Slovenija se opolnoči ustavlja!

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ustavljen bo potniški promet, zaprti bodo lokali. Nočemo scenarija iz Italije.
Oglej si celoten članek

Vlada Janeza Janše je ob večerni seji kriznega štaba za obvladovanje epidemije novega koronavirusa po pričakovanjih že sprejela prve ostre ukrepe. Tako se s ponedeljkom začasno ustavlja javni potniški promet, stekli bodo tudi nadzori izvajanja preventivnih ukrepov v trgovinah. Obeta pa se tudi prepoved obratovanja lokalov.

Janša je na Twitterju pojasnil, da Slovenija do nadaljnjega zapira oziroma omejuje vse nenujne storitve. Ukrepi stopijo v veljavo v najkrajšem možnem času oziroma takoj, ko pristojna ministrstva tehnično pripravijo in objavijo uredbe. Vse prosijo za razumevanje in upoštevanje ukrepov.

Navedel je še, da je krizni štab sprostil celotno količino zaščitne opreme iz blagovnih rezerv. Distribucija pa bo prioritetno v zdravstvene ustanove ter domove za starejše, je dodal.

“Virus je tukaj med nami. Ne smemo se pustiti začarati s številkami z novinarskih konferenc, to so le tisti okuženi, ki so zaradi posebne pozornosti pretestirani. V resnici je okuženih od petkrat do desetkrat več. Če ne vzdržujemo distance z drugimi ljudmi, ne prispevamo k zajezitvi okužbe. Nikoli ne moremo biti povsem prepričani, da nismo tudi sami okuženi. S tem ko upoštevamo higienska pravila in pravila razdalje do drugega človeka, tudi preprečujemo, da bi okužili nekoga, ki ga res ne bi želeli. Recimo nekega našega svojca, ki je starejši ali ima kronično bolezen. S tem bomo mogli živeti kar nekaj časa in upam, da bomo država, ki bo to epidemijo uspešno zavrla”.

Imunolog Alojz Ihan za Val 202

Izjema le taksisti

Obrambni minister Matej Tonin je sicer po seji kriznega štaba dejal, da so sprejeli nove ukrepe za omejitev javnega življenja, "predvsem, kar se tiče lokalov in javnega prometa". S ponedeljkom bo začasno ustavljen avtobusni in železniški javni potniški promet.

Ta se bo popolnoma ustavil v noči z nedelje na ponedeljek, enako velja za obratovanje gondol. Ukrep bo veljal, dokler bo to potrebno. Izjema bodo taksi prevozi za najnujnejše stvari, je ob odhodu pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. "Zaustavitev javnega prometa je nujen ukrep, če želimo učinkovito zajeziti okužbo," je poudaril. Dodal je še, da vlada tega ukrepa ne bi sprejela, če ne bi bil nujen in se ne bi zavedali resnosti situacije.

"Pričakujem, da se bodo tega ukrepa vsi držali," pa je Vrtovec odgovoril na vprašanje, ali so morda predvidene sankcije za kršitelje.

Eden od ukrepov boja proti koronavirusu bo tudi prepoved obratovanja lokalov, je napovedal zdravstveni minister Tomaž Gantar, a ni razkril, kdaj naj bi začela veljati. Glede na to, da mnogi še vedno ne razumejo, da gre zares, je to po njegovih besedah edini možen ukrep za določen čas. Kot je poudaril, je ključno, da naenkrat ne pride do velikega števila okuženih, če želimo obvladati situacijo.

Hrane je dovolj, težava je zaščita trgovcev!

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je v izjavi po seji za Odmeve na Televiziji Slovenija ponovila, da ni pričakovati, da bi v Sloveniji prišlo do izpada kakih pomembnih prehrambenih izdelkov.

Kot potencialen problem pa je označila dejstvo, da prodajalci v trgovinah delajo brez zaščitnih mask in rokavic ter da kupci očitno ne upoštevajo higienskih priporočil za preprečevanje širjenja virusa. Kot je pojasnila, se o tem pogovarjajo tudi s trgovinsko zbornico, na seji kriznega štaba pa so spregovorili tudi o možnosti zaostritve ukrepov ter uvedbi kontrol nad izvajanjem preventivnih ukrepov.

"V prihodnjih dneh je pričakovati kontrole. Morda tudi ukrepe, s katerimi bomo striktno predpisali uporabo zaščitnih ukrepov," je napovedala Pivčeva.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik je po seji štaba ocenila, da navodila za zdravnike v začetku niso bila dovolj jasna. Prvi zdravniki, ki so sejali okužbe, so se po njenih besedah držali navodil za zdravstvene delavce. Pozneje se je pokazalo, da so bila nepopolna. "Nikogar ne obtožujem, a glejmo, da bo naprej teklo čim bolj gladko in s čim manj nejasnosti," je poudarila.

Prve poteze nove vlade v boju s koronavirusom 

Vlada je po imenovanju že sprejela prve ukrepe. Tako je z uredbo omejila najvišje cene zaščitne opreme. 

Prav tako se je vlada odločila pripraviti rebalans letošnjega proračuna in zaradi izredne situacije začasno zadržati izvajanje proračuna za vse neposredne proračunske uporabnike. 

Nadaljuje se naval na slovenske trgovine, saj ljudje kljub priporočilom državnih služb in trgovskih podjetij hitijo v nakupe na zalogo. Kako je biti trgovka za blagajno te dni.

Medtem pa se učitelji že pripravljajo na pouk na daljavo. Slovenskim šolam so na pomoč priskočile tudi založbe. 

Koronavirus je spodbudil skrb za nemočne in ponudil nov način, kako olajšati samoizolacijo. Številna podjetja ponujajo brezplačne storitve.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • 05:59 16. Marec 2020.

    MA nimajo jajc vse zapreti v gospodarstvu so začeli voziti delovce v službi z kombijem in mini avtobuse zaprite vse …

  • 18:15 15. Marec 2020.

    Dajte ne lazite in ne nakladajte vec kar na bruhanje mi gre pri teh naslovih kaj se kje ustavlja . …

  • 15:29 15. Marec 2020.

    Vse skup en drek eni zapirajo naprimer gospodarstvo dela naprej v nas fabrki z 1200zaposlenimi nic sprememb normalno vse le …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.