Eksplozija v Mariboru: Prerezal je cev instalacije, nato je počilo

Foto: mariborinfo.com
Foto: Jure Banfi, mariborinfo.com
Policija je pojasnila, kaj se je dogajalo v stanovanjskem bloku, kjer je v Mariboru odjeknila eksplozija.
Oglej si celoten članek

"Do eksplozije je prišlo zaradi prerezane napeljave plinske cevi, zaradi česar se je v prostoru nabrala visoka koncentracija plina, ki ji je sledila eksplozija," je povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda. Kaj točno je bil sprožilec eksplozije, še ni znano. 

V eksploziji je nastalo za približno pol milijona evrov škode. V samem bloku je tako poškodovanih 30 od 32 stanovanjskih enot. Eksplozija je imela takšne razsežnosti, da je bilo poškodovanih tudi približno 30 avtomobilov, parkiranih v neposredni bližini. 

Poleg 52-letnika, ki je v eksploziji dobil posebno hude poškodbe in se v UKC Maribor še vedno bori za življenje, sta bili v eksploziji poškodovani še dve osebi. 11-letni otrok in 27-letni moški sta dobila lahke telesne poškodbe. 

Obstaja tako utemeljen sum, da je 52-letni moški izvršil vse znake povzročitve splošne nevarnosti. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da se je ta oseba večkrat zdravila zaradi psihičnih težav, med drugim tudi v UKC Maribor. Nazadnje je bil s strani policistov priveden avgusta letos, ko je bil hospitaliziran in nameščen v tamkajšnjo varovano enoto. Tudi avgusta naj bi grozil s samomorom. 

Foto Silovita eksplozija sredi Maribora: Številni noč preživeli drugje

Obravnavali so ga že večkrat

Moškega so v preteklosti večkrat obravnavali zaradi različnih dogodkov. Po besedah Munde prijave segajo v leto 2008. V večini primerov gre za kršitve javnega reda in miru ter grožnje s samomorilskimi nagnjenji. 

Policija lahko v takih primerih ukrepa, ko dobi prijavo. Skladno z zakonom o duševnem zdravju pa imajo možnost ukrepanja v primeru ljudi s psihičnimi težavami tudi drugi. Zakon daje določena pooblastila svojcem, zdravstvenim delavcem, centrom za socialno delo. V posameznih primerih, ko se za to izkaže potreba, lahko osebo tudi proti njeni volji namestijo v psihiatrično ustanovo. 

V omenjenem primeru je zagrožena kazen tudi do 10 let zapora. Policija se bo o nadaljnjih ukrepih zoper moškega odločila po zaključenem zdravljenju in ko bo znano, kakšno je bilo njegovo psihično stanje v času dogodka. 

Več poškodovanih Silovita eksplozija v bloku sredi Maribora, evakuirali 32 stanovanj

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 16:07 9. November 2018.

    Izjava o tem, da lahko sostanovalci takšno moteno osebo prijavijo ......"Če menijo,da ogroža ostale stanovalce "...... je tipična birokratska ! …

  • 14:19 9. November 2018.

    Idiot, še fentat se ne zna.

  • 14:02 9. November 2018.

    Taka oseba nima kaj delati na prostosti.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.