Slovenija
31714 ogledov

Grims Golobu: "Vi ste veleizdajalec Republike Slovenije"

begunci Saša Despot
"Imamo polne zapore tihotapcev, a se ne bomo ustavili," pravi Golob in poudarja, da je nadzor na mejah učinkovit.

"Migracije so velik problem in glede njih je treba delovati večplastno, preko zunanje politike z državami izvora, da se migranti zajamejo že na točki, preden zapustijo državo, preden so prisiljeni na sodelovanje s kriminalnimi združbami in tihotapci," je danes v državnem zboru dejal predsednik vlade Robert Golob, ki je odgovarjal na poslansko vprašanje Branka Grimsa SDS. 

Evropski pakt o migracijah tik pred sprejetjem

Golob je tako navedel eno ključnih smernic evropskega pakta o migracijah in azilu, ki je v zaključni fazi sprejemanja. Države članice EU bodo tako lahko v kriznih razmerah na področju azila in migracij  prilagodile nekatera pravila glede registracije prošenj za azil ali azilnega postopka na mejah. Poleg tega bodo od Bruslja lahko zahtevale solidarnostne in druge podporne ukrepe, kot sta premestitev migrantov v druge države EU in finančnimi prispevki. Lahko bodo tudi podaljšale časovno obdobje pridržanja migrantov na zunanji meji ter znižale standarde nastanitve in oskrbe v migrantskih centrih.

Slovenska vlada je 1. decembra lani sprejela sklep, s katerim je določila, da bo Slovenija iz Turčije sprejela 50 državljanov Sirije ali Afganistana, ki se jim lahko v Sloveniji prizna status begunca.

Golob: Zapori so polni tihotapcev

"Drži dejstvo, da se je število migrantov v Sloveniji podvojilo, lani 25 tisoč, letos 50 tisoč. Večinoma gre za tranzicijo, za prehod čez državo. Prednjačijo žal migranti iz Afganistana in ravno to, da se z Afganistanom tudi na nivoju EU nihče ne ukvarja. To dokazuje, da je treba delovati sistematično in se tega področja ni mogoče delovati posamično," poudarja Golob.

 "V EU smo prepričani, da se da ta problem reševati z legalizacijo na izvoru, izstrganjem teh ljudi kriminalnim združbam in na učinkovit način integrirati v delu naše družbe," pravi Golob. V države EU je letos legalno vstopilo več kot tri milijone legalnih migrantov, ilegalnih je bilo 300 tisoč. 

"Take izpade morajo obsoditi vsi poslanci"

Poslanec Grims z odgovorom ni bil zadovoljen, saj meni, da mora Slovenija sama najti načine, da prepreči ilegalne migracije. Goloba je označil za veleizdajalca, saj je brez soglasja državnega zbora dal soglasje k večinskemu odločanju o paktu za migracije na ravni EU ter dal tudi soglasje za obvezno relokacijo migrantov znotraj EU. "Ker nimam drugega, vam izrekam opomin," je na to dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki meni, da gre za nedopustno izjavo poslanca. Ostale poslance je pozvala, da tudi oni obsodijo take izpade. Že pred tem je opomin dobil tudi poslanec Žan Mahnič, ki je menil, da ima predsednik vlade, ki je v vezi z mlajšo partnerko, manj časa za izpolnjevanje nalog, ki jih ima kot premier. 

"To je laž in zavajanje"

"Nastopaštvo, ki smo mu priča, je namenjeno samo temu, da se v državo vnaša nemir," na to odgovarja  Golob. Premier je povedal še, da je bila slovenska policija pri izvajanju kontrol na meji zelo uspešna in razkrila več tihotapskih mrež, našla ljudi, ki jih zaradi varnostnih okoliščin, išče vsa Evropa. "Zaradi tega imamo sicer pravosodni problem, ker imamo polne zapore tihotapcev, ampak se ne bomo ustavili," pravi Golob. "Govoriti o tem, da se nadzor na mejah ne izvaja, da ne daje rezultatov, je čisto zavajanje in laž," dodaja. 

"Žal pa imamo prepolne azilne domove in vprašanje, kako obvladovati razmere v azilnih domovih, kako s temi ljudmi na dostojanstven način najti pot do integracije, se ukvarja strategija integracije tujcev, ki je bila na vladi potrjena novembra. Žal je pred tem nobena vlada ni sposobna sprejeti," še pravi Golob.  

Med drugim da je v Sloveniji vse od leta 2015 prisoten trend povečevanja števila vloženih prošenj za mednarodno zaščito. Letos do konca novembra je bilo vloženih 6594 prošenj za mednarodno zaščito, kar 78 odstotkov vseh vloženih prošenj so vložili državljani Maroka. Skupno pa je bilo letos do konca novembra priznanih 98 statusov mednarodne zaščite.

Legalnih migracij bistveno več kot ilegalnih

Eden glavnih ukrepov, ki ga predvideva evropski pakt o migracijah, je hitrejša ločitev med ilegalnimi in legalnimi migranti, torej med tistimi, ki v EU iščejo delo in ga tudi lahko dobijo. "Slovenija je starajoča družba. V Sloveniji živi skoraj 190 tisoč tujcev, v zadnjem letu se k nam legalno preselilo deset tisoč tujcev. Opravljajo dela, ki so na razpolago, opravila, ki ne zanimajo nikogar drugega. Legalnih migracij je veliko več kot nelegalnih," poudarja Golob. 

Golobova vlada je sprejela strategijo integracije in popravila zakon o tujcih. "Skozi specializirane jezikovne tečaje pospešimo poznavanje jezika, ki je predpogoj za življenje v Sloveniji. Nivo znanja jezika za tujce je bil v preteklosti postavljen tako visoko, da je bilo nedosegljiv. Tujci se tečajev niso udeleževali. Naredili smo korak proti njim in prilagodili jezikovne tečaje in standarde znanja jezika, ki so potrebni za preživetje v Sloveniji. Želimo si integracije, ne pa njihovih spričeval," pravi Golob. 

Komentarjev 86
  • bobubob 11:47 19.december 2023.

    Če so mediji med Janševo vlado nabijali o neodgovornih anticepilcih namesto o migracijah in o Putinovih opozorilih, naj se zahod neha vmešavati v Ukrajino, še ne pomeni, da so bili boljši. Morda so manj ropali, so pa zato psihofizično zastrupljali, ...prikaži več, kar bi moralo biti vsaj danes, po vseh teh razkritih lažeh, že vsakomur jasno. Kaj je boljše ali slabše, naj ugotovi vsak zase, menim pa, da si tako skorumpiranih in hlapčevskih levo-desnih vlad slovenski volilci res ne bi več smeli privoščiti.

  • Puklastimiha 09:33 19.december 2023.

    Prav mu je povedal. Mediji seveda manipulirate in jemljete besede iz konteksta. Grimm je bil povsem jasen, za izdajalca ga je označil, ker naši rock stari pristajajo na ukinitev veta. Torej bomo v bodoče preglasovani, brez možnosti, da stopimo na ...prikaži več zavoro. Zaradi tega, ja vsi ki so pri tej antipast zraven, sonarodnjaki izdajalci.

  • jakec42 08:18 19.december 2023.

    Grims naj prvo pomete ored svojim pragom!!