Slovenija
1090 ogledov

Vlada že v pripravo rebalansa proračuna

Denar Profimedia
Vlada je zaradi spremenjenih razmer, nastanka novih obveznosti za državni proračun ter spremenjenih gospodarskih gibanj odločila, da pripravi rebalans letošnjega proračuna.

"Zaradi izredne situacije – razglasitve epidemije in močno poslabšanih kazalnikov gospodarskih gibanj – je vlada za čas priprave rebalansa proračuna z današnjim dnem začasno zadržala izvajanje proračuna za vse neposredne proračunske uporabnike. Po razpoložljivih podatkih imajo trenutno vsi neposredni proračunski uporabniki še proste pravice porabe v višini približno 400 milijonov

Vlada je tako določila 30-odstotno proporcionalno zmanjšanje pravic porabe pri vseh neposrednih proračunskih uporabnikih na naslednjih namenih: izdatki za blago in storitve, subvencije, transferi neprofitnim organizacijam in ustanovam, drugi tekoči in domači transferi (brez stroškov dela), tekoči transferi v tujino ter investicijski odhodki in investicijski transferi.

"Za celoten obseg zmanjšanja pravic porabe se bo povečala postavka splošne proračunske rezervacije z namenom zagotavljanja zadostnih sredstev za izvajanje nujnih nalog za zajezitev in odpravo posledic epidemije koronavirusa," so še zapisali.

Seja vlade v maskah Ne, ni montaža! Slovenija Prva seja vladne ekipe v maskah in o zaostritvi ukrepov po Sloveniji

Minister že v sredo napovedal rebalans

Pripravo rebalansa letošnjega proračuna je sicer minister za finance Andrej Šircelj napovedal že na sredinem zaslišanju pred odborom DZ za finance. Dejal je, da je treba na javne finance pogledati v luči novega koronavirusa, ki ne izbira držav. Po njegovih besedah mora biti proračun razvojen, v smeri, da podjetja čim prej izidejo iz te krize in bodo lahko najhitrejša in najboljša na trgu.

Da je rebalans neizogiben, je postalo dokončno tudi po četrtkovi objavi pomladanske gospodarske napovedi Umarja, ki je ob veliki negotovosti zaradi širitve novega koronavirusa znižal napoved gospodarske rasti za letos s tri na 1,5 odstotka.

Razkužilo za roke Slovenija Vlada sprejela odločitev, da omeji cene zaščitne opreme

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar jezeran
    jezeran 14:37 14.marec 2020.

    Kriza je samo izgovor, to bi bilo tako ali tako