Primerjave o podražitvah v državah EU

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Podatki evropskega statističnega urada Eurostat.
Oglej si celoten članek

Inflacija v območju z evrom je novembra na letni ravni dosegla 10,1 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več od prvotne ocene, je v drugi oceni navedel evropski statistični urad Eurostat. V EU se je bila letna rast cen življenjskih potrebščin minuli mesec pri 11,1 odstotka, v Slovenji pa pri 10,8 odstotka.

Kot so spomnili evropski statistiki, je bila letna inflacija v območju evra oktobra pri 10,6 odstotka, novembra lani pa pri 4,9 odstotka. V EU je medtem oktobra znašala 11,5 odstotka, novembra lani pa 5,2 odstotka.

Slovenija je na drugi strani oktobra zabeležila medletno podražitev življenjskih potrebščin za 10,3 odstotka, novembra lani pa za 4,9 odstotka.

V Španiji 6,7 odstotka, v Estoniji in Litvi kar 21,4

Najnižje letne rasti cen življenjskih potrebščin so imeli novembra v Španiji (6,7 odstotka), manj kot osem odstotkov pa je znašala letna inflacija še v Franciji (7,1 odstotka), na Malti (7,2 odstotka) in v Luksemburgu (7,3 odstotka). Najvišja je bila medtem inflacija na Madžarskem (23,1 odstotka), v Latviji (21,7 odstotka) ter v Estoniji in Litvi (v obeh 21,4 odstotka).

Letna inflacija je sicer nazadovala v 16 državah članicah, v treh se ni spremenila, porasla pa je v osmih članicah.

Najbolj se je podražila energija

Novembra so k rasti cen vnovič največ prispevale cene energije (+3,82 odstotne točke), sledile so cene hrane, alkohola in tobaka (+2,84 odstotne točke), cene storitev (+1,76 odstotne točke) in cene neenergetskih industrijskih dobrin (+1,63 odstotne točke).

Na mesečni ravni je bila novembra v evrskih državah deflacija, in sicer 0,1-odstotna, v EU pa inflacija v višini 0,1 odstotka. Slovenija je imela na mesečni ravni 1,1-odstotno inflacijo.

Slovenija "Maloprodajne cene bodo decembra, sploh pa januarja, eksplodirale" Slovenija Najnovejši popis cen živil: Najcenejša košarica tokrat pri tem trgovcu

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.