Po zadnjem odloku vlade cepilni centri pokali po šivih, zmanjkalo cepiva

Foto: PR ZD Škofja Loka Cepljenje nenaročenih 1. septembra 2021 v Sokolskem domu v Gorenji vasi.
Foto: PR ZD Škofja Loka Cepljenje nenaročenih 1. septembra 2021 v Sokolskem domu v Gorenji vasi.
V soboto je bil na cepilne centre takšen naval, da je ponekod zmanjkalo cepiva.
Oglej si celoten članek

V ljubljanskem kliničnem centru so pričeli s cepljenjem zaposlenih in pacientov s tretjim odmerkom. "Cepili smo že preko sto pacientov, predvsem gre bolnike s transplantacijami in onkološke bolnike, ki so posebej ogroženi," je povedal Peter Kožun, koordinator cepljenja v UKC Ljubljana. "Prav tako smo cepili najbolj izpostavljene delavce. Odziv je dober, računamo, da bomo v kratkem zaščitili vse zaposlene."

"V soboto skoraj izredno stanje"

Sicer se je v njihovem cepilnem centru v zadnjih dneh povečalo tudi število tistih, ki se cepijo s prvim odmerkom. "Po v soboto objavljenem odloku vlade je bilo po cepilnih centrih po celotni Sloveniji skoraj izredno stanje, tudi pri nas smo morali podaljšati odpiralni čas s 15. na 19. uro," je povedal Kožun. "Interesa je bilo veliko, žal ni bilo na razpolago dovolj cepiva za vse, ki so prišli, zato je bilo nekaj odklonjenih in povabljenih drugi dan. Zaloge vodi NIJZ, zaprosili smo ga za večje dobave."

Covid-19 Milan Krek: Mi postajamo talci necepljenih ljudi PCT ni potreben Krek: "Jeseni bo veljal čisto nov semafor ukrepov"

Zanimanje za cepljenje s tretjim odmerkom je sicer po besedah Kožuna veliko. "Zaenkrat smo cepili 40 odstotkov tistih, ki smo ji povabili," je dejal Kožun. "Posebno pozornost dajemo kroničnim bolnikom, ki jih na cepljenje lahko napoti zdravnik po pregledu. Prav oni so najbolj ogroženi in jih za zdravje najbolj skrbi."

Med zaposlenimi dajejo prednost starejšim in tistim, ki delajo na najbolj izpostavljenih delovnih mestih, a glede na to, da so cepilne ekipe okrepljene, bodo na vrsto kmalu prišli vsi, ki se bodo želeli cepiti. "Samo danes smo jih cepili okoli 300," je navedel Kožun. 

Covid-19 Novi podatki: Tako slabo nazadnje v začetku aprila, ko smo imeli lockdown

Pojasnil je tudi, da prihaja do okužb tudi med zaposlenimi cepljenimi. "Ravnamo kot v osnovnem primeru, zboleli gredo v izolacijo, prav tako gredo v karanteno njihovi sozaposleni," je povedal Kožun. 

Pogoj PCT skoraj povsod

Zaradi naraščanja epidemije covid-19 je vlada sprejela nove ukrepe, ki veljajo od jutri naprej - pogoj PCT je potrebno izpolnjevati praktično povsod, velja tako za zaposlene kot uporabnike storitev z nekaj izjemami. Več o tem si lahko preberete v prispevku Tako bo po novem: Podrobnosti o tem, kje in kako bo potrebno izpolnjevati pogoj PCT.

A vlada že pripravlja nove zaostritve, po katerih se bo, kot kaže, testirati potrebno še pogosteje, kot je v že objavljenem odloku. Več o tem preberite v prispevku Minister Poklukar: Že naslednji teden lahko pride do te spremembe.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 52

  • 09:59 15. September 2021.

    ahahahahahahahahaha če bi pokali po šivih in da bi zmanjkalo cepiva bi bila slovenija že 16krat precepljena

  • 09:09 15. September 2021.

    no sedaj se vidi, kami je za zdravje.. nikomur, ne vladi, ne zdravstu ne ljudem.. cepijo se ko jim nekdo …

  • 23:25 14. September 2021.

    Cepljenje,je vozovnica za onostranstvo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.