"Paciente ste postavili v podrejen položaj, pozivam vas k odstopu!"

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Po domnevnem nasilju na psihiatrični kliniki minister Bešič Loredan direktorja Zalarja poziva k odstopu. Minister se bo tudi sestal s pričami, ki o dogajanju na psihiatrični kliniki ne upajo javno govoriti.
Oglej si celoten članek

Vlada je danes zamenjala svoje predstavnike v svetu Psihiatrične klinike Ljubljana, je na novinarski konferenci po seji vlade potrdil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Do menjave je prišlo po tem, ko so se v javnosti pojavili hudi očitki o nasilju nad pacienti na zaprtem oddelku. 

"Po tem, ko je obstoječi svet zavoda na včerajšnji seji preprosto potrdil, da je vse, kar se na psihiatrični kliniki dogaja, povsem v redu in niso videli nobenih nepravilnosti, je vlada kot ustanoviteljica psihiatrične klinike zamenjala pet članov," je povedal Bešič Loredan. Gre za tistih pet članov od devetih, ki so predstavniki ustanovitelja, torej vlade. Vlada je tudi že imenovala nove člane sveta psihiatrične klinike v Ljubljani, Tomaža Subotiča, Alenko Kolar, Tomaža Krišelja, Anjo Kocijančič in Marjana Mačkoška. 

"Na psihiatrična klinika ni bilo nobenega zunanjega nadzora, bili so samo notranji strokovni nadzori. V komunikaciji v zadnjih treh mesecih se je pokazalo več nepravilnosti. Po tem, ko je ministrstvo več mesecev proučevalo anonimne klice, je naša zakonodajna možnost jasna. Ker smatramo, da svet zavoda vloge nadzornega organa ni opravil, je vlada zamenjala pet članov," pojasnjuje minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. 

Minister direktorja klinike pozval k odstopu

Direktor psihiatrične klinike Bojan Zalar je v torek zavrnil očitke glede domnevnega nasilja nad pacienti na psihiatrični kliniki. 

Na vladi pričakujejo, da bo svet v novi sestavi dogodke in prijave s psihiatrične klinike obravnaval skrajno resno in ocenil ustreznost delovanja vodstva klinike. "Osebno sem zelo razočaran nad nastopi in besedami direktorja psihiatrične klinike. Mislim, da se nihče ne more odzvati tako, razlagati o inkviziciji, postaviti pacientov, ki so najbolj ranljivi, v podrejeni položaj, govoriti, da gre za paciente, ki imajo najtežje oblike psihiatričnih bolezni. Kot minister za zdravje gospoda pozivam k odstopu," je dejal Loredan.

Direktor ljubljanske psihiatrične klinike je v odzivu na poziv ministra zapisal, da se bo od direktorskega mesta poslovil, če bo ugotovljeno, da je storil strokovne napake ali da je za njih objektivno odgovoren. "V tem primeru me ne bo potrebno pozivati, poslovil se bom sam," je dodal.

Ob minister poudarja, da njegov poziv k odstopu temelji predvsem na nedopustnih in nedostojnih izjavah direktorja klinike. Zalar je razburil z relativiziranjem prijav spolnega nasilja in ocenil, da je devet od desetih prijav lažnih. 

"Nobenega indica ni, da ne bi imel več zaupanja predsednika vlade," pravi Bešič Loredan. 

Bešič Loredan se bo osebno sestal s pričami

"Gre za popolnoma nedostojno komunikacijo. Naloga ustanovitelja in mene kot ministra za zdravje je, da se na eni strani zaščiti ljudi in na drugi strani psihiatrično kliniko kot ustanovo, ki mora imeti odprta vrata in jasno komunicirati o tem, kaj je in kaj ni bilo narejeno," pravi minister. Jutri se bo, kot je napovedal, sestal z nekaterimi pričami, ki se želijo z njim pogovarjati o dogajanju na psihistrični kliniki. "Prejeli smo številne klice!"

Bešič Loredan je namreč po tem, ko je v javnost prišla informacija, da se mnogi bojijo maščevanja, zato o dogajanju na kliniki ne upajo govoriti javno, pozval, naj se obrnejo neposredno nanj. Danes je sporočil, da je nekaj terminov za te pogovore prostih še prihodnji teden. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 07:22 9. Junij 2023.

    Glede na včerajšnje izjave predstavnice klinike pri Slaku, ne veš kdo je pravzaprav nor.

  • 20:53 8. Junij 2023.

    Očitno lahko samo tako vsaj malo izboljšajo ankete in prikrijejo svoje neizpolnjene obljube in nesposobnost...in ker so videli, da direktor …

  • 16:59 8. Junij 2023.

    Pravkar sem prebral, koliko milijonov je v letošnjem letu raztalal Bešič Loredan privatnikom in koliko javnemu zdravstvu. Svinjarija, ki seže …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.