Slovenija
74754 ogledov

Imate računalnik ali mobilni telefon? Plačati boste morali RTV prispevek!

generalni direktor RTV, Igor Kadunc
1/2
Anže Petkovšek Pogovor z generalnim direktorjem RTV Igorjem Kaduncem.
Gledalci lahko vse programe RTV Slovenija spremljajo v neposrednem predvajanju tudi na računalnikih, tablicah in pametnih telefonih, zato bodo morali tudi za te naprave plačati RTV prispevek.

Od 1. avgusta 2019 RTV Slovenija omogoča sprejem vseh programov RTV Slovenija brez prekinitev tudi preko interneta, je nacionalka objavila na svoji spletni strani.

Gledalci, ki imajo internetni dostop, lahko tako spremljajo programe RTV Slovenija v neposrednem predvajanju (t. i. simulcast) na računalnikih in mobilnih napravah preko spletnih strani RTV Slovenija, na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih preko mobilne aplikacije ter na androidnih televizorjih preko aplikacije RTV Slovenija – RTV 4D. Predvajanje omogoča ogled nacionalnih TV-programov v resoluciji 720p, kar je enakovredno HD signalu.

Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija, ki velja od 26. januarja letos, določa, da za sprejemnik šteje vsaka naprava, s katero je omogočen sprejem vsaj enega programa Radiotelevizije Slovenija.

RTV Slovenija Slovenija Odjava RTV prispevka: v veljavi je nov pravilnik

Računalniki, tablice in mobilni telefoni so v pravilniku skriti pod alinejo, ki govori o drugih tehničnih rešitvah, "pod pogojem, da ta tehnična rešitev zagotavlja sprejem programov v najmanj enaki kakovosti kot prizemeljsko omrežje".

Ker TV Slovenija že zagotavlja predvajanje programov TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 v celoti preko spleta (simultano predvajanje preko oddajnikov in preko spleta, t. i. simulcast), se s tem tudi računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki programa TV Slovenija, za katere je treba plačati RTV prispevek.

RTV bo v prihodnjih dneh gospodinjstvom poslala pozive

"Služba za obračun RTV prispevka ima v svoji evidenci nekaj več kot 25.000 gospodinjstev, odjemalcev električne energije, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike. Iz evidenc izhajajoč, naj ne bi imeli svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega sprejemnika. Zavezanci so zelo verjetno spregledali obvezo, ki izhaja iz omogočanja sprejemanja TV signalov preko računalnikov in drugih naprav, ki omogočajo ogled preko spleta. RTV Slovenija bo v prihodnjih dneh pozvala gospodinjstva, ki plačujejo RTV prispevek le za radijske sprejemnike, da podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem TV signala preko interneta. V primeru, da imajo dejansko v lasti zgolj radijski sprejemnik, bodo morali podpisati novo izjavo, v kateri bodo zagotovili, da nimajo svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega aparata, pa tudi ne osebnega ali tabličnega računalnika ali pametnega telefona z internetnim dostopom. V primeru, da izjave ne bodo podali, jim bo RTV Slovenija skladno z zakonom začela zaračunavati celoten znesek prispevka," je RTV Slovenija objavila na svoji spletni strani.

Zavezanec za plačilo je sicer gospodinjstvo, "fizična oseba plačuje en pavšalni RTV prispevek za vse svoje sprejemnike le pod pogojem, da sprejemnike uporablja osebno ali skupaj s člani svoje družine v isti stanovanjski enoti ali vikendu". Za družinske člane pa šteje partner ali mož in otroci, ki nimajo svoje družine. Otroci, ki že imajo svojo družino, bi morali plačevati svoj RTV prispevek.

Dodali so še, da uradni poziv RTV Slovenija se nanaša izključno na zgoraj omenjena gospodinjstva, ki predstavljajo približno štiri odstotke vseh zavezancev za plačilo RTV prispevka, in nikakor ne na vse zavezance.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 192
  • dusan72 07:44 03.oktober 2019.

    Odlična "logika". Doma imam nože, pa osebni avto... A to pomeni, da bom jutri nekoga zabodel ali povozil? RTV sicer plačujem, občasno pogledam kakšen šport (kar ni prevzela konkurenca), to je pa tudi vse. Zaklenite programe, pa naj tisti, ki ...prikaži več vas hočejo gledati to dodatno plačajo. Enostavno, ne? Ali se bojite "uspeha" pop non stop paketa od proplus (in so vseeno našli način, kako jih zdaj praktično VSI plačujemo)?

  • Avatar Zala
    Zala 20:29 15.september 2019.

    Novost se nanaša samo na tiste naročnike, ki so do sedaj plačevli prispevek samo za radio. In v kolikor imate res samo radio se vas to ne tiče. V kolikor imate rčunalnik, tablico ali pametni telefon, ki omogoča spremljanje TV ...prikaži več programa boste po novem zavezanec za € 12,75. Za 98% Slovencev se nič ne spremeni.

  • Brane Kacjan 12:09 15.september 2019.

    RTV oddaj ne moreš uporabljati kot delo z računalnikom, ali kot mobilni pametni telefon, kasirati pa hočejo, kot da ponujajo iskanje, gledanje in dostop do vsega kar je v svetovnem svetu!! TV je TV, Računalnik je računalnik, Mobilni pametni telefon ...prikaži več ima pa vse tri v enem. Kdo pa prenaša oddajanje signalov RTV, pa ni njihova zadeva!! Na spletu (za 15€/1 gospodinjstvo) je ponujeno iskanje, gledanje, dostop vse kar je na svetu. RTV pa ponuja gledanje samo njihovih oddaj. :) KB