O teh ukrepih bo danes odločala vlada

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Kljub prehodu v zeleno fazo bodo nekateri ukrepi ostali.
Oglej si celoten članek

Inštitut Jožef Štefan v prognozi širjenja epidemije covid-19 napoveduje, da bomo danes po številkah ustrezali zeleni fazi. Za prehod v zeleno fazo mora biti izpolnjen pogoj manj kot 300 okužb na dan v zadnjih sedmih dneh. 

Epidemiološke razmere bo popoldne pretehtala tudi vlada, ki se bo sestala na redni seji ter pred tem razpravljala tudi s strokovno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Odločala bo o podaljšanju ali morebitnih spremembah ukrepov za zamejitev epidemije covid-19. 

Ukrepi Hrvaški premier z Janšo o režimu na mejah Zdravje Kakšni strdki, to je glavni problem z Astrazeneco

Po trenutnih napovedih lahko že prihodnji teden Slovenija prešla v zeleno fazo, kar bi pomenilo dodatno sproščanje ukrepov.

Zelena faza predvideva odpravo omejitev po vsej državi, obveljali pa bi splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek.

Foto: Vlada RS semafor sproščanja ukrepov maj pct Ohranjanje pravila PCT

Prav tako predvideva zelena faza upoštevanje pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) za opravljanje določenih dejavnosti ali npr. obisk notranjosti gostinskih lokalov. 

Slovenija V cepilni matematiki nekaj ne štima Zdravje "SARS-CoV-2 verjetno nikoli ne bo mogoče globalno izkoreniniti"

Epidemiologinja Irena Grmek Košnik je včeraj na tiskovni konferenci poudarila, da bodo nekateri ukrepi morali ostati kljub zeleni fazi. Gre predvsem za nošenje mask v zaprtih prostorih in odprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati primerne razdalje, razkuževanje rok in prezračevanje prostorov.

Poleg tega je vodja strokovne skupine Mateja Logar omenila, da razmišljajo tudi o razdelitvi zelene faze na dve podfazi, kjer bi eni ukrepi veljali v primeru, da je dnevnih okužb več kot 100, drugi, bolj sproščeni pa v času, ko bo sedemdnevno povprečje dnevnih okužb padlo pod sto. 

Covid-19 Novi podatki: Velikanski padec okužb Covid-19 Najnovejša prognoza: Zeleni bomo v sredo! Covid-19 Stanje po regijah: Pet regij rumenih, ostale zelene!

Opozorila je namreč, da smo ob lanskem vstopu v poletje imeli bistveno manj okužb, kot jih imamo sedaj.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:03 26. Maj 2021.

    Nov bonbonček za državljane: vlada bo izdala bone za državljansko vojno! https://www.zurnal24.si/forum/thread/o-teh-ukrepih-bo-danes-odlocala-vlada-343047

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.