Slovenija
68479 ogledov

Minister Poklukar: Že naslednji teden lahko pride do te spremembe

Janez Poklukar Vlada RS
Če se bo epidemija razvijala tako, kot kaže sedaj, lahko že naslednji teden pričakujemo spremembo glede testiranja.

Minister za zdravje Janez Poklukar ima skupaj s posvetovalno skupino ves čas pred sabo semafor ukrepov, po katerem se ravnajo. Protokol PCT, ki začne veljati 15. septembra, se uvaja, da se "vsi zavedamo, da moramo vsi prispevati k zamejevanju epidemije, da se razbremeni zdravstvo in da se bistveno zmanjša stroške testiranja ter obvlada epidemijo". 

Ves čas tečejo pogovori o čim pogostejšem testiranju. "Če se bodo epidemiološke razmere slabšale, se lahko pričakuje, da bi že naslednji teden testiranje potekalo dvakrat tedensko," je v Odmevih TV Slovenija napovedal minister Poklukar. 

Na vprašanje, zakaj samotestiranje zaposlenih ne bo veljalo tudi v zasebnem življenju, je pojasnil, da gre za dva različna namena testiranja. S samotestiranjem presejamo populacijo, da tako okužene osebe čim prej izoliramo in zamejimo širjenje virusa. Hitre antigenske teste pa izvaja profesionalno osebje z brisom iz zgornjega dela žrela, osebje odčita rezultat, naredi se verifikacij in izda potrdilo. 

Tudi za ta primer velja izjema

Od srede dalje se širi obveza izpolnjevanja pogoja PCT – podrobneje o tem v članku Tako bo po novem: podrobnosti o tem, kje in kako bo treba izpolnjevati pogoj PCT – z nekaj izjemami. Za nujne primere v zdravstvu pogoj PCT ne velja. O tem, kaj je nujno, določa stroka, je pojasnil minister. Izjema od pogoja je tudi razdeljevanje hrane oz. nujnih živil v humanitarnih centrih. 

Spodbudni podatki s terena

Cilj – obvladati epidemijo – želijo na ministrstvu doseči z zadostnim deležem cepljenega prebivalstva, kar je po ministrovih besedah 70 oz. 80 odstotkov starejših od 18 let. "Če tega ne bo septembra, bo oktober težak," je napovedal. 

Spodbuden je podatek, da je z vsaj enim odmerkom cepljenih nekaj več kot 70 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi odmerki pa 66 odstotkov. V tej kategoriji je cilj doseči 80- ali 90-odstotno precepljenost. Informacije s terena kažejo, da je v zadnjih dneh interes za cepljenje povečan. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 29
  • Koper 20:17 14.september 2021.

    Ti si sigurno cepljen,se že poznajo učinki

  • Pepe007 14:45 14.september 2021.

    Test necepljenega naj velja 24 ur. Vse ostalo je preveč.

  • janez-ne-jansa 11:39 14.september 2021.

    Mah poklukar smrad prodani, ko se bo narod odločil cepit tebe in ostalo gamad, ki si pravi vlada, takrat bo veselo, komaj čakam ta trenutek. Pa za vse sektaše, ki mislijo spet pamet iz praznih glav sipat bom na vašem ...prikaži več nivoju napisal da boste mogoče razumeli je*ite si mater vi in vaši idoli