Zdravje > Aktualno
61 ogledov

Protitobačni zakon: Za toliko se bodo podražile cigarete

cigarete, kajenje Žurnal24 main
V protitobačnem zakonu namesto tobačnega centa višje trošarine, enotna embalaža ostaja.

Vlada je na današnji seji sprejela novi protitobačni zakon, s katerim želi zmanjšati število kadilcev predvsem med mladimi.

Škatlica cigaret bo dražja za deset centov

Predlog prinaša nove trošarine za cigarete in s tem podražitev cigaret.

Tako je vlada ministrstvu za finance naložila, da najkasneje do konca januarja pripravi spremembo uredbe o določitvi zneska specifične in stopnje proporcionalne trošarine na cigarete na način, da se poviša trošarina na cigarete za pet evrov na tisoč kosov.

Tobačnega centa ne bo

Tobačnega centa, s katerim bi se sredstva od prodaje cigaret stekala v proračun in bi bila na menjena za odpravo škodljivih posledic kajenja, za kar se je zavzemala ministrica za zdravje Kolar Celarčeva, torej ne bo. Kot je znano, je temu nasprotovalo ministrstvo za finance.

Vlada je sledila evropski direktivi, ki med drugim določa najvišje vrednosti emisij ter poročanja o sestavinah in emisijah tobačnih izdelkov. Poleg tega prepoveduje arome in določene dodatke v tobačnih izdelkih.

Enotna embalaža z velikim opozorilom

Strožja zakonodaja, ki ji je tobačna industrija še kako nasprotovala, uvaja tudi enotno embalažo, veliko slikovno opozorilo o škodljivosti kajenja.

Prepovedana bosta posredno in neposredno oglaševanje. Zahtevi nevladnikov in zdravstvenih delavcev po ukinitvi kadilnic in spremembi definicije zaprtega prostora, čemur so se najbolj uprli v podjetniški in obrtni zbornici, pa vlada ni sprejela.

Tako zakon prepoveduje kajenje oziroma uporabo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 14
  • Sarko Sarko 06:30 03.december 2016.

    ALKOHOL SE NAJ TUDI PODRAŽI , KER DELA ŠE NAJVEČ ŠKODE ( nesreče , nasilje itd)

  • boogin1 11:22 02.december 2016.

    "kje bi obubozanemu narodu spulili zadnj cent" Če si obubožan, je nakup cigaret zadnja stvar, ki si jo lahko privoščiš in potrebuješ, najbrž prej potrebuješ hrano, oblačila,...

  • allstarr111 11:07 02.december 2016.

    Pa sej ko se bodo tok podražile da bo velik folka začel ubirat alternative pri nabavi al pa enaostavno nekalo kaditi, bodo ta MINUS plačale ostale ovce ki se sedaj podpisujejo NE KADIM :) ja sejni treba a plaču boš pa vseeno HAHAHA