Slovenskih ne morejo kupiti, lahko pa tuje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Elektronske cigarete na ustavnem sodišču
Oglej si celoten članek

Slovenija je s sprejetjem zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov prepovedala in onemogočila spletno poslovanje v Sloveniji registriranih podjetij na njenem območju. Tuja podjetja medtem na območju Slovenije lahko še naprej nemoteno poslujejo in ustvarjajo dobičke. S tem je kršen člen ustave, v katerem piše: ‘’Prepovedana so dejanja nelojalne konkurence in dejanja, ki v nasprotju z zakonom omejujejo konkurenco,’’ so prepričani v Združenju vejperjev Slovenije (ZVS). Podjetje Božinović & Co., ki se ukvarja s prodajo elektronskih cigaret, je zato vložilo pobudo za presojo ustavnosti prepovedi spletne prodaje elektronskih cigaret v Sloveniji.

V ZVS poudarjajo tudi, da s takim delovanjem ni zagotovljena varnost za končnega potrošnika pri naročevanju izdelkov iz tujine. Zdravje Protitobačni zakon: Za toliko se bodo podražile cigarete

Preko tujih spletnih strani lahko kupujejo tudi mladoletni

"V primeru, da potrošnik naročuje izdelke iz Slovenije, prejme regulirane, pravilno označene in preverjene izdelke, kar za naročila iz tujine ne moremo trditi, saj lahko potrošnik prejme slabo ali nepravilno označene izdelke, ki niso v skladu s slovensko zakonodajo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Poleg tega se uporaba tobačno povezanih izdelkov, predvsem med mladimi z zakonom ni omejila ali zmanjšala, omejila se je le spletna prodaja na območju RS. "Do tovrstnih izdelkov lahko preko tujih spletnih strani dostopajo vsi, tudi mladoletni," opozarjajo v združenju. škodljivo Elektronske cigarete lahko kupijo tudi osnovnošolci

Poleg tega prepoved spletne prodaje e-cigaret spodbuja nastanek neformalnega in črnega trga – uporabniki izdelujejo svoje izdelke, prodajajo se tekočine z višjo vsebnostjo nikotina, še opozarjajo v ZVS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:15 25. September 2017.

    Prepovedati vsakršno kajenje na javnih mestih za vse in enak režim kot v Singapurju., tudi kazni take.

  • 18:15 25. September 2017.

    Naš minister se odvaja kajenja z elektronsko cigareto, zato je onemogočen nakup.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.