"Opažamo psihične razdražljivosti, občutenje tesnobnosti in jokavosti"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Domovi za upokojence so tako kot številne ustanove po vsej Sloveniji zaprli svoja vrata. Stanovalci, ki spadajo med najbolj ogroženo skupino pri okužbi z novim koronavirusom, preživljajo dneve v izolaciji, kar pa vpliva tudi na njihovo počutje.
Oglej si celoten članek

Stanovalci v domovih za upokojence so že tako velikokrat potisnjeni ob rob, nekateri svojci jih obiščejo le ob redkih priložnostih. V času, ko so domovi uvedli popolno prepoved obiskov, pa je občutek osamljenost toliko večji.

Da osamljenost pospešuje diabetes tipa 2, nevrodegenerativne bolezni, oslabljeno delovanje imunskega sistema in dokazano spreminja strukturo ter procese v možganih, želimo na Žurnalu24 opozoriti tudi z vseslovensko akcijo Glas generacije. S projektom si prizadevamo razbiti stereotipe, povezane s posameznimi generacijami, in okrepiti socialne odnose ter opozoriti na problematiko osamljenosti Predvsem pa želimo povezati generacije in poglobiti njihovo medsebojno razumevanje, izboljšati pretok znanja in pogledov na svet ter zmanjšati razkorak med njimi. Sledite projektu TUKAJ.

 

Koronavirus "Domovi za starejše kot zapori"

Kakšen duh trenutno vlada v domovih, smo preverili v različnih ustanovah za upokojence po vsej Sloveniji.

Direktorica Doma upokojencev Postojna Alenka Curk je dejala, da so po začetnem šoku, ko si stanovalci niso mogli predstavljati, da bo dom 24 ur na dan zaprt tudi za svojce in znance, sedaj nekoliko opomogli. "Ko smo se več pogovarjali o temi zaprtja in druženja njih samih v manjših skupinah, so dojeli resničnost situacije. Dejali so, da če je tako za vse, bodo dokler bo nujno tudi oni to prenesli," pove direktorica.

Foto: Anže Petkovšek slovenija 06.01.11, dom starejsih obcanov Siska, dom za ostarele, dom, upokojenc Po njenih besedah stanovalci spoštujejo pravila obnašanja v času epidemije, se večinoma zadržujejo v svojih sobah in gredo v primeru lepega vremena na sprehod v domski park, ki je za zunanje obiskovalce zaprt in nedostopen. Stanovalci imajo tudi med seboj manj možnosti za druženje, saj so odpadle vse prireditve, ki jih v domu sicer organizirajo za razvedrilo in sprostitev.

To se po pričevanju direktorice odraža na njihovem duševnem zdravju: "Po treh tednih v karanteni opažamo psihične razdražljivosti, občutenje tesnobnosti, pri nekaterih celo jokavosti. Vsem prizadetim poleg pogovarjanja z našimi strokovnimi delavkami nudimo tudi psihosocialno pomoč s strani zunanjih strokovnjakov."

Zdravje "Novejše raziskave kažejo, da se približujemo epidemiji"

Maja Gradišek, direktorica Doma starejših občanov Kamnik, doda, da nekateri njeni stanovalci o osamljenosti tožijo tudi, ko je v domu polno dogajanja in imajo obiske s strani domačih. "Pri teh je sedaj občutek osamljenosti zagotovo še toliko večji," izda. Večina stanovalcev sicer trenutno situacijo sprejema z mirnostjo in razumevanjem. Po njenih besedah med stanovalci Doma starejših občanov Kamnik zaenkrat še ni opaziti večjih stisk in težav, vseeno pa zaznava njihovo zaskrbljenost in skrb nad situacijo ter skrb za bližnje.

Podoben odgovor ponudi tudi direktorica Doma upokojencev Sežana Rosana Šturm, ki pravi, da stanovalci trenutne razmere dobro prenašajo in jih razumejo. "So generacija, ki je v svojem življenju že dosti potrpela. Od tod tudi njihovo razumevanja," meni.

"Starejši človek potrebuje veliko pozornosti od svojih najbližjih"

Stanovalci se v tem času zamotijo na številne načine. V Postojni so jim organizirali malo potujočo knjižnico z izborom knjig, revij in časopisov, ki jih strokovne delavke z rokavicami dostavljajo od sobe do sobe. Prav tako jim je na razpolago gledanje televizije.

Foto: Profimedia Dom za upokojence Podobno čas v karanteni preživljajo tudi občani v Kamniku, kjer zaradi situacije ni organiziranih skupinskih druženj in ne poteka nobena aktivnost oziroma delavnica. Potekajo pa individualne obravnave v okviru fizioterapije, delovne terapije in animacije. Stanovalci se zamotijo z gledanjem televizije, branjem in reševanjem križank.

"Najbolj dobrodošel pa je osebni stik oziroma pogovor med sostanovalci ali z zaposlenimi in seveda preko telefona s svojci. Trenutno jim največ pomeni telefonski stik ali video klic, stanovalci se razveselijo tudi pisma," pomembnost (osebnega) stika izpostavi Gradiškova.

Težko verjeti Pozitivni učinki druženja in rednih socialnih stikov

Curkova se njenemu mnenju pridružuje: "Starejši človek potrebuje veliko pozornosti od svojih najbližjih." Zato svojce tudi preko družbenega omrežja Facebook naprošajo, da jih čim več kontaktirajo bodisi preko GSM, Skypa bodisi s sporočili preko e-pošte. "Stanovalci naj vedo, da jih v tem trenutku niste zapustili, ampak je to edina možna oblika komuniciranja," svojce nagovori Curkova.

Vse več zanimanja za klice preko Skypa

Foto: Profimedia Skype in starejši Da bi omogočili čim več (virtualnih) stikov z družinskimi člani, so v Domu upokojencev Postojna svojim varovancem tako zagotovili Skype, preko e-pošte socialne delavke lahko pišejo in prejemajo e-sporočila, opravijo pa lahko tudi navadne telefonske klice. Opažajo, da je s strani svojcev iz dneva v dan opaziti več zanimanja za uporabo Skypa.

Povezavo preko Skypa si prizadevajo vzpostaviti tudi v Domu upokojencev Sežana, kjer večina stanovalcev sedaj komunicira po telefonih in preko aplikacije Viber.

Podobna praksa, kot jo imajo v Postojni, je prisotna tudi v Kamniku, kjer možnost klicev in video klicev še posebej za tiste stanovalce, ki nimajo telefonov, zagotavlja socialna služba.

V dom ilegalno prinašajo hrano

Čeprav so bila pravila in prepovedi podrobno in večkrat razložena, nekateri domi poročajo o primerih, ko se svojci nanje požvižgajo. V dom na nedovoljen način prinašajo stvari in hrano ter na ta način v nevarnost spravljajo stanovalce domov.

  Koronavirus Nevaren je za vse genarcije!

S tovrstnimi incidenti, ki sicer niso bili množični, so se soočali tudi v Domu za upokojence Postojna. Socialna delavka je po e-pošti dotične svojce opozorila, naj v izogib možnim okužbam v bodoče tega ne počno. 

"V prvih dneh uvajanja prepovedi smo imeli določene težave s posameznimi svojci, ki niso razumeli ukrepov in so kljub prepovedi želeli prihajati do oken stanovalcev. Danes nimamo več težav ne s stanovalci in ne s svojci," razplet z nami deli Gradiškova.

Drugače je v Domu za upokojence Sežena, kjer so po besedah Šturmove "vsi svojci priporočila sprejeli in se jih tudi držijo". Do tovrstnih dogodkov ni prišlo niti v Kamniku, kjer pravijo, da incidente preprečujejo s splošnimi in osebnimi opozorili. "Svojci in stanovalci večinoma z razumevanjem sprejemajo prepovedi obiskov," sklene direktorica Doma za upokojence Kamnik.

Epidemija Kako premagati osamljenost

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 04:05 31. Marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.