Tako kažejo zadnje javnomnenjske raziskave

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Kdo je najverjetnejši mandatar?
Oglej si celoten članek

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za POP TV izvedla Mediana Pulse, je pokazala, da SDS ohranja vodstvo na lestvici strank, pri čemer je s 14,9-odstotno podporo še povečala svojo prednost. Z 9,7 odstotka ji sledi Lista Marjana Šarca (LMŠ), tretja pa je SD s 6,5 odstotka podpore.

SDS se je podpora še zvišala

SDS se je podpora volivcev glede na pretekli mesec zvišala za 1,4 odstotne točke, LMŠ je podpora padla za 4,6 odstotne točke, podpora SD pa je padla za dve odstotni točki. Za vodilnimi tremi se je na četrto mesto uvrstila SMC z 4,5-odstotno podporo. Levico bi prav tako volilo 4,5 odstotka vprašanih, DeSUS 3,9 odstotka, NSi pa 3,3 odstotka vprašanih.

SNS in Stranko Alenke Bratušek bi obkrožil enak odstotek anketirancev (obe imata 3,1 odstotka podpore), sledijo pa SLS z 1,7 odstotka podpore, Piratska stranka Slovenije z 1,2 odstotka podpore in stranka ReSET z enim odstotkom podpore.

V anketi so manj kot en odstotek podpore prejele Gibanje Zedinjena Slovenija, stranka Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, Lista novinarja Bojana Požarja, stranka Bojana Dobovška Dobra država, Naprej Slovenija ter koalicija Združene levice in Sloge.

Malo več kot petina vprašanih (21,8 odstotka) še ne ve, katero stranko bi izbrala, če bi bile volitve že danes. Nobene od obstoječih političnih strank ne bi izbralo 10,1 odstotka anketiranih, 3,4 odstotka vprašanih pa na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Anketo je opravila Mediana Pulse na vzorcu 743 državljanov.

Tudi po anketi Nove24TV Janši več

Podatki javnomnenjske ankete, ki jo je za Novo24TV opravila agencija Parsifal, prav tako kažejo, da podpora SDS raste, saj bi jo volilo 17,2 odstotka vprašanih, kar je 1,4 odstotne točke več kot v anketi, opravljeni v začetku maja. Listo Marjana Šarca (LMŠ) bi volilo 12,2 odstotka, SD pa 6,8 odstotka vprašanih.

Glede na prejšnjo anketo je podpora LMŠ upadla za 0,6 odstotne točke, podpora SD pa za 1,6 odstotne točke.

Taktike Predvolilne ankete: Bi jih morali prepovedati?

Stranko SMC bi po zadnji anketi volilo 4,3 odstotka vprašanih, DeSUS 3,2 odstotka, NSi trije odstotki, Levico pa 2,7 odstotka vprašanih. SNS bi volilo 2,5 odstotka vprašanih, SLS 1,4 odstotka, Stranko Alenke Bratušek in Združeno desnico po 1,3 odstotka, Listo novinarja Bojana Požarja 0,7 odstotka, Dobro državo pa 0,4 odstotka vprašanih.

Ena tretjina jih še ne ve, koga bi volila

26,9 odstotka vprašanih še ne ve, koga bi volilo, 8,1 odstotka ne bi volilo nobene stranke, na volitve pa ne bi odšlo 6,4 odstotka vprašanih.

Še ostreje Soočenje parlamentarnih strank: Huda bitka za upokojence in vpeljevanje Orbanove politike

Prvo soočenje Najbolj razvneti ob migrantih

Če vzamemo samo opredeljene volivce, bi SDS dobila 30,1 odstotka, LMŠ 21,4 odstotka, SD 12 odstotkov, SMC 7,5 odstotka, DeSUS 5,6 odstotka, NSi 5,3 odstotka, Levica 4,7 odstotka in SNS 4,4 odstotka. Ostale stranke se ne bi uvrstile v parlament.

Največji delež vprašanih kot najbolj primernega mandatarja vidi predsednika SDS Janeza Janšo (12,6 odstotka). 11,6 odstotka vprašanih je odgovorilo, da bi bil najprimernejši mandatar Marjan Šarec, za 4,4 odstotka bi bil to Miro Cerar, za 3,3 odstotka pa predsednik SD Dejan Židan.

Telefonska anketa je bila opravljena med 14. in 17. majem, v njej pa je sodelovalo 719 anketirancev.

Med 11. in 17 majem je anketo za RTV SLO opravila tudi Meidana. Tudi po tej anketi vodi Janševa SDS, sledita ji LMŠ in SD.

Volitve 2018 Tako kaže zadnja javnomnenjska raziskava

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:47 21. Maj 2018.

    Ankete nimajo kaj dosti z realenstjo, so le razlog za vroče nekoristne šank debate.

  • 10:34 21. Maj 2018.

    Končno so ljudje spregledali, da nas trenutna oblast ne pelje na prava pota. Čas je za spremembe.

  • 08:16 21. Maj 2018.

    samo nategi in laži ter gmad lopovska

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.