Slovenija
68591 ogledov

Imate računalnik ali mobilni telefon? Plačati boste morali RTV prispevek!

generalni direktor RTV, Igor Kadunc
1/2
Anže Petkovšek Pogovor z generalnim direktorjem RTV Igorjem Kaduncem.
Gledalci lahko vse programe RTV Slovenija spremljajo v neposrednem predvajanju tudi na računalnikih, tablicah in pametnih telefonih, zato bodo morali tudi za te naprave plačati RTV prispevek.

Od 1. avgusta 2019 RTV Slovenija omogoča sprejem vseh programov RTV Slovenija brez prekinitev tudi preko interneta, je nacionalka objavila na svoji spletni strani.

Gledalci, ki imajo internetni dostop, lahko tako spremljajo programe RTV Slovenija v neposrednem predvajanju (t. i. simulcast) na računalnikih in mobilnih napravah preko spletnih strani RTV Slovenija, na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih preko mobilne aplikacije ter na androidnih televizorjih preko aplikacije RTV Slovenija – RTV 4D. Predvajanje omogoča ogled nacionalnih TV-programov v resoluciji 720p, kar je enakovredno HD signalu.

Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija, ki velja od 26. januarja letos, določa, da za sprejemnik šteje vsaka naprava, s katero je omogočen sprejem vsaj enega programa Radiotelevizije Slovenija.

RTV Slovenija Slovenija Odjava RTV prispevka: v veljavi je nov pravilnik

Računalniki, tablice in mobilni telefoni so v pravilniku skriti pod alinejo, ki govori o drugih tehničnih rešitvah, "pod pogojem, da ta tehnična rešitev zagotavlja sprejem programov v najmanj enaki kakovosti kot prizemeljsko omrežje".

Ker TV Slovenija že zagotavlja predvajanje programov TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 v celoti preko spleta (simultano predvajanje preko oddajnikov in preko spleta, t. i. simulcast), se s tem tudi računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki programa TV Slovenija, za katere je treba plačati RTV prispevek.

RTV bo v prihodnjih dneh gospodinjstvom poslala pozive

"Služba za obračun RTV prispevka ima v svoji evidenci nekaj več kot 25.000 gospodinjstev, odjemalcev električne energije, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike. Iz evidenc izhajajoč, naj ne bi imeli svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega sprejemnika. Zavezanci so zelo verjetno spregledali obvezo, ki izhaja iz omogočanja sprejemanja TV signalov preko računalnikov in drugih naprav, ki omogočajo ogled preko spleta. RTV Slovenija bo v prihodnjih dneh pozvala gospodinjstva, ki plačujejo RTV prispevek le za radijske sprejemnike, da podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem TV signala preko interneta. V primeru, da imajo dejansko v lasti zgolj radijski sprejemnik, bodo morali podpisati novo izjavo, v kateri bodo zagotovili, da nimajo svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega aparata, pa tudi ne osebnega ali tabličnega računalnika ali pametnega telefona z internetnim dostopom. V primeru, da izjave ne bodo podali, jim bo RTV Slovenija skladno z zakonom začela zaračunavati celoten znesek prispevka," je RTV Slovenija objavila na svoji spletni strani.

Zavezanec za plačilo je sicer gospodinjstvo, "fizična oseba plačuje en pavšalni RTV prispevek za vse svoje sprejemnike le pod pogojem, da sprejemnike uporablja osebno ali skupaj s člani svoje družine v isti stanovanjski enoti ali vikendu". Za družinske člane pa šteje partner ali mož in otroci, ki nimajo svoje družine. Otroci, ki že imajo svojo družino, bi morali plačevati svoj RTV prispevek.

Dodali so še, da uradni poziv RTV Slovenija se nanaša izključno na zgoraj omenjena gospodinjstva, ki predstavljajo približno štiri odstotke vseh zavezancev za plačilo RTV prispevka, in nikakor ne na vse zavezance.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 180
 • Avatar strauski
  strauski 10:16 14.september 2019.

  Obstaja referendum in se glasuje,samo mislim da rtv več ne bo obstajala,zato tudi grozijo z nekimi obveznimi plačili še na ostale stvari ,da nam malo straha dajo in oni bodo še veselo pobirali naročnino naprej

 • MyOpinion 22:54 13.september 2019.

  Igor Kadunc bi že davno moral biti v čuzi na zaprtem oddelku, brez izhoda. Pa, mimogrede, 720p ni HD, temveč HD Ready.

 • Avatar Kazuya
  Kazuya 04:24 13.september 2019.

  RTV, imate samo srečo, da imate dobro plačane svoje odvetnike seveda plačani s pleč državljanov, ki so primorni plačati znesek, da vas futramo in ščitijo, in je zanalašč zakon z luknjo narejen, da vas ščiti, čeprav je protiustavno z zakonom, ...prikaži več kar je seveda spet z luknjo narejena, ki koristi napajalcem in omogoča brezskrbno razmnožavanje in bohotno obnašanje proti prisilnim uporabnikom.