Slovenija
4625 ogledov

SDS: Šele ko bo jasno, koliko imamo glasov, bo stekel tretji krog

SDS
Tretji krog pod vprašajem?

"Pogovori in usklajevanje vsebinskih prioritet med SDS, SMC, NSi in DeSUS potekajo v 2. krogu vse od petka dalje in se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh," so dopoldne preko twitterja sporočili s stranke SDS.

Janez Janša je v vabilu strankam glede pogovorov o novi koaliciji zapisal, da bo drugi krog pogajanj, če v prvem krogu ugotovijo, da med strankami vlada interes za pogajanja o novi koaliciji, danes, 11. februarja, vendar predsedniki strank danes niso sedli za skupno mizo.

Janez Janša Slovenija Drugi krog pogajanj s SDS: slaba popotnica iz SMC

Koliko glasov lahko zagotovi SMC?

Kot je mogoče razumeti sporočilo SDS, naj bi se pogajanja torej nadaljevala v zakulisju in kot kažejo zadnje informacije pod vtisom včerajšnjega dogajanja v SMC, ki je pokazalo na razkol v stranki glede pogajanj z Janšo.

Miro Cerar Slovenija Stranka SMC razpada: "Bolj od dela šteje populizem!"
Podpredsednica stranke in ministrica za delo Ksenija Klampfer je včeraj zaradi nestrinjanja z dogovarjanjem z Janšo izstopila iz stranke, nekdanji predsednik in zunanji minister Miro Cerar pa je v pismu predsedniku stranke Počivalšku sporočil, da v Janševi vladi ni pripravljen sodelovati. Cerar je bil izvoljen za poslanca, kar pomeni, da v primeru, če se vrne v parlament, SMC Janši ne more zagotoviti vseh deset glasov. Tretji krog pogajanj je zato pod vprašajem. 

"Šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka bo stekel morebitni 3. krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi," so dopoldne še sporočili s SDS. 

SMC na dveh stolčkih

Hkrati se po SMC pogovarja z LMŠ. Marjan Šarec je ob odstopu predlagal, da bi stranki na morebitnih predčasnih volitvah nastopili skupaj.  Kot poroča Reporter, je SMC na včerajšnjem sestanku predstavila konkretno ponudbo o skupnem sodelovanju na volitvah: na skupni listi naj bi SMC kandidirala tretjino kandidatov, LMŠ pa dve tretjini.

Hkrati pa je LMŠ postavila SMC pogoj, da tudi po volitvah ne bo oblikovala vlade s SDS. Če bodo v SMC na to pristali, se bodo pogovori nadaljevali.
 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:05 11.februar 2020.

    Velik prdec iz Trstenjakove !