Slovenci vse bolj zapravljivi z mobilnimi podatki

Foto: Profimedia
Povečuje se količina prenešenih mobilnih podatkov in zmanjšuje število poslanih SMS sporočil.
Oglej si celoten članek

V drugem letošnjem četrtletju je bilo zabeleženih 19,7 milijona ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani. Število poslanih sporočil SMS se je medtem za odstotek zmanjšalo na dobrih 671 milijonov. Za polovico pa se je povečal prenos podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa.

Promo Najcenejša zaščita za mobilni telefon

Tri četrtine skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij so v drugem letošnjem četrtletju opravili zasebni uporabniki. Domači odhodni promet se je povečal za odstotek, odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja pa se je zmanjšal za tri odstotke, kažejo ta teden objavljeni podatki republiškega statističnega urada.

Foto: Profimedia mobilni telefon pametni telefon telefon

Magazin Kako najti mobilni telefon, če je zvok izključen

Več MMS sporočil

Zasebni uporabniki so v drugem četrtletju poslali za tri odstotke manj sporočil SMS kot v enakem obdobju lani, poslovni pa za deset odstotkov več. Število poslanih sporočil MMS se je povečalo za 16 odstotkov, pri čemer so jih zasebni uporabniki poslali za 15 odstotkov več, poslovni pa za 20 odstotkov več.

Slovenija To mobilni telefon omogoča, pa pri nas še ni možno

Količina prek mobilnega širokopasovnega dostopa prenesenih podatkov je dosegla 29,8 milijona gigabajtov, kar je 51 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prenos podatkov prek brezžične tehnologije Wi-fi v to ni vključen. 86 odstotkov prenosa podatkov so opravili zasebni uporabniki.

Slovenija Imate računalnik ali mobilni telefon? Plačati boste morali RTV prispevek!

Ob koncu drugega letošnjega četrtletja se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo skoraj 619.000 širokopasovnih priključkov. 38 odstotkov jih je imelo optični dostop. Število vseh širokopasovnih priključkov se je glede na enako obdobje lani povečalo za dva odstotka, število priključkov z optičnim dostopom pa za 13 odstotkov. Število priključkov xDSL se je zmanjšalo za pet odstotkov, število priključkov prek kabelskega modema pa za dva odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.