Prebilič in občine s protestnim pismom Golobu

Foto: Iztok Pipan, TV Medvode Dr. Vladimir Prebilič na novinarski konferenci v Medvodah, 7. julija 2022.
Foto: Iztok Pipan, TV Medvode Dr. Vladimir Prebilič na novinarski konferenci v Medvodah, 7. julija 2022.
Že od maja naprej jih praktično ignorirajo.
Oglej si celoten članek

Skupnost občin Slovenije je ob današnjem parafiranju dogovora s sindikati javnega sektorja na premierja Roberta Goloba, ministra za javno upravo Franca Propsa in ministra za finance Klemna Boštjančiča naslovila protestno pismo, v katerem opozarja, da kot reprezentativna organizacija občin od maja ni bila vključena v pogajanja.

Kot so zapisali v Skupnosti občin Slovenije (SOS), tudi niso prejemali gradiv, razen ko so bila ta objavljena in v javni razpravi. Informacije o poteku krovnih pogajanj so izvedeli le iz medijev.

V praksi povsem izključeni

Ob današnji novici, da so vlada in sindikati parafirali dogovor, v skladu s katerim se bodo plače v javnem sektorju z junijem 2024 uskladile v višini 80 odstotkov inflacije v letu 2023, v skupnosti občin poudarjajo, da je popolnoma nesprejemljivo, da se občin oz. njihovih zastopniških organizacij ne vključuje in tudi ne obvešča o poteku (in rezultatih) pogajanj.

Navsezadnje bodo občine kot delodajalci v javnem sektorju morale iz občinskih proračunov kriti povišanje plač za del zaposlenih v občinskih upravah in občinskih javnih zavodih, so opozorili. Pri tem so dodali, da je za naslednji dve leti res bila dogovorjena višja povprečnina, a bo "realna vrednost" povprečnine manjša od dogovorjene, saj bodo občine morale kriti (ponoven) dvig plač v javnem sektorju.

"V proces pogajanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja smo vključeni le na papirju, v praksi pa smo popolnoma izključeni. Temu strogo nasprotujemo in na to ne moremo pristati. Nič o občinah, brez občin," so v sporočilu za javnost navedli komentar predsednika Skupnosti občin Slovenije Vladimirja Prebiliča.

 

Slovenija Golob: "Nisem zamerljiv človek, ravno obratno"

Slovenija Grims Golobu: "Vi ste veleizdajalec Republike Slovenije"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 20:02 21. December 2023.

    Je še kdo, ki še ni protestiral proti Golobovi vladi..Kaj nihče ne dojame, da ima udobno vladno večino in ne …

  • 18:57 21. December 2023.

    Kaj Golob, kaj župani, Avdić, ta spravi in zažene vsako leto baje 2000 ooo eur, za paštete,ne zna računat, to …

  • 18:16 21. December 2023.

    Očitno res tega kljukca pripravljajo za leto 2026?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.