Primerjali smo cene pri nas in čez mejo. Razlike spet velike.

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Pred vami je tretji Žurnalov popis čezmejnih cen. Tokrat smo preverjali čistila, razilke v cenah so ogromne ...
Oglej si celoten članek

Dražja so v zadnjem obdobju tudi čistila, zato nas je zanimalo, koliko je zanje treba odšteti pri naših sosedih. Pri pregledu je zbodlo v oči dejstvo, da smo v primerjavi s popisom izdelkov za osebno nego in popisom pijač imeli več težav izdelke iste znamke najti v avstrijskih prodajalnah. Druga stvar, ki smo jo opazili, pa so razlike v količinah. Medtem ko so v Sloveniji in Italiji potrošnikom na voljo enako velika pakiranja, se količine v primeru izdelkov na hrvaških policah razlikujejo. Zato boste videli v tabeli le relevantno primerjavo med cenami v Sloveniji in Italiji, Avstrijo in Hrvaško dajemo v članek opisno.

Tudi tokrat smo v Sloveniji obiskali trgovino v osrednjeslovenski regiji, prodajalno Famila v Italiji, Spar v Avstriji in Konzum na Hrvaškem. 

Nedavno smo preverjali cene izdelkov za osebno nego in cene pijač, velike razlike v ceni lahko preverite v spodnjih dveh člankih.  

Primerjali smo cene Šampon pri nas stane trikrat toliko kot v Italiji

Žurnalova primerjava Spet smo skočili čez meje, neverjetne razlike v cenah pijače

Kar velike razlike med nami in zahodnimi sosedi

Čeprav spodnja tabela govori že sama po sebi, so nekateri izdelki vseeno občutno cenejši pri nas. Za dvajset centov ceneje bi pri nas kupili Lenor mehčalec, za skoraj evro cenejši je pri nas gel za školjko WC Net.

Vse ostale naključno izbrane izdelke smo pri nas našli v dražji različici. Zelo očitna je razlika pri vseh izdelkih Dash. 5,1-kilogramska škatla praška je pri nas za 37 odstotkov dražja, detergent v 1,3-litrski embalaži je pri nas dražji za 34 odstotkov. Dash kapsule pa so bile v našem primeru za 89 odstotkov dražje pri prodajalcu v Sloveniji. V Italiji bi za isti denar skorajda kupili dva paketa kapsul.

 

Foto: Žurnal24 Popis cen - čistila

Na Hrvaškem povsem drugačna embalaža

Konkretna primerjava s Hrvaško je bila v tej kategoriji težja, saj imajo pri izbranih trgovcih povsem različne embalaže. Pri prašku Dash POWER smo na Hrvaškem našli le pakiranje za 62 pranj, cena je bila 13,56 evra. Če primerjamo s ceno na kilogram, je prašek še vedno najcenejši v Italiji, kjer stane 3,49 evra na kilogram, na Hrvaškem pa 3,62 evra na kilogram.

V primeru Dash detergent power smo na Hrvaškem našli le veliko pakiranje za 44 pranj. Temu primerna je tudi cena na liter. Na Hrvaškem bi v tem primeru za liter detergenta odšteli 4,77 evra, v Italiji 6,94, v Sloveniji pa 7,62, čeprav je treba poudariti, da gre v zadnjih dveh primerih za občutno manjši pakiranji, za 21 pranj.

WC NET gel za školjko je daleč najdražji na Hrvaškem, čeprav gre tudi tu za manjšo razliko v embalaži. Pri nas in v Italiji smo ga našli v 800-mililitrski embalaži, na Hrvaškem le v 750-mililitrski embalaži. Ker ne gre za veliko razliko, je razlika v ceni za liter primerljiva. V Sloveniji smo ga našli ravno v akciji, stal je 2,2 evra na liter, v Italiji 3,43 evre na liter, na Hrvaškem pa kar 4,6 evra za liter.

V vseh treh državah smo našli 750-mililitrsko embalažo WC DUCK, v Sloveniji je bilo čistilo po akcijski ceni dostopno za 2,68 evra, v italiji po akcijski ceni 1,49 evra, na Hrvaškem bi odšteli 2,65 evra.

Prav tako bi na Hrvaškem največ odšteli denimo za CIF razmaščevalec, v Sloveniji bi za liter plačali 3,08 evra, v Italiji 2,65 evra na liter, na Hrvaškem pa 4,5 evra na liter.

V Avstriji drugačne znamke čistil

V tej kategoriji je skoraj nemogoča dobra primerjava z Avstrijo, saj v izbranih trgovinah nismo našli znamk, ki jih imamo pri nas. 

Našli smo le nekaj ujemanj, v vseh primerih je bila Avstrija dražja od Slovenije in Italije, v večini primerov tudi dražja od Hrvaške. Rumene rokavice Vileda stanejo v Sloveniji 1,64 evra, v Italiji 1,8 evra, v Avstriji pa kar 1,99 evra.

Perla dišava za perilo Lenor Unstoppables stanejo v Avstriji 6,99 evra, v Sloveniji 5,99 evra, v Italiji pa 5,95 evra. Seveda velja tu poudariti, da so bile perle v Sloveniji v akciji, polna cena je višja od avtrijske, in sicer 8,38 evra.

Prav tako je v Avstriji najdražji Lenor mehčalec, kjer bi za liter odšteli 4 evre, pri nas 3,19, v Italiji pa 3,4 evre za liter.

Podobno kot v dosedanjih primerjavah cen izdelkov za osebno higieno in pijač se je tudi tokrat izkazalo, da so cene na splošno najugodnejše v Italiji. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 18:26 15. Februar 2023.

    Že pod JJ je bilo v Italiji pol ceneje skoraj vse in je še danes. Vkolikor pa veš kam jit …

  • 14:50 15. Februar 2023.

    Hoteli ste imeti komunizem in višje cene, imate ga. Zdaj pa plešite dalje, pa brez cviljenja prosim.

  • 13:38 15. Februar 2023.

    Svoboda. Se pač vračamo v jugovino...po prašek, toaletni papir v Avstrijo ali Italijo! Še dobro, da smo v EU sicer …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.