Slovenija > Črna kronika
3218 ogledov

Silovita eksplozija sredi Maribora: Številni noč preživeli drugje

Maribor stanovanjski blok eksplozija Jure Banfi, mariborinfo.com
Policisti nadaljujejo z ogledom kraja dogodka. Ena oseba je v kritičnem stanju.

V sredo popoldne je v Ulici bratov Greif v Mariboru v stanovanjskem bloku odjeknila eksplozija. V stanovanju v tretjem nadstropju je prišlo do eksplozije plina, zaradi katere je tretja etaža bloka skoraj povsem uničena. Popolnoma naj bi bilo uničenih šest stanovanj, ki so neprimerna za bivanje, 18 stanovanj je poškodovanih. Občina je stanovalcem uničenih stanovanj ponudila nadomestne bivalne enote, a so se ti raje preselili k svojcem. Nekateri stanovalci so se zvečer lahko vrnili v svoje domove, ko so gasilci in policisti preverili stanje in ugotovili, da je njihovo stanovanje varno. 

"Statično naj bi bil blok ustrezen. Strokovne službe bodo to temeljito preverile, tudi plinske inštalacije, nato pa bodo na delu zavarovalnice, da ocenijo škodo v posameznih stanovanjih," je za STA povedal vodja službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Mestne občine Maribor Matej Zupanič. 

Dopoldne je bilo pritličje in prvo nadstropje bloka že vseljivo, v ostalih nadstropjih so še potekali varnostni pregledi in popisi škode po stanovanjih. Po besedah Zupaniča so stanovalcem v sodelovanju z Rdečim križem pripeljali plastenke z vodo, saj je blok zaenkrat brez vodovodne napeljave. Do večera naj bi bila vodooskrba znova vzpostavljena, elektriko že imajo, plina še vedno ne.

Maribor stanovanjski blok eksplozija | Avtor: Jure Banfi, mariborinfo.com Jure Banfi, mariborinfo.com

Škodo ocenjujejo predstavniki zavarovalnice v sodelovanju s upravnikom bloka. "O obsegu škode danes še težko govorimo. V vsakem stanovanju bo treba nekaj narediti," je novinarjem na kraju dogodka povedala Biserka Kolar iz podjetja Staninvest, ki je upravnik bloka. "Trudimo se, da bi čim prej stanovalcem omogočili osnovne bivalne pogoje, da se bodo lahko vrnili na svoje domove," je dodala.

Uničena stanovanja verjetno še nekaj časa ne bodo primerna za bivanja. "V prvi vrsti jih bomo poskušali zapreti. Torej da ponovno namestimo vrata in zasteklimo tisto, kar se da. Potem sledijo večji posegi," je povedala. Večinoma gre za stanovanja v etažni lastnini, dve sta v lasti Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor.

Policija uradno še vedno ne more potrditi vzroka nastanka eksplozije. Potrdili pa so, da tudi preiskovalci domnevajo, da je eksplodiralo po tuji krivdi. Večer poroča, da naj bi si 52-letni moški, ki se je v eksploziji hudo poškodoval, poskušal vzeti življenje. Kot so jim povedali sosedje, to ni bila prva gasilska intervencija v omenjenem stanovanju. Nazadnje naj bi intervenirali pred dvema mesecema. 

V včerajšnji eksploziji je bilo poleg materialne škode, ki je nastala, več ljudi poškodovanih, a naj ne bi šlo za hujše poškodbe.

Več poškodovanih Slovenija Silovita eksplozija v bloku sredi Maribora, evakuirali 32 stanovanj

Maribor stanovanjski blok eksplozija | Avtor: Jure Banfi, mariborinfo.com Jure Banfi, mariborinfo.com

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:19 08.november 2018.

    Čas predvolilnih norčij ! ........V Mariboru bi morali zamenjate vse kurilne naprave ki povzročajo nevarnost za okolje in ljudi. Plin je izrazito nevaren za okolje in ljudi. Na Dunaju izvajajo montažo največje toplotne črpalke v EU, saj bo ogrevala cca. ...prikaži več 25.ooo stanovanj . V Mariboru obstaja monopol nevarnih snovi kot plin,nafta,drva,premog,pileti itd.............https://www.vecer.com/eksplozija-v-mariboru-poskodovanih-naj-bi-bilo-nekaj-ljudi-6608700