzval se je tudi na predlog Šarca, da SMC in LMŠ skupaj nastopita na predčasnih volitvah. "Kot socialni-liberalec ostajam podpornik ideje povezovanja med sorodnimi strankami iz tega političnega spektra, vendar le na resnični partnerski osnovi ter ob izbiri primernih voditeljev," je zapisal Cerar in spomnil, da je Šarec pred lanskimi evropskimi volitvami zavrnil sodelovanje s SMC in SAB, ki sta kot LMŠ iste evropske politične skupine ALDE. 

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Pogajanja Slovenija Kdo da več, Janša ali Šarec?

 

Komentarjev 36
  • ofclotun 19:51 10.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 14:11 10.februar 2020.

    @mirror [Podgane prve zapustijo ladjo, ki se potaplja... ] Kozjanski runkl je prva podgana v tvojoje vrstve v vrsti, pametnejši iz te stranke so ga pravočasno spregledali in niso takoj prebegnili k notoričnemu lažnivcu. Imajo še toliko ponosa, da tekoče ...prikaži veče delo opravijo do konca.

  • mirror 13:27 10.februar 2020.

    Podgane prve zapustijo ladjo, ki se potaplja...