Alojz Ihan napoveduje, koliko časa bodo trajali ukrepi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
"Tega ne more sprejeti niti otrok," poudarja mikrobiolog in imunolog.
Oglej si celoten članek

Ob umirjanju rasti okuženosti v Sloveniji se povečuje dvom o resnosti bolezni, znova je namreč več je primerjav z gripo. 

Koronavirus Novo o okuženih: Največ smrtnih žrtev v enem dnevu doslej

"Če pogledamo, da je bilo v Bergamu lansko leto na teden 40 pogrebov, letos pa jih je bilo 600, je primerjati, da je gripa enaka bolezni covid-19  ... tega ne more sprejeti niti otrok," je za Dnevnik na RTV SLO povedal mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan

Število tistih, ki potrebujejo hospitalizacijo je pri bolezni covid-19 bistveno večje kot pri gripi. "Usodno lahko poškoduje pljuča," je poudaril Ihan. "V nasprotju z gripo se je pojavila prvič na tem planetu, nihče nima proti temu virusu nikakršnih protiteles."

Ukrepi vsaj še tri do štiri tedne

Težki bolniki s covid-19 se poleg tega v povprečju zdravijo mnogo dlje kot bolniki z gripo. Če traja hospitalizacija pri gripi običajno dva tedna, so bolniki pri covid-19 hospitalizirani štiri do šest tednov. "Problem je, da se število bolnikov povečuje bolj, kot jih uspemo odpuščati," je za nacionalno televizijo povedala Mateja Logar z infekcijske klinike v Ljubljani. "Vsaj tri do štiri tedne bodo določeni ukrepi še potrebni."

Foto: Profimedia Koronavirus covid-19

Koronavirus Infektolog Tomažič: Bojim se, da podcenjujemo število okuženih

Po besedah Ihana bi morda v maju lahko začeli ukrepe sproščati. "S stališča zdravja in celotne družbe bi bil glede na naše krivulje maj zelo primeren mesec, da se začne s sproščanjem ukrepov," je Ihan še povedal za nacionalno televizijo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 15:03 6. April 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 17:46 4. April 2020.

    Ne morem verjet koliko vas je s svojimi debilnimi komentarji, bodisi na ta ali kateri drug članek. Ja, najlažje je …

  • 11:21 4. April 2020.

    že par dni na forumih predlagam vse starostnike rizične obolele v karantene, zagnati gospodarstvo sp šole turizem drugače nas bodo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.