Volitve 2018
7930 ogledov

Najbolj razvneti ob migrantih

Soočenje predsednikov strank na TV Slovenija
1/5
Saša Despot
Prvo predvolilno soočenje: Cerar skesan, Šarec neprepričljiv, Židan priljuden in Janša sovražen.

Na prvem volilnem soočenju na TV Slovenija se razprava ni razvila, k čemur je v veliki meri pripomogel format oddaje. Zaradi 20 sodelujočih so bile izjave omejene na 20 in 45 sekund. Kandidati so sicer imeli možnost replike, vendar je večina to možnost izkoristila predvsem za ponovitev svojih stališč, ki pa niso šla dlje od tega, kaj bi bilo v državi treba narediti, ne pa kako.

Glede na odzive na socialnih omrežjih sodeč prvo volilno soočenje ni bistveno pripomoglo pri izbiri kandidata. Mnoge je nevsebinska predstava celo odvrnila od namena, da bi odšli na volišče.  

Na prvem volilnem soočenju na TV Slovenija je sodelovalo 20 strank, oziroma 19 predsednikov in ena predsednica stranke. Edina ženska med vabljenimi je bila tako Alenka Bratušek.  

Janez Janša, Marko Zidanšek, Zmago Jelinčič na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Strašenje z migranti

Največ energije so predsedniki strank, ki se potegujejo za stolčke v parlamentu, porabili ob razpravi o vprašanjih migracij in begunske krize. Desne stranke so se očitno odločile, da bodo v predvolilni kampanji dodobra izkoristile protimigrantsko klimo v Sloveniji, ki so jo ustvarjale v zadnjih letih. Dobesedno tekmovale so v tem, kdo od njih bo napovedal večji in bolj ogrožajoč val migrantov. Zmago Jelinčič: "V pripravljenosti, da krene na pot, je 175 tisoč migrantov." Aleš Primc: "Ukrepati je treba, preden se v Sloveniji začnejo množična posilstva." Bojan Požar: "Slovenija ni varna država, ljudje umirajo na Kolpi, kmalu bodo začeli tudi v notranjosti Slovenije."  Janez Janša: "Pakistana in Alžirije ni nihče bombardiral, gre za ekonomske migrante." Alojz Kovšča (Gas): "Vsak migrant, ki bo vstopil, bo v Sloveniji tudi ostal."

Strategija: Neresnice, zavajanje in pretiravanje

Neresnice, zavajanje, posploševanje in pretiravanje glede migrantske grožnje pa se tukaj ni ustavilo. Kdor je lahko, je šel še dlje. Janez Janša je ponovno po svoje interpretiral podatek, koliko nas dnevno stane prosilec za azil ter poudarjal, da so med prebežniki izključno ekonomski migranti, ki izkoriščajo našo neumnost. Glasno se je postavljal proti kvotam, po katerih naj bi Slovenija sprejela okoli 500 ljudi, pri tem pa sta mu pritegovala Šiško in Jelinčič. Z leve strani se jima po robu zares ni postavil nihče, sta pa Lubej in Mesec opozorila, da gre za predvolilno demagogiko. Lubej je šel še nekoliko dlje, ko je poudaril, da smo s tem, ko smo podprli posredovanje v Siriji, postali del problema, ki ga je treba rešiti.

Cerar je spomnil, da je največji begunski val v Sloveniji vendarle potekal tako, da je bila zagotovljena varnost tako za prebivalce kot begunce, ki so bili o njegovem mnenju tudi humano obravnavani.   

Stališča so predtavljali predseniki strank, katerih kandidati kandidirajo v vseh osmih volilnih enotah, Miro Cerar (SMC), Janez Janša (SDS), Dejan Židan (SD), Karl Erjavec (DeSUS), Matej Tonin (NSi), Luka Mesec (Levica), Alenka Bratušek (Stranka Alenke Bratušek), Marjan Šarec (LMŠ), Bojan Dobovšek (DD), Andrej Čuš (Zeleni), Marko Zidanšek (SLS), Bojan Požar (LNBP), Aleš Primc (Združena desnica), Zmago Jelinčič (SNS), Uroš Lubej (Solidarnost), Rok Andree (Pirati), Andrej Šiško (ZSi), Danijel Bešič Loredan (GibanjeSkupajNaprej), Alojz Kovšca (GAS) in Gregor Kos (ZD).

Ograje in rezilne žice ne bi podiral nihče

Edina prava protiutež hujskaškim izjavam je bil predsednik Piratske stranke Rok Andree, ki je menil, da je dvomilijonska Slovenija sposobna sprejeti vseh 500 beguncev, ki bodo k nam prišli v okviru kvot. "Naša naloga je, da za te ljudi poskrbimo, da ne padejo na socialno dno, in tako z njimi ne bomo imeli težav," poudarja Andree. Aleš Primc (Združena desnica) bi na drugi strani tiste, ki bi jim v Sloveniji podelili azil, prvih deset let pustil brez kakršne koli pomoči. 

Združena desnica Združena desnica Slovenija Zavrnjena tudi lista Primca in Kanglerja v Kranju

Na mejo še več ograje, policije, za varnost še več denarja

Ograje in rezilne žice na meji s Hrvaško ne bi podiral nihče, je pa Alenka Bratušek (Stranka AB) ne bi postavila. Mejo bi dodatno zaščitila in vztrajala pri skupni evropski politiki. Matej Tonin (NSi) bi tja poslal še več policije in vojske. Andrej Čuš (Zeleni) bi med begunci in migranti ločeval že na meji. Marjan Šarec (LMŠ) bi skrajšal postopke podeljevanja azila. Ob opozorilu voditelja, da 80 odstotkov beguncev Slovenijo zapusti, preden so postopki azila končani, je Šarcu precej neposrečeno ušlo: "Seveda, ker postopki trajajo predolgo." S striktno protibegunsko politiko je presenetil Danijel Bešič Loredan (Gibanje skupaj Naprej), ki bi pri zaščiti meje za vzor vzel kar Madžarsko.

Okrepitev varnosti na vse možne načine, je bila skupna točka vseh sodelujočih. Čeprav jih je nekaj menilo, da je Slovenija še vedno varna država, bi tako Židan kot Erjavec obrambi namenila več denarja, Erjavec bi celo uvedel ponovno služenje vojaškega roka. 

"Mame so mi predlagale, ker naši fantje ne vedo niti tega, kako čevlje očistiti," na vprašanje, od kod ideja o ponovni uvedbi služenja vojaškega roka, ki bi trajalo tri mesece, odgovarja Karl Erjavec, ki je bil v vladi Janeza Janše obrambni minister.

Aleš Primc in Matej Tonin | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot

Skrbela za politični mir v vladi

Predstavnika koalicijskih strank Dejan Židan (SD) in Karl Erjavec (DeSUS) sta s težavo morala priznati, da sta ministrico za zdravje Milojko Kolar Celac, ki sta jo sicer oba ocenjevala kot nesposobno kosati se težavami v zdravstvu, podpirala zaradi zagotavljanja političnega miru v vladi. "Zaradi političnih preigravanj ste zanemarili pravice pacientov," je očital Marko Zidanšek (SLS). "Še vedno se sprašujmo, ali je bilo to početje pravilno in ali bo morda sledila kazen," je priznal Židan

Bešič Loredan je prepričan, da državljani za zdravstvo plačujemo več kot dovolj in da novih obremenitev ne sme biti, več pa mora prispevati proračun. "Država se šlepa na naših hrbtih," pravi Loredan. Janša (SDS) je prepričan, da ima zdravstvo dovolj notranjih finančnih rezerv, Bojan Požar (Lista Bojana Požarja) bi bolnike, ki čakajo, poslal k zasebniku ali v tujino, kar bi poplačal iz zavarovanja, ki ga plačuje posameznik, ni pa pojasnil, koliko naj bi to zavarovanje znašalo.  

Osebni napad. Matej Tonin je Karlu Erjavcu očital, da je v procesu artbitraže deloval proti Sloveniji, Erjavec pa ga je pozval, naj dokumente, ki naj bi to dokazovali, preda policiji. 

"Sprenevedanje in čisto blebetanje"

Stranka Za zdravo družbo je svojo nišo našla pri tistih, ki zavračajo prisilno cepljenje. Na vprašanje, kako bi s prostovoljnim cepljenjem zagotovili zadostno precepljenost, predsednik stranke Za zdravo družbo Gregor Kos, ni odgovoril. Se pa stranka zavzema za vključitev komplementarne in integrativne medicine v sistem javnega zdravstva po vzoru Švice;

Marjanu Šarcu se je zataknilo in ni znal pojasniti, kako bi reševal težavo dolgotrajnih bolnišk. "To gotovo ni dobro, nekaj bi bilo treba narediti, se vprašati, zakaj so tako dolgo na bolniški ...," je razlagal Šarec. Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija) se je v temi o zdravstvu oglasil zadnji in vse izjave ocenil kot navadno sprenevedanje oziroma blebetanja in boljše zdravstvo napovedal, ko bodo sestopili vsi sedanji oblastniki. 

Miro Cerar, Alenka Bratušek, Janez Janša, Dejan Židan in drugi na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot

Vprašanje, ali bi mlajšim od 18 let podelili volilno pravico, ni razdvajalo. Večina strank je za to, da bi na volišča odšli s 16. leti. Aleš Primc je še bolj neustavljiv, po njegovem predlogu bi do 14. leta za otroke volili starši, po 14. letu pa bi mladi državljani že odšli na volišče, vendar v spremstvu staršev.

Janez Janša Anketa Dela Slovenija Na volitvah bi zmagala SDS

Kdo bi s kom?

Če večina strank ni jasno izrazila s kom bi se po volitvah želeli pogovarjati o sestavi koalicije, pa je kar nekaj predsednikov strank na soočenju jasno povedalo, s kom v vlado ne želijo. Nestrpnost in širjenje neresnic, spodbujanje sovražnega govora ali programska neusklajenost, to je nekaj razlogov, zakaj tako SMC, Desus, SD, Alenka Bratušek, Levica ... ne vidijo nobene možnosti za sodelovanje v vladi z Janezom Janšo. "Tole vrtenje ražnja, dokler so vse ovce še na paši, se mi ne zdi smiselno," odgovarja Janša. Uroš Lubej iz Solidarnosti medtem svari pred SD, ki lahko tako kot njih, ogoljufa vse ostale. "Za masko levičarstva se skrivajo strici iz ozadja," o SD pravi Lubej. 

Komentarjev 45
  • deželan 20:24 08.maj 2018.

    Grožnje z migranti si ne želi nihče normalen, na žalost je ta grožnja vse bolj relana. Kdor se želi iti politike in nima stika z realnostjo pač ne more biti politik, pa naj bo levi ali desni.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 18:53 08.maj 2018.

    To ni nobeno strašenje z migranti to je kruta resnica!! Prosil bi vas,da preberete še kje kaj drugega in ne samo slovenska po večini RDEČA trobila!! Preberiti si kaj se dogaja v Sarajevu ljudje ne upajo iz hiš saj jih ...prikaži večh migranti ropajo in pretepajo!! Ti migranti ne rabijo pomoči prihajajo zato,da bi nas zasužnili seveda jim bo to uspelo samo z pomočjo IZDAJALSKIH levičarjev!!

  • lili94 16:18 08.maj 2018.

    Bravo Janez Janša, le tako naprej, do konca, vse do zmage