Slovenija
4688 ogledov

Prebilič in občine s protestnim pismom Golobu

dr. Vladimir Prebilič, župan, Občina Kočevje Iztok Pipan, TV Medvode Dr. Vladimir Prebilič na novinarski konferenci v Medvodah, 7. julija 2022.
Že od maja naprej jih praktično ignorirajo.

Skupnost občin Slovenije je ob današnjem parafiranju dogovora s sindikati javnega sektorja na premierja Roberta Goloba, ministra za javno upravo Franca Propsa in ministra za finance Klemna Boštjančiča naslovila protestno pismo, v katerem opozarja, da kot reprezentativna organizacija občin od maja ni bila vključena v pogajanja.

Kot so zapisali v Skupnosti občin Slovenije (SOS), tudi niso prejemali gradiv, razen ko so bila ta objavljena in v javni razpravi. Informacije o poteku krovnih pogajanj so izvedeli le iz medijev.

V praksi povsem izključeni

Ob današnji novici, da so vlada in sindikati parafirali dogovor, v skladu s katerim se bodo plače v javnem sektorju z junijem 2024 uskladile v višini 80 odstotkov inflacije v letu 2023, v skupnosti občin poudarjajo, da je popolnoma nesprejemljivo, da se občin oz. njihovih zastopniških organizacij ne vključuje in tudi ne obvešča o poteku (in rezultatih) pogajanj.

Navsezadnje bodo občine kot delodajalci v javnem sektorju morale iz občinskih proračunov kriti povišanje plač za del zaposlenih v občinskih upravah in občinskih javnih zavodih, so opozorili. Pri tem so dodali, da je za naslednji dve leti res bila dogovorjena višja povprečnina, a bo "realna vrednost" povprečnine manjša od dogovorjene, saj bodo občine morale kriti (ponoven) dvig plač v javnem sektorju.

"V proces pogajanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja smo vključeni le na papirju, v praksi pa smo popolnoma izključeni. Temu strogo nasprotujemo in na to ne moremo pristati. Nič o občinah, brez občin," so v sporočilu za javnost navedli komentar predsednika Skupnosti občin Slovenije Vladimirja Prebiliča.

 

Nataša Pirc Musar Robert Golob Slovenija Golob: "Nisem zamerljiv človek, ravno obratno" Slovenija 20.05.2013, Branko Grims, seja odbora DZ za pravosodje, na kateri so o Slovenija Grims Golobu: "Vi ste veleizdajalec Republike Slovenije"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Ender3 20:02 21.december 2023.

    Je še kdo, ki še ni protestiral proti Golobovi vladi..Kaj nihče ne dojame, da ima udobno vladno večino in ne bo nikomur puščal puške v koruzi..

  • Grof 18:57 21.december 2023.

    Kaj Golob, kaj župani, Avdić, ta spravi in zažene vsako leto baje 2000 ooo eur, za paštete,ne zna računat, to je v 10 letih 15o stanovanj, mesečnik pa, ….?

  • LolekinBolek 18:16 21.december 2023.

    Očitno res tega kljukca pripravljajo za leto 2026?