Slovenija
246 ogledov

Primerjave o podražitvah v državah EU

denarnica denar Profimedia
Podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Inflacija v območju z evrom je novembra na letni ravni dosegla 10,1 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več od prvotne ocene, je v drugi oceni navedel evropski statistični urad Eurostat. V EU se je bila letna rast cen življenjskih potrebščin minuli mesec pri 11,1 odstotka, v Slovenji pa pri 10,8 odstotka.

Kot so spomnili evropski statistiki, je bila letna inflacija v območju evra oktobra pri 10,6 odstotka, novembra lani pa pri 4,9 odstotka. V EU je medtem oktobra znašala 11,5 odstotka, novembra lani pa 5,2 odstotka.

Slovenija je na drugi strani oktobra zabeležila medletno podražitev življenjskih potrebščin za 10,3 odstotka, novembra lani pa za 4,9 odstotka.

V Španiji 6,7 odstotka, v Estoniji in Litvi kar 21,4

Najnižje letne rasti cen življenjskih potrebščin so imeli novembra v Španiji (6,7 odstotka), manj kot osem odstotkov pa je znašala letna inflacija še v Franciji (7,1 odstotka), na Malti (7,2 odstotka) in v Luksemburgu (7,3 odstotka). Najvišja je bila medtem inflacija na Madžarskem (23,1 odstotka), v Latviji (21,7 odstotka) ter v Estoniji in Litvi (v obeh 21,4 odstotka).

Letna inflacija je sicer nazadovala v 16 državah članicah, v treh se ni spremenila, porasla pa je v osmih članicah.

Najbolj se je podražila energija

Novembra so k rasti cen vnovič največ prispevale cene energije (+3,82 odstotne točke), sledile so cene hrane, alkohola in tobaka (+2,84 odstotne točke), cene storitev (+1,76 odstotne točke) in cene neenergetskih industrijskih dobrin (+1,63 odstotne točke).

Na mesečni ravni je bila novembra v evrskih državah deflacija, in sicer 0,1-odstotna, v EU pa inflacija v višini 0,1 odstotka. Slovenija je imela na mesečni ravni 1,1-odstotno inflacijo.

Trgovina Slovenija Slovenija "Maloprodajne cene bodo decembra, sploh pa januarja, eksplodirale" trgovina nakupovanje živila Slovenija Najnovejši popis cen živil: Najcenejša košarica tokrat pri tem trgovcu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.