Odrezana roka: Sodišče izreklo sodbo

Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Anže Petkovšek afera odrezana roka Foto: Anže Petkovšek afera odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Saša Despot Novice: odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka Foto: Saša Despot odrezana roka
Sodišče je razsodilo v primeru odrezana roka, ki je lani v začetku leta pretresel Slovenijo.
Oglej si celoten članek

Sodišče je tri obdolžene v zadevi odrezana roka spoznalo za krive. Juliji Adlešič je prisodilo 2 leti zaporne kazni, Sebastienu Abramovu 3 leta, Gorazdu Colariču je bila izrečena pogojna obsodba, Tinka Huskić Colarič pa je bila oproščena. Abramov do pravnomočnosti sodbe ostaja v priporu, navaja STA.

Julija Adlešič si je januarja 2019 odrezala levo roko. Šlo naj bi za nesrečo pri žaganju drv s krožno žago. Kmalu so se pojavili sumi, da vse ni tako, kot so Julija, njen partner Sebastien Abramov in njegova starša Tinka Huskić Colarič in Gorazd Colarič predstavili. Abramov je namreč nedolgo pred tem Julijo življenjsko in nezgodno zavaroval pri petih zavarovalnicah. V primeru invalidnosti bi lahko dobila okoli 1,2 milijona evrov odškodnine. 

Po mnenju izvedencev medicinske in strojne stroke je do poškodbe prišlo namerno in načrtno. Tožilec je dejal, da so obtoženi načrtovali, kako oskrbeti rano po poškodbi in po spletu iskali informacije o bionični roki. A ne le to, Adlešičeva se je uspešno prišite roke poskušala znebiti. Nalašč naj bi jo tiščala v zamrzovalnik, da bi ji odmrla. Zdravniki so to ugotovili, ko je nekaj tednov po dogodku prišla nazaj v bolnišnico, češ da noče več imeti prišite roke. Ko so ji oskrbeli rano, za katero ni skrbela, so ugotovili, da gre za namerno povzročene ozebline.

Tožilec je za Julijo Adlešič zahteval štiri leta in šest mesecev zapora, za Sebastiena Abramova pet let zapora, za Tinko Huskić Colarič štiri leta in za Gorazda Colariča eno leto zapora. Obtožnica jim očita poskus zavarovalniške goljufije.

Foto: Saša Despot odrezana roka

Julija: "Če bi lahko, bi čas zavrtela nazaj"

V postopku je pred sodiščem spregovorila tudi prvoobtožena Julija Adlešič. "Mladost imam uničeno, pri dvajsetih sem izgubila roko, kako, pa vem samo jaz," je dejala in zatrjevala, da je nihče ni zmanipuliral. 

Sebastien Abramov je bil med svojim zagovorom med drugim kritičen do poročanja medijev. Ti naj bi pačili njegovo podobo, ga prikazovali kot psihopata, morilca in manipulatorja. Psihiatri so po njegovih besedah strokovno ugotovili, da je njegova največja težava to, da je preveč naiven. 

Na sodišču je pričala tudi zaposlena na Vzajemni, ki je sprejela zahtevek za izplačilo zavarovalnine. Adlešičeva in Abramov sta po njenih besedah želela takojšnje izplačilo 1500 evrov v skladu z zavarovalno polico ter nakazilo zavarovalnine na račun Tinke Huskić Colarič. 

Presenečenje med sojenjem
Par je na sojenju presenetil, ko je Sebastien Abramov javno odgovoril Juliji Adlešič, da se bo poročil z njo. Kdaj ga je zaprosila za roko, ni jasno. Par namreč v času sojenja ne sme biti v stikih. 

Odrezana roka "S takšno žago se zelo težko zgodi nesreča"

Oče popolnoma spremenil zgodbo

Oče Sebastiena Abramova, ki je v preiskavi trdil, da sta njegov sin in Adlešičeva celotno zadevo z odrezano roko skrbno načrtovala, je na sojenju zgodbo spremenil. Na sodišču je trdil, da se je zgodila nesreča. Med drugim je zahteval izločitev zapisnika njegovega zaslišanja iz preiskave, ker naj zaradi težav s sluhom ne bi slišal pravnega poduka. 

Zgodbo je spremenila tudi njegova partnerica Silva Hafner. Tako kot Colarič je tudi ona v času preiskave zatrjevala, da sta Adlešičeva in Abramov poškodbo skrbno načrtovala, a je na sodišču zatrdila, da je šlo za delovno nesrečo. Ko jo je sodnica opozorila, da je laganje v preiskavi kaznivo dejanje, je Hafnerjeva dejala, da je bila med preiskavo po pritiskom policistov. V obdobju po hišni preiskavi naj bi policisti njo in Colariča nekajkrat obiskali na domu in ju ustrahovali. 

Foto: Saša Despot odrezana roka

Izvedenci: Za rezanje kosti je potrebna velika sila

Na sodišču sta svoje izvedensko mnenje predstavila izvedenec strojne stroke Igor Šmajdek in izvedenec sodne medicine Jože Balažic. Šmajdek je preveril delovanje krožne žage, s katero si je Adlešičeva poškodovala roko. "S takšno žago se zelo težko zgodi nesreča, so pa nesreče vedno mogoče," je na vprašanje obrambe povzel svoje ugotovitve.

Balažic je pojasnil, da sam ni videl poškodovane roke, ampak se je moral opreti na medicinsko dokumentacijo. Predlagal je, da bi skupaj s Šmajdkom opravila rekonstrukcijo dogodka, ki bi natančneje pokazala, ali in kako bi lahko prišlo do poškodbe, ki je doletela Adlešičevo. Je pa opozoril, da je človeška kost "kompaktna zadeva" in je za njeno rezanje potrebna velika sila.

Slovenija Spregovorila mama 21-letnice, ki si je odrezala roko

Julijina sošolka: "Izdajala se je za kriminalista, vsi smo se ga bali"

"Mene je presenetilo, ko sem januarja izvedela, kaj se je zgodilo," je o Juliji Adlešič, ki ji skupaj s Sebastienom Abramovim v zadevi odrezana roka tožilstvo očita poskus zavarovalniških goljufij, za Žurnal24 povedala njena sošolka iz osnovne šole. "Bila je plaha, mirna, pridna punca. Tudi učitelji so jo imeli zelo radi. Vedno je bila rada urejena, bila je med najlepšimi v razredu."

"Presenetilo me je, da ima lahko nekdo na nekoga takšen vpliv, da se lahko tako močno spremeni. Zdi se mi, da je Julija v svojem svetu in ne vidi celotne slike. Ne gleda realno na stvari, verjetno je tako zaljubljena, da niti ne razmišlja in nima drugega pogleda na vso situacijo."

Julijina sošolka

Foto: Saša Despot odrezana roka

Sumljiva smrt bivšega dekleta

To pa ni edini primer, v katerega je vpleten Sebastien Abramov. Okrajno sodišče v Žalcu ga je avgusta obsodilo na eno leto in štiri mesece zapora zaradi goljufije na račun staršev marca 2015 umrle Sare Veber. Po obtožnici naj bi Abramov, ki je krivdo vseskozi zanikal, prosil Sarino mamo, da vzame posojilo, ker naj bi rabil denar za nakup vozila. Mama je potem v banki najela posojilo, imela je tudi nekaj privarčevanega denarja, vse skupaj pa je vročila Abramovu, ki trdi, da je denar v višini okrog 17.000 evrov predal svojemu nekdanjemu dekletu za poplačilo štipendije. Abramov vozila nikoli ni kupil, Sarini mami pa naj bi vrnil skupaj le 1000 evrov kredita.

Obramba je napovedala pritožbo na sodbo.

Slovenija Mama Sare Veber o Abramovu: "Laže kot pes!"

Abramov je sicer osumljen, da naj bi marca 2015 umoril takrat 24-letno Vebrovo. V zvezi s tem je Okrožno sodišče v Celju julija lani izdalo sklep o začetku sodne preiskave, nedavno pa je celjsko tožilstvo od sodišča zahtevalo dopolnitev preiskave. Po navedbah tožilstva je treba z dodatnimi vprašanji izvedencem preveriti zagovor Abramova glede njegovih trditev o okoliščinah, v katerih naj bi prišlo do ustrelitve. Tragični dogodek, zaradi katerega je umrlo Abramovo tedanje dekle, se je zgodil v hiši njenih staršev v okolici Žalca. Osumljeni, ki se je v času dogodka imenoval Sebastjan Colarič, je dogodek vseskozi opisoval kot nesrečo, ki da se je zgodila, ko je čistil puško.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 00:49 12. September 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • 20:50 11. September 2020.

    Da je umoril bivše dekle bi moralo policiji biti jasno že takrat,ko so preiskovali,če sploh kaj so. Orožje se pred …

  • ode
    17:15 11. September 2020.

    Verjetno nikoli ne bosta videla zapora od znotraj, Če pa že, bosta na svobodi prej, kot v enem letu, ker …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.