Slovenija
1139 ogledov

Toliko stanejo prosilci za azil Slovenijo

azilni dom Logatec Anže Petkovšek
Nas prosilec za azil na mesec res stane skoraj 2000 evrov, kot trdijo v SDS?

Računsko sodišče je v revizijskem poročilu o učinkovitosti in uspešnosti ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov za leto 2015 izračunalo, da povprečni mesečni stroški v zvezi z obravnavo posameznega prosilca za mednarodno zaščito znašajo vsaj 1.963 evrov. Gre za podatek, ki se je v zadnjih tednih večkrat pojavil v javnosti, številko so zlorabljali predvsem poslanci SDS, Branko Grims in Janez Janša.

Denarja ne dobijo begunci, pač pa gre za plače Slovencev

Vendar pa že Računsko sodišče v samem revizijskem poročilu pojasni, da ne gre za vsoto, ki jo prejme prosilec oziroma migrant, pač pa je večji delež od omenjenih 1963 evrov namenjen za plače zaposlenih. Strošek, ki ni odvisen od tega, koliko prosilcev je trenutno v Sloveniji.

prosilci za azil, stroški | Avtor: RaS RaS

Kot ponazarja grafični prikaz, se skoraj 58 odstotkov stroškov nanaša na plače zaposlenih, 18,6 odstotka stroškov pa na delovanje azilnega doma. Tri četrtine stroškov torej ni povezanih s samo nastanitvijo prosilcev.

Preberite tudi: Na račun prosilcev nove zaposlitve

Povprečni mesečni strošek, ki se neposredno nanaša na nastanitev in oskrbo ter pomoč za posameznega prosilca znaša 701 evrov. Od tega gre 372 evrov iz državnega proračuna, preostali strošek pa gre iz evropskih sredstev, namenjenih integraciji beguncev.

Za prosilca na dan 9 evrov

Preostalih 1262 evrov je povezanih z aktivnostmi ministrstva v zvezi z obravnavo vseh prosilcev. Po podatkih Pravno informacijskega centra nevladnih organizacij PIC oskrba prosilca za azil dnevno stane devet evrov. Vsak prosilec mesečno dobi še 18 evrov žepnine. Povprečna nastanitev begunca je v Sloveniji leta 2015 trajala mesec in pol.

prosilci za azil, stroški | Avtor: RaS RaS

V letu 2015 je bilo vloženih 277 prošenj za azil, rešenih je bilo 265. Računsko sodišče je potrdilo, da so stroški obravnave posameznega prosilca za mednarodno zaščito odvisni predvsem od trajanja postopka. Pri tem je ugotovilo, da je ministrstvo več kot 98 odstotkov prošenj za mednarodno zaščito na prvi stopnji rešilo prej kot v šestih mesecih.

En mesec za eno prošnjo

V letu 2015 je bilo pozitivno rešenih 45 prošenj za mednarodno zaščito, 87 osebam je prošnje zavrnilo, pri 89 osebah je bil postopek ustavljen, 44 prošenj pa je ministrstvo zavrglo. Z reševanjem statusa begunca se ukvarja 44 oseb. Po podatkih PIC en zaposlen na mesec reši eno prošnjo.

sergeja.hadner@zurnal24.si
Komentarjev 37
  • Alen Jazbec 11:28 15.februar 2017.

    domov poslat, pizde omejene. 1x strošek!!!!

  • Alen Jazbec 11:26 15.februar 2017.

    Polovit to golazen in poslat nazaj od koder je prišla. Vprašajte se zakaj se vsi moški, ki rinejo špilat turiste seveda ne borijo doma za mir in svobodo? Le zakaj???? Pizde strahopetne, v naš svet pridejo pobijat naše ljudi, posiljevat ...prikaži več naše ženske, ubijat nađše otroke. MARŠ GOLAZEN NAGRAVŽNA, FUJ GNIDE PSIHOPATSKE!!!!!

  • Alen Jazbec 11:22 15.februar 2017.

    tej psihopati se nikoli ne bodo integrirali v naš svet, zagotavljam vam, da je to ena velika farsa in še večja LAŽ!!!!!