Slovenija > Črna kronika
4498 ogledov

Eksplozija v Mariboru: Prerezal je cev instalacije, nato je počilo

Maribor stanovanjski blok eksplozija mariborinfo.com
Policija je pojasnila, kaj se je dogajalo v stanovanjskem bloku, kjer je v Mariboru odjeknila eksplozija.

"Do eksplozije je prišlo zaradi prerezane napeljave plinske cevi, zaradi česar se je v prostoru nabrala visoka koncentracija plina, ki ji je sledila eksplozija," je povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda. Kaj točno je bil sprožilec eksplozije, še ni znano. 

V eksploziji je nastalo za približno pol milijona evrov škode. V samem bloku je tako poškodovanih 30 od 32 stanovanjskih enot. Eksplozija je imela takšne razsežnosti, da je bilo poškodovanih tudi približno 30 avtomobilov, parkiranih v neposredni bližini. 

Poleg 52-letnika, ki je v eksploziji dobil posebno hude poškodbe in se v UKC Maribor še vedno bori za življenje, sta bili v eksploziji poškodovani še dve osebi. 11-letni otrok in 27-letni moški sta dobila lahke telesne poškodbe. 

Obstaja tako utemeljen sum, da je 52-letni moški izvršil vse znake povzročitve splošne nevarnosti. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da se je ta oseba večkrat zdravila zaradi psihičnih težav, med drugim tudi v UKC Maribor. Nazadnje je bil s strani policistov priveden avgusta letos, ko je bil hospitaliziran in nameščen v tamkajšnjo varovano enoto. Tudi avgusta naj bi grozil s samomorom. 

Maribor stanovanjski blok eksplozija Foto Slovenija Silovita eksplozija sredi Maribora: Številni noč preživeli drugje

Obravnavali so ga že večkrat

Moškega so v preteklosti večkrat obravnavali zaradi različnih dogodkov. Po besedah Munde prijave segajo v leto 2008. V večini primerov gre za kršitve javnega reda in miru ter grožnje s samomorilskimi nagnjenji. 

Policija lahko v takih primerih ukrepa, ko dobi prijavo. Skladno z zakonom o duševnem zdravju pa imajo možnost ukrepanja v primeru ljudi s psihičnimi težavami tudi drugi. Zakon daje določena pooblastila svojcem, zdravstvenim delavcem, centrom za socialno delo. V posameznih primerih, ko se za to izkaže potreba, lahko osebo tudi proti njeni volji namestijo v psihiatrično ustanovo. 

V omenjenem primeru je zagrožena kazen tudi do 10 let zapora. Policija se bo o nadaljnjih ukrepih zoper moškega odločila po zaključenem zdravljenju in ko bo znano, kakšno je bilo njegovo psihično stanje v času dogodka. 

Več poškodovanih Slovenija Silovita eksplozija v bloku sredi Maribora, evakuirali 32 stanovanj

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 7
 • Avatar Leon
  Leon 16:07 09.november 2018.

  Izjava o tem, da lahko sostanovalci takšno moteno osebo prijavijo ......"Če menijo,da ogroža ostale stanovalce "...... je tipična birokratska ! Komu naj prijavimo ? Policiji ? Pahorju ? Kaj se greste ? Kako lahko nekoga prijaviš za nekaj kar še ...prikaži več ni storil .Ali ne živite v Sloveniji ? Policija prešteva samo mrtve in ranjene .

 • maresem 14:19 09.november 2018.

  Idiot, še fentat se ne zna.

 • Tadej 14:02 09.november 2018.

  Taka oseba nima kaj delati na prostosti.