Slovenija
2485 ogledov

"Paciente ste postavili v podrejen položaj, pozivam vas k odstopu!"

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Po domnevnem nasilju na psihiatrični kliniki minister Bešič Loredan direktorja Zalarja poziva k odstopu. Minister se bo tudi sestal s pričami, ki o dogajanju na psihiatrični kliniki ne upajo javno govoriti.

Vlada je danes zamenjala svoje predstavnike v svetu Psihiatrične klinike Ljubljana, je na novinarski konferenci po seji vlade potrdil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Do menjave je prišlo po tem, ko so se v javnosti pojavili hudi očitki o nasilju nad pacienti na zaprtem oddelku. 

"Po tem, ko je obstoječi svet zavoda na včerajšnji seji preprosto potrdil, da je vse, kar se na psihiatrični kliniki dogaja, povsem v redu in niso videli nobenih nepravilnosti, je vlada kot ustanoviteljica psihiatrične klinike zamenjala pet članov," je povedal Bešič Loredan. Gre za tistih pet članov od devetih, ki so predstavniki ustanovitelja, torej vlade. Vlada je tudi že imenovala nove člane sveta psihiatrične klinike v Ljubljani, Tomaža Subotiča, Alenko Kolar, Tomaža Krišelja, Anjo Kocijančič in Marjana Mačkoška. 

"Na psihiatrična klinika ni bilo nobenega zunanjega nadzora, bili so samo notranji strokovni nadzori. V komunikaciji v zadnjih treh mesecih se je pokazalo več nepravilnosti. Po tem, ko je ministrstvo več mesecev proučevalo anonimne klice, je naša zakonodajna možnost jasna. Ker smatramo, da svet zavoda vloge nadzornega organa ni opravil, je vlada zamenjala pet članov," pojasnjuje minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. 

Minister direktorja klinike pozval k odstopu

Direktor psihiatrične klinike Bojan Zalar je v torek zavrnil očitke glede domnevnega nasilja nad pacienti na psihiatrični kliniki. 

Na vladi pričakujejo, da bo svet v novi sestavi dogodke in prijave s psihiatrične klinike obravnaval skrajno resno in ocenil ustreznost delovanja vodstva klinike. "Osebno sem zelo razočaran nad nastopi in besedami direktorja psihiatrične klinike. Mislim, da se nihče ne more odzvati tako, razlagati o inkviziciji, postaviti pacientov, ki so najbolj ranljivi, v podrejeni položaj, govoriti, da gre za paciente, ki imajo najtežje oblike psihiatričnih bolezni. Kot minister za zdravje gospoda pozivam k odstopu," je dejal Loredan.

Direktor ljubljanske psihiatrične klinike je v odzivu na poziv ministra zapisal, da se bo od direktorskega mesta poslovil, če bo ugotovljeno, da je storil strokovne napake ali da je za njih objektivno odgovoren. "V tem primeru me ne bo potrebno pozivati, poslovil se bom sam," je dodal.

Ob minister poudarja, da njegov poziv k odstopu temelji predvsem na nedopustnih in nedostojnih izjavah direktorja klinike. Zalar je razburil z relativiziranjem prijav spolnega nasilja in ocenil, da je devet od desetih prijav lažnih. 

"Nobenega indica ni, da ne bi imel več zaupanja predsednika vlade," pravi Bešič Loredan. 

Bešič Loredan se bo osebno sestal s pričami

"Gre za popolnoma nedostojno komunikacijo. Naloga ustanovitelja in mene kot ministra za zdravje je, da se na eni strani zaščiti ljudi in na drugi strani psihiatrično kliniko kot ustanovo, ki mora imeti odprta vrata in jasno komunicirati o tem, kaj je in kaj ni bilo narejeno," pravi minister. Jutri se bo, kot je napovedal, sestal z nekaterimi pričami, ki se želijo z njim pogovarjati o dogajanju na psihistrični kliniki. "Prejeli smo številne klice!"

Bešič Loredan je namreč po tem, ko je v javnost prišla informacija, da se mnogi bojijo maščevanja, zato o dogajanju na kliniki ne upajo govoriti javno, pozval, naj se obrnejo neposredno nanj. Danes je sporočil, da je nekaj terminov za te pogovore prostih še prihodnji teden. 

Komentarjev 13
  • Friderik1950 07:22 09.junij 2023.

    Glede na včerajšnje izjave predstavnice klinike pri Slaku, ne veš kdo je pravzaprav nor.

  • h4ck3r 20:53 08.junij 2023.

    Očitno lahko samo tako vsaj malo izboljšajo ankete in prikrijejo svoje neizpolnjene obljube in nesposobnost...in ker so videli, da direktor ne bo popustil pod pritiski za povišanje priljubljenosti ene stranke, so se odločili zamenjati vse vladne člane sveta. In za ...prikaži več zanimivost, kar naravnost so povedali, da so nastavili takšne, ki so naklonjeni njim, saj če direktor ne bo sam odstopil ga bo pa odstavil svet. Strokovnost se kaže samo v lažeh, ki jih dnevno delijo.

  • leonardo 16:59 08.junij 2023.

    Pravkar sem prebral, koliko milijonov je v letošnjem letu raztalal Bešič Loredan privatnikom in koliko javnemu zdravstvu. Svinjarija, ki seže do neba. Odstopi privatna zajedalka in pomočnik pokopa javnega zdravstva!!!!